Η COSCO μετράει κέρδη και εμείς τις πληγές μας

Δημήτρης Λινάρδος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO)

Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022

Η παρουσία μας στη σημερινή σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων ήταν απαραίτητη.

Γιατί το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, παλεύει, διεκδικεί, αγωνίζεται για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς μέσα στο κάτεργο της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Και ο αγώνας αυτός αφορά σε μεγάλο βαθμό τη διεκδίκηση για μέτρα προστασίας της ζωής μας και της υγείας μας, για μέτρα ασφάλειας στο λιμάνι ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά νεκρό συνάδελφο, να μην κινδυνεύει κανένας μας να σακατεύεται στη δουλειά του.

Αυτά τα ζητήματα μπήκαν άλλωστε στο επίκεντρο του πολυήμερου απεργιακού μας αγώνα, τον οποίο πυροδότησε το τραγικό εργοδοτικό έγκλημα.

Και όλα αυτά τα αυτονόητα τα διεκδικούμε απέναντι σε μια λυσσασμένη εργοδοσία που σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ της κερδοφορίας της και ένα κράτος που τη στηρίζει με χέρια και με πόδια!

Η COSCO μετράει κέρδη και εμείς οι λιμενεργάτες τις πληγές μας, μετράμε συναδέλφους νεκρούς και σακατεμένους από τα εργατικά «ατυχήματα» και εξουθενωμένους από τις επαγγελματικές ασθένειες που δεν αναγνωρίζονται ακόμη.

Αποδεικνύεται κάτι πολύ σημαντικό δηλαδή: Οτι οι ανάγκες των λιμενεργατών και τα κέρδη της εργοδοσίας είναι δύο πράγματα ασυμβίβαστα. Πάνω στο δικό μας ξεζούμισμα κοκορεύονται για τους δείκτες των κερδών τους, για τις πρωτιές του Πειραιά σε σχέση με τα άλλα λιμάνια. Και εμείς τι βλέπουμε από όλα αυτά;

Βλέπουμε τον μισθό μας να εξανεμίζεται από τις πρώτες μέρες του μήνα, στο νοίκι, στο πανάκριβο ρεύμα, στα αναγκαία είδη για τη ζωή της οικογένειάς μας.

Μετράμε καθημερινά νεκρούς από την πανδημία. Μετράμε κρούσματα σε συναδέλφους στο λιμάνι που αποσιωπώνται από την εργοδοσία, αλλά και στα σχολεία του πάνε τα παιδιά μας.

Βλέπουμε τα νοσοκομεία γονατισμένα και τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας σμπαραλιασμένες. Εδώ στον Πειραιά, δίπλα σε έναν τεράστιο εργασιακό χώρο που είναι το λιμάνι και περιλαμβάνει χιλιάδες λιμενεργάτες στις προβλήτες και χιλιάδες μεταλλεργάτες στη ζώνη του Περάματος, το μοναδικό Κέντρο Υγείας που άνοιξε πριν από λίγο καιρό είναι τραγικά υποστελεχωμένο, ανίκανο να αντιμετωπίσει άμεσα ένα πιθανό εργατικό ατύχημα.

Την ίδια ώρα βλέπουμε τις γειτονιές μας να μολύνονται από την επιχειρηματική δράση, με τα καζάνια που ζέχνουν βρώμα και φέρνουν κινδύνους βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης μέσα στις κατοικημένες περιοχές του Περάματος και της Δραπετσώνας.

Ολα αυτά μας εξοργίζουν!

Και επειδή δεν είναι μονόδρομος να τσακιζόμαστε στον χώρο δουλειάς και να μολύνονται οι γειτονιές μας, όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε στους αγώνες μαζί με τους μαζικούς φορείς των γειτονιών του Πειραιά και τα άλλα σωματεία! Και αυτοί βρέθηκαν έμπρακτα δίπλα μας, στηρίζοντάς μας στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα και σε κάθε μάχη που δώσαμε.

Αυτήν την κοινή δράση θα την δυναμώσουμε και θα τη συνεχίσουμε. Δυναμώνοντας τη διεκδίκηση για να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας στο λιμάνι. Για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και μόνιμη και σταθερή δουλειά για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Για την αποφασιστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικά στις περιοχές δίπλα στο λιμάνι. Για την προστασία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές που δουλεύουμε και πολλοί από εμάς μένουμε κιόλας. Για να φύγουν τα «καζάνια του θανάτου» και να μην φτιαχτεί εργοστάσιο σκουπιδιών.

Χαιρετίζουμε τη σημερινή σύσκεψη και καλούμε σε συντονισμό της δράσης, της πάλης μας όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά, της Αττικής, συνολικά τους εργάτες όλης της χώρας.

Αποδείχτηκε στην πράξη ότι όταν θέλουμε μπορούμε να κερδίσουμε κατακτήσεις, όταν όλοι μαζί αγωνιζόμαστε μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα μέσα σε αυτήν την κατάσταση.

Η μαχητική πείρα από την απεργία στο λιμάνι, η έκφραση αλληλεγγύης σπάει δεσμά, σπάει την τρομοκρατία.

Καλούς αγώνες!