ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ζεσταίνεται το παζάρι για τη διασφάλιση και της ΝΑΤΟικής συνοχής

Νέος γύρος διερευνητικών επαφών στις 22/2 στην Αθήνα

Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2022

Από τους προηγούμενους γύρους διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας
Νέος γύρος διερευνητικών επαφών προγραμματίζεται για τις 22/2 στην Αθήνα, με τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών να κάνουν τις τελευταίες συνεννοήσεις.

Κατά πληροφορίες, στις 21/2 θα προηγηθεί και ένας γύρος επαφών της λεγόμενης «θετικής ατζέντας», με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τη λεγόμενη Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη. Θυμίζουμε ότι στις 24/1 επανενεργοποιήθηκε, 11 χρόνια μετά την τελευταία σύνοδό της, η Μεικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας - Τουρκίας, συνεδριάζοντας στην Αθήνα, σε μια απτή απόδειξη ότι ανταγωνισμός και συνεργασία ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις πάνε μαζί. Αλλωστε, στόχος της «θετικής ατζέντας» είναι να «ξεκλειδώσει» και το μεγαλύτερο παζάρι, για τις θαλάσσιες ζώνες και ευρωατλαντικής κοπής «διευθετήσεις». Κατά τις ίδιες πηγές, πιθανόν να ακολουθήσει, στην Τουρκία, και ένας γύρος των λεγόμενων πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών, με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβη Θ. Δεμίρη.

Ολα αυτά ενώ η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει να βάζει στο τραπέζι το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεών της, ενώ και «επί του πεδίου» χτες τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τη νησίδα Παναγιά, στα ανατολικά των Οινουσσών, και συνολικά η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Για τις υπερπτήσεις και την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου της Παναγίας Σουμελά, την «τεράστια δυσαρέσκεια» της κυβέρνησης εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ενώ χαρακτήρισε «τουλάχιστον λυπηρό» το γεγονός ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας απευθύνουν κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, με την οποία άλλωστε ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση παζαρεύουν μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού των προσφύγων.

Στη Μόσχα ο Ν. Δένδιας, ενώ οι ΝΑΤΟικές υποδομές «έχουν πάρει φωτιά»

Ο νέος γύρος λαμβάνει χώρα εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στο Ουκρανικό και με σαφή την πρόθεση των Ευρωατλαντικών για διασφάλιση της συνοχής τους στη ΝΑ τους πτέρυγα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας έχει προγραμματισμένη για τις 18/2 συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, στη Μόσχα. Ο Παπαϊωάννου είπε χτες σχετικά ότι η διμερής συνεργασία καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων, δίνοντας ως ατζέντα της συζήτησης που θα γίνει, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, το Κυπριακό και τις «ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατ. Ευρώπη».

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεσμεύεται από τις αποφάσεις τους, αλλά τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και ο συνεχής διάλογος με τη Ρωσία είναι απαραίτητος», προσθέτοντας ότι η Μόσχα πρέπει να είναι «αναπόσπαστο κομμάτι» της «ευρύτερης αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης».

Τα παραπάνω είπε και όταν ρωτήθηκε αν στην ατζέντα θα μπει και η αντίδραση της Μόσχας για τη χρήση της Αλεξανδρούπολης και όλης της χώρας ως βάσης και κόμβου διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Αλλωστε, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και προχτές κατασκοπευτικό αεροσκάφος της USAF απογειώθηκε από τη Σούδα για αποστολή επιτήρησης στα ανοιχτά της Κριμαίας, στο δε λιμενικό σκέλος της βάσης κατέπλευσαν τις τελευταίες μέρες ΝΑΤΟικά πλοία από ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία, πραγματοποιώντας και σχετικές ασκήσεις στα ανοιχτά, με τη συμμετοχή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη στη χώρα μας βρίσκεται η 7-17 Μοίρα της 1st Cavalry Division (28 ελικόπτερα συν συνολικά περίπου 400 άτομα, ελικοπτεράδες, τεχνικοί και άλλες ειδικότητες) που «ασκείται» από τον Νοέμβρη, έχοντας για βάση εξόρμησης το Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης των ΗΠΑ «Atlantic Resolve».

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος επέμεινε πως το μήνυμα που μεταφέρει η Αθήνα προς όλες τις πλευρές είναι αυτό για την «ανάγκη αποκλιμάκωσης». Πηγές του ΥΠΕΞ, εξάλλου, επιβεβαιώνουν ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Δένδια με τον Ουκρανό ομόλογό του, αυτό του ζητήθηκε να μεταφέρει και προς τη Μόσχα στην επικείμενη συνάντησή του με τον Λαβρόφ.

«Αναμένει την απάντηση» της Ελλάδας για την επιστολή Λαβρόφ η Ρωσία

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως είναι άγνωστο ακόμα πώς και αν απαντήσει στην επιστολή που παρέλαβε από τον Λαβρόφ, την οποία η Μόσχα απηύθυνε σε όλα τα κράτη του ΟΑΣΕ, που έχουν συνυπογράψει τις διακηρύξεις της Κωνσταντινούπολης το 1999 και της Αστανά (Καζακστάν) το 2010, ζητώντας να απαντήσουν πώς θα υπηρετήσουν στην πράξη τη ρήτρα «κάθε κράτος - μέλος να μην ενισχύει τη δική του ασφάλεια εις βάρος της ασφάλειας των άλλων», με την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά.

Στο μεταξύ χτες, επιβεβαιώνοντας την επικείμενη συνάντηση στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρθηκε στην επιστολή Λαβρόφ σημειώνοντας πως «αναμένουμε την αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας». Παραπέρα σημείωσε πως οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και κατά την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν στις 22 Δεκεμβρίου 2021, σε ζητήματα όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός. Αλλά και ότι θα δοθεί προσοχή «στη διευθέτηση του Κυπριακού, στην κατάσταση στην Α. Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία, καθώς και στις ποικίλες πτυχές της συνεργασίας στο πλαίσιο των πολυμερών διεθνών οργανισμών».

Σημειωτέον, ο Δένδιας αναμένεται να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα, και στις Βρυξέλλες, στις 21/2, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στον οποίο έχουν απευθύνει πρόσκληση για «άτυπη ανταλλαγή απόψεων».

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων με εμβάθυνση της εμπλοκής σε επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια όπου Γης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Δένδιας θα μετάσχει στις 22/2 σε διάσκεψη που διοργανώνει η γαλλική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ με θέμα τη «συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό», βασικά τη στοίχιση μιας σειράς κρατών απέναντι στην κινεζική επέκταση. Κατόπιν θα μεταβεί στο Ντακάρ της Σενεγάλης για τα επίσημα εγκαίνια της πρεσβείας εκεί, με τον πρέσβη να έχει οριστεί παράλληλα και ως «ειδικός απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης για το Σαχέλ», κάτι που «σηματοδοτεί το ενδιαφέρον που δείχνουμε για την περιοχή», όπως λένε στο ΥΠΕΞ, εστιάζοντας σε άλλη μια ζώνη όπου οι Ευρωατλαντικοί ανταγωνίζονται με Ρωσία και Κίνα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγορών.