ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οχι σε σχολεία - εκκολαπτήρια του φασισμού

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 5 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου

Δευτέρα 31 Γενάρη 2022

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 5/2 στις 5 μ.μ., στην πλατεία Εύοσμου, οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας μετά τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, από φασιστικές ομάδες που δρουν στα σχολεία, αλλά και τις επιθέσεις σε πρόσφυγες μαθητές. Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν δεκάδες σωματεία και άλλοι φορείς, κάτω από το σύνθημα «Εξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας!».

Στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Γονέων μεταξύ άλλων αναφέρει: «Από τα επεισόδια στη Σταυρούπολη στις επιθέσεις στον Εύοσμο και στους Αμπελόκηπους συνεχίζουν τη δράση τους μέσα και έξω από τα σχολεία. Είναι οι ίδιοι γνωστοί "μαθητές" που με τραμπούκικες και φασιστικές κινήσεις προσπαθούν να σταματήσουν κάθε συλλογική διαδικασία μέσα στα σχολεία, οι ίδιοι που επιτίθενται σε πρόσφυγες, που τρομοκρατούν μαθητές, που προκαλούν ζημιές στα σχολεία.

Γνωρίζουμε ότι στόχος τους είναι να σταματήσουν τη δράση του οργανωμένου μαθητικού κινήματος (...) Ξέρουμε ότι σιχαίνονται κάθε έννοια οργάνωσης, αγώνα, συλλογικής διεκδίκησης! (...) Είναι αυτοί που με κουκούλες και καλυμμένα πρόσωπα απειλούν, τρομοκρατούν, θέλουν να σπείρουν τον φόβο, επιβεβαιώνοντας τη ναζιστική ιδεολογία τους.

Δεν θα ανεχτούμε τα σχολεία των παιδιών μας να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα! Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία! Δεν θα επιτρέψουμε το δηλητήριο του φασισμού στις γειτονιές μας! Δεν θα τους αφήσουμε να ξεμυτίσουν πουθενά! Είναι γνωστός ο ρόλος αυτών των ομάδων, όπως γνωστή είναι και η εγκληματική τους δράση».

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση, με αποφάσεις τους, καλούν τα ΔΣ των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Α', Β' και Δ', το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), το Συνδικάτο Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδος, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΗΠ ν. Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΑΑΤ Μακεδονίας - Θράκης, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Γυμνασίου Πολίχνης, 4ου Δημοτικού Σχολείου Κορδελιού, 1ου Γυμνασίου Κορδελιού, 1ου ΓΕΛ Κορδελιού, οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) Συκεών, Πολίχνης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου - Κορδελιού και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Καταδικάζουν τα Δημοτικά Συμβούλια

Την τραμπούκικη φασιστική επίθεση σε γονείς και μαθητές έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου καταδικάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά. Οπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στο ψήφισμα που εξέδωσε, «τα περιστατικά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο μαθητικό, φοιτητικό και εργατικό κίνημα. Είναι ξένα και πρέπει να καταδικαστούν. Δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών οι οποίοι αγωνίζονται για ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά χωρίς φραγμούς και εμπόδια».

Σε ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων προχώρησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης - Συκεών, το οποίο αποφάσισε επίσης προγραμματισμό αντιφασιστικών δράσεων και εκδηλώσεων για όλες τις σχολικές κοινότητες του δήμου.