ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ορειβασίας - Αναρρίχησης
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022

Τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) αποτέλεσαν αντικείμενο της συνάντησης που είχαν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό μέλη της διοίκησης της ΕΟΟΑ με τον Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Ανδρέα Σοφιανό, επικεφαλής του Αθλητικού Τμήματος του ΚΣ της ΚΝΕ. Την ΕΟΟΑ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Νίκος Κοντός και τα μέλη του ΔΣ Πόπη Δεληβεράκη και Χρύσανθος Κυριαζής.

Κατά την εφ' όλης της ύλης συζήτηση που έγινε βρέθηκαν στο επίκεντρο μια σειρά από σημαντικά θέματα γύρω από τις δραστηριότητες της ΕΟΟΑ, γενικότερα ζητήματα σε ό,τι αφορά τις ορεινές δραστηριότητες στην Ελλάδα σήμερα και ο νέος κυβερνητικός νόμος για τα ορεινά σπορ, που απειλεί με διάσπαση της Ομοσπονδίας. Επιπλέον, με αφορμή και το πρόσφατο δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο τριών ορειβατών στα Καλάβρυτα, συζητήθηκαν θέματα όπως το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται σήμερα οι ορεινές δραστηριότητες, οι συνέπειες από τις λογικές της εμπορευματοποίησης αυτών, αλλά και η διαχείριση των καταφυγίων. Συζήτηση έγινε επίσης για τις πολλαπλές συνέπειες που προκύπτουν από το καθεστώς σχετικά με τις ανεμογεννήτριες.

Οπως επεσήμαναν τα μέλη της ΕΟΟΑ, με τον νέο κυβερνητικό νόμο διαχωρίζονται ως αθλήματα η αγωνιστική αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι από την ορειβασία, και δημιουργούνται έτσι στρεβλές καταστάσεις και αδιέξοδα στην Ομοσπονδία, όπως και στα σωματεία - μέλη της, ανάλογα με το ποιο άθλημα καλλιεργούν (π.χ. δικαίωμα επιχορήγησης κ.λπ.). Τα μέλη της ΕΟΟΑ κατήγγειλαν τις λογικές της εμπορευματοποίησης και της εξυπηρέτησης συμφερόντων ως αιτία των νέων σχεδίων και εξέφρασαν το αίτημά τους να βρεθεί λύση προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες.

Απαντώντας ο Θ. Λιάππης υπογράμμισε ότι τα ερωτήματα που δημιουργούνται από τις κινήσεις του υφυπουργού Αθλητισμού έχουν την εξήγησή τους στις λογικές της εμπορευματοποίησης διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων ορεινών, όπως μαρτυρά η ένταξη αθλημάτων στην Ομοσπονδία Αθλητικού Τουρισμού, αλλά και γενικότερα στην παράδοση των βουνών στα ιδιωτικά συμφέροντα (βλ. σχέδιο για εισιτήριο στον Ολυμπο κ.ο.κ.). Από την πλευρά του ο Ανδ. Σοφιανός στάθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένα συλλογικό κίνημα διεκδίκησης από την Ομοσπονδία και τα Σωματεία, προκειμένου να μην περάσει ο διαχωρισμός που προωθούν τα κυβερνητικά σχέδια.

Συζήτηση έγινε και για το σημαντικό θέμα της απουσίας - με ευθύνη της πολιτείας - ενός οργανωμένου πλαισίου για τα ορεινά αθλήματα και τις ορεινές δραστηριότητες γενικότερα, παράλληλα με την ανυπαρξία αντίστοιχων ειδικοτήτων προπονητών στις σχολές ΣΕΦΑΑ, μέχρι τα μέτρα ασφαλείας. Ετσι, τονίστηκε, ανοίγει ο δρόμος για τις ανεξέλεγκτες λογικές του κέρδους, συχνά ακόμα και με μοιραίες συνέπειες.

Παράλληλα τέθηκε το ζήτημα της διαχείρισης των ορεινών καταφυγίων, τα οποία εδώ και μερικά χρόνια, μετά τις αλλαγές στους νόμους, έχουν αποσπαστεί από τον έλεγχο υπό συγκεκριμένο πλαίσιο (βλ. γνώσεις ιατρικής φροντίδας του διαχειριστή) της Ομοσπονδίας και έχουν μετατραπεί πρακτικά σε μαγαζιά για ιδιωτική εκμετάλλευση, καταστρατηγώντας και τα όποια μέτρα ασφαλείας θα έπρεπε να υπάρχουν.

Θ. Λιάππης και Ανδ. Σοφιανός μετέφεραν στους εκπροσώπους της ΕΟΟΑ τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα αιτήματα της Ομοσπονδίας, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση του Κόμματος για ενέργειες προκειμένου να δοθούν λύσεις στα παραπάνω ζητήματα.