Να μην εγκατασταθεί αιολικό πάρκο στο Νημποριό Στύρων

Πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στο ΚΑΣ

Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022

Συζητήθηκε την Τετάρτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η έγκριση ή μη της αναοριοθέτησης του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου «Δρακόσπιτο» στην περιοχή του Πύργου Νημποριού στα Στύρα Εύβοιας, καθώς και η έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία ανεμογεννητριών στη Νότια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στις θέσεις Πυργάρι Νημποριού και Λόφος Αγίου Νικολάου Στύρων.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού κατέθεσαν υπόμνημα με το οποίο ζητούσαν την απόσυρση της ΜΠΕ ως ανεπίκαιρης. Ο λόγος είναι ότι η Μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη της την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, όπως συζητήθηκε στο ΚΑΣ, καθώς και ότι η έκταση στην οποία χωροθετείται το υπό εξέταση έργο έχει κριθεί αναδασωτέα. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι «τυχόν έγκριση της ΜΠΕ θεωρούμε ότι θα υποβαθμίσει δραματικά το περιβάλλον της περιοχής επί της οποίας χωροθετείται το έργο, καθώς η εγκατάσταση των αιολικών σταθμών εμπίπτει εντός εκτάσεων που αποτελούν αρχαιολογικό χώρο με πλείστα μνημεία και αρχαιολογικά κατάλοιπα. Η χωροθέτησή του απειλεί τα αρχαιολογικά κατάλοιπα με άμεση (καταστροφή) και έμμεση βλάβη. Περαιτέρω, το υπό εξέταση έργο χωροθετείται εντός αναδασωτέας καμένης έκτασης, τροποποιώντας ανεπίτρεπτα τον προορισμό της έκτασης ως δασικής».

Υπενθυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός για νέα αρχαιολογικά πάρκα στην περιοχή έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τα σωματεία του χώρου, όσο και από συλλόγους και φορείς της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ οι κάτοικοι της περιοχής διοργάνωσαν κινητοποίηση, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα υποβαθμίσει ακόμα περαιτέρω τους αρχαιολογικούς χώρους και θα εξαφανίσει αρχαιότητες.

Μάλιστα, οι φορείς εκφράζουν μεγάλη αγωνία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στην προχτεσινή συνεδρίαση πάρθηκε απόφαση να κοπούν ελάχιστες ανεμογεννήτριες από τις 34, συνολικά, που θα τοποθετηθούν και υπήρξε περιορισμένη κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα για να προστατευθούν τα πολιτιστικά μνημεία

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ επιστολή απέστειλε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, συνεχίζοντας τις πολύμορφες παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει το Κόμμα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στην επιστολή, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει:

«Με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου νιώθω την ανάγκη ως βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ να εκφράσω την αμέριστη στήριξη στη διαρκή πάλη των κατοίκων και των φορέων της Νότιας Εύβοιας και ευρύτερα, να προστατευτούν τα πολιτιστικά μνημεία και να μην εγκατασταθεί αιολικό πάρκο στο Νημποριό Στύρων από τη "Σοφράνο Ανώνυμη Ενεργειακή Εταιρεία", συμφερόντων του ομίλου "Ελλάκτωρ", ή άλλη εταιρεία.

Σημειώνουμε ότι το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών της εταιρείας "Σοφράνο" γειτνιάζει με τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Λεύκας από Βορρά, του λόφου του Αγίου Νικολάου, όπου και βρίσκεται η Ακρόπολη των Στύρων, και τα τρία Δρακόσπιτα των Στύρων στη θέση "Πάλλη-Λάκκα" στα Ανατολικά, των Δρακόσπιτων Πύργος Νημποριού, Λιμικό καψάλων και Κούρθεα στα νότια - νοτιοανατολικά. Ακόμη, πρέπει να τονίσουμε πως τα αρχαία λατομεία του Νημποριού "αναμένουν" την κήρυξή τους από τη δεκαετία του '60. Ολα τα παραπάνω, όπως γνωρίζετε, αποτελούν σπάνια μνημεία που διατηρούνται ακόμη σε αρκετά καλή κατάσταση και παρά την εγκατάλειψη και μη ανάδειξή τους, είναι ήδη επισκέψιμα από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Συνεπώς, θεωρούμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι αναγκαίο να δικαιώσει τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, που σύσσωμοι υποστηρίζουν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

- Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων και να μη δοθεί άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

- Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγ. Νικολάου γιατί θα καταστεί άκρως καταστροφική.

- Να κηρυχθεί, να στηριχτεί πολύπλευρα ο χώρος ως αρχαιολογικός, με αδόμητες ζώνες που θα προστατεύουν τα μνημεία.

- Να εξασφαλιστεί συνεχής μέριμνα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του χώρου, να αποκατασταθούν ζημιές από τις πυρκαγιές.

- Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήσης γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών».