ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Ορατή» μια συμφωνία για τις ΗΠΑ ενώ εντείνουν τις πιέσεις
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022

Copyright 2022 The Associated

Το ξενοδοχείο της Βιέννης στο οποίο ξεκίνησαν ξανά χθες οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
«Ορατή» είναι μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τις κύριες ανησυχίες όλων των πλευρών, αλλά αν δεν επιτευχθεί τις επόμενες βδομάδες τότε το Ιράν θα είναι αδύνατον να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Αφορμή έδωσε η χτεσινή έναρξη νέου γύρου της σχετικής έμμεσης διαπραγμάτευσης στη Βιέννη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μέσω των υπόλοιπων μερών της διεθνούς συμφωνίας του 2015. Ο προηγούμενος γύρος διαπραγμάτευσης είχε σταματήσει στις 28 Γενάρη.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, τονίζοντας ότι για τη χώρα του «το θέμα της άρσης των κυρώσεων και το να ωφεληθεί το Ιράν από αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή» στις συνομιλίες. Ακολούθησαν οι δηλώσεις της ιρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη: Ο Αλί Σαμκχανί ξεκαθάρισε πως η «συνεχιζόμενη εντονότατη πίεση κατά του Ιράν από τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής προσπαθεί να πετύχει τους στόχους που απέτυχε να εκπληρώσει ο προηγούμενος Πρόεδρος Τραμπ μέσω του εκφοβισμού και των αστήρικτων υποσχέσεων». Ο Σαμκχανί κατέληξε προειδοποιώντας, πριν συναντηθεί χτες με τον επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Ενρίκε Μόρα: «Με αυτές τις ψευδαισθήσεις της Ουάσιγκτον, το μονοπάτι διαπραγματεύσεων δεν θα είναι ομαλό».

Ακολούθησε χτες και ο ανώτατος Ιρανός ιερωμένος, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επέκρινε τον πρώην και τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως αμφότεροι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας τους, βλάπτοντας τη φήμη και την αξιοπιστία τους. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν πως στην πράξη συνεχίζει την ίδια τακτική της εντονότατης πίεσης έναντι του Ιράν.

Στις ΗΠΑ πάντως χτες μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, με επικεφαλής τον Τεντ Κρουζ (που ήταν από τους σφοδρούς επικριτές της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα), απαίτησε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να φέρει την όποια συμφωνία κλείσει με το Ιράν στο Κογκρέσο. Απείλησαν να εμποδίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας στην πράξη εάν δεν επιτραπεί στο Κογκρέσο να την εξετάσει εξονυχιστικά και να την θέσει υπό ψήφιση.