Μαζικό απεργιακό «όχι» στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές τους
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022

Από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών
Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να μείνουν στις δουλειές και στα σπίτια τους διατράνωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τη χτεσινή τους 24ωρη απεργία και την «κάθοδό» τους στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

Εκεί, κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, έδωσαν και συνέντευξη Τύπου καταγγέλλοντας τις εγκληματικές μεθοδεύσεις για το κλείσιμο και το ξεπούλημα της επιχείρησης, την απόλυση των 1.300 τουλάχιστον εργαζομένων και τις εξώσεις από τα σπίτια στον οικισμό της Λάρυμνας 300 εργατικών οικογενειών. Οπως αναδεικνύουν με τον αγώνα τους, αυτή η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί την τελευταία «πράξη του δράματος» από την πολιτική που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις για την απαξίωση αυτής της στρατηγικής βιομηχανίας.

Οι απαιτήσεις των σωματείων, των εργαζομένων είναι ξεκάθαρες: Διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων. Το ίδιο ξεκάθαρη είναι και η αποφασιστικότητά τους. Αυτό έδειξαν η χτεσινή απεργία τους και η μαζική κινητοποίησή τους στην Αθήνα. Αυτό έδειξαν οι εντυπωσιακές πορείες που έκαναν την ίδια ώρα τα παιδιά τους, οι μαθητές των σχολείων στη Λάρυμνα και στα γύρω χωριά μαζί με τις οικογένειες των εργαζομένων, «νεκρώνοντας» όλη την περιοχή.

«Από τη ΛΑΡΚΟ μέχρι το λιμάνι» τα σωματεία συντονίζουν τη δράση τους


«Με αίμα και ιδρώτα δένουμε τ' ατσάλι, θα τους σταματήσουμε μ' ενότητα και πάλη»: Με το σύνθημα αυτό οι εργαζόμενοι που ταξίδεψαν από νωρίς το πρωί, με λεωφορεία και αυτοκίνητα που αναχώρησαν το πρωί από τα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από τα μεταλλεία στα Ψαχνά Εύβοιας και στον Αγιο Ιωάννη Βοιωτίας, έφτασαν στο Σύνταγμα, άνοιξαν τα πανό τους και πήραν θέση στην είσοδο του υπουργείου.

Μαζί τους ενώθηκαν δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς της Αττικής, συνδικαλιστές, εκπροσωπώντας Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, αλλά και εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, μετατρέποντας τη χθεσινή κινητοποίηση σε ένα πλατύ κάλεσμα συντονισμού και κλιμάκωσης της πάλης με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 26 Φλεβάρη.

Ανάμεσα σε αυτούς οι λιμενεργάτες της COSCO, που δίνουν σκληρή μάχη για την υπογραφή Σύμβασης και που την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν άλλη μια επιτυχημένη 24ωρη απεργία. «Στης COSCO την προβλήτα, στης ΛΑΡΚΟ το καμίνι, αυτή η πολιτική τα σπίτια μας τα κλείνει», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι. «Από τη ΛΑΡΚΟ μέχρι το λιμάνι, με οργάνωση κι αγώνα η εργατιά δε χάνει», ήταν το μήνυμα που έστειλαν. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό αντιπροσωπείες εργαζομένων από τα «Πετρέλαια Καβάλας», τη «Νηματουργία Βαρβαρέσος», τους συμβασιούχους του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και από τα μπλόκα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Οπως ανακοινώθηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ προσανατολίζονται, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες των κλάδων τους, σε κάθοδο στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα το Σάββατο 26 Φλεβάρη, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην πλατιά σύσκεψη της ερχόμενης Κυριακής, στις 10.30 π.μ., στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, η οποία ήδη παίρνει τα χαρακτηριστικά τεράστιας διαδήλωσης.

Στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χώμα ατσάλι!

Την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου της χώρας από όλες τις κυβερνήσεις υπενθύμισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα δύο τελευταία χρόνια, υπογράμμισε πως η απαξίωση αυτή επιταχύνθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία τελικά ανακοίνωσε ότι «μας πετάει μετά από δύο γενιές - είμαστε η τρίτη γενιά εργαζομένων - στον δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες».

«Μάθαμε το χώμα να το κάνουμε ατσάλι. Και αυτό δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ηρθαμε εδώ γιατί θέλουμε τη δουλειά μας, θέλουμε τα σπίτια μας, θέλουμε να ζήσουμε στα χωριά μας, θέλουμε να μεγαλώσουμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας. Και θα τα καταφέρουμε. Εχουμε πάρει τη σκυτάλη από βετεράνους της ταξικής πάλης στη ΛΑΡΚΟ, έχουμε μεγαλώσει από μικρά παιδιά στους αγώνες», τόνισε. «Είμαστε όλοι μια γροθιά. Είμαστε εργάτες, είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά», ξεκαθάρισε.

«Οι αποφάσεις μας είναι ομόφωνες, γιατί δεν μπορούμε να χάσουμε το μεροκάματο, να μας ξεσπιτώσουν, να μας πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες», τόνισε ο Ανδρέας Κορέτζελος, γραμματέας του Σωματείου.

Εχουμε το χρέος να πολλαπλασιάσουμε τις εστίες αντίστασης

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του, έχουμε χρέος να είμαστε μια γροθιά όλοι οι εργαζόμενοι», ανέφερε απευθύνοντας χαιρετισμό στη συγκέντρωση ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. «Η αλληλεγγύη που εκφράζεται στους μεγάλους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στα "Πετρέλαια" στην Καβάλα, στον "Βαρβαρέσο", στις κινητοποιήσεις των αγροτών, μας δείχνει τον δρόμο και μας γεμίζει με δύναμη για το δίκιο του αγώνα μας. Μας δίνει δύναμη να μην τους χαρίσουμε τις δουλειές μας, την αξιοπρέπειά μας, την επιβίωση τη δικιά μας και των οικογενειών μας», υπογράμμισε. «Ποιοι είναι αυτοί που θα διώξουν και θα ξεσπιτώσουν 1.200 ανθρώπους που έδωσαν τα νιάτα τους και τη ζωή τους στη ΛΑΡΚΟ;», αναρωτήθηκε. Είναι οι ίδιοι «που πούλησαν το λιμάνι του Πειραιά στην COSCO και έδωσαν αέρα στα πανιά της για να επιβάλει έναν εργασιακό μεσαίωνα», σχολίασε.

«Εσείς, συνάδελφοι, που κάνετε το χώμα ατσάλι και έχετε έναν μακρύ κατάλογο με νεκρούς συναδέλφους, τώρα έχετε το χρέος να κρατήσετε τα πόστα σας, που τα έχετε σημαδέψει με το αίμα σας και με τους νεκρούς σας. Εμείς έχουμε το χρέος να είμαστε δίπλα σας, με πίστη και συνέπεια σε κάθε ραντεβού με την ιστορία της τάξης μας. Εχουμε όλοι μαζί το χρέος αυτές οι εστίες φωτιάς που υπάρχουν να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν για να ζήσουμε πραγματικά στο μπόι που μας αξίζει ως δημιουργοί όλου αυτού του πλούτου που μας κλέβουν καθημερινά μια χούφτα άνθρωποι», είπε μεταξύ άλλων.

Τη στήριξη των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», που δίνουν μάχη ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, όπως εκφράστηκε με την καταστολή και τις απολύσεις σύσσωμου του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου, μετέφερε ο Παναγιώτης Τσώκος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας. «Σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας και την αγωνιστικότητά μας με τα αδέρφια μας εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», είπε και τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συντονίσουν τα βήματά τους σε «κοινή πορεία αγώνα».

Το σχέδιο της κυβέρνησης να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ στους ιδιώτες απαλλαγμένη από το «βάρος» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους κατήγγειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), Παναγιώτης Δούκας.

Αγωνιστικό «παρών» εκ μέρους των εργαζομένων στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος», οι οποίοι επίσης χτες απεργούσαν διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους, έδωσε ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. «Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από "σωτήρες". Η δύναμη είναι στα δικά μας χέρια», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε τη δράση και τις πρωτοβουλίες του Σωματείου για κάθε ανάγκη και δικαίωμα των εργαζομένων, κόντρα στην αντεργατική πολιτική και την προπαγάνδα για τον «καλό επενδυτή».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Λάζαρος Σαββίδης, από την Επιτροπή Αγώνα των συμβασιούχων στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, υπενθυμίζοντας τον αγώνα που δίνουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, κόντρα στη μόνιμη ομηρία όπου τους έχουν καταδικάσει όλες οι κυβερνήσεις. Κατήγγειλε τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, αφού πρώτα «με κοροϊδίες και ψέματα έπαιξε με το ψωμί μας».

Δίπλα τους και οι βιοπαλαιστές αγρότες

Στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε, καταχειροκροτούμενη από τους συγκεντρωμένους, αντιπροσωπεία από το αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας, που αποτελεί την καρδιά της πάλης που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες. «Το μπλόκο της Νίκαιας, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της Ελλάδας είναι δίπλα σας, στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα σας», τόνισε ο Γιάννης Τσούτρας, που κατέβηκε από τη Λάρισα στην Αθήνα, μεταφέροντας τη στήριξη των αγροτών. Αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν, σημειώνοντας πως «έχουμε κοινά αιτήματα, κοινούς εχθρούς και γι' αυτό πρέπει να είναι κοινός ο αγώνας» ενάντια στην πολιτική που διώχνει τους αγρότες από τα χωράφια, τους εργαζόμενους από τις δουλειές τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο, Κώστα Παρασκευά, Γιάννη Πρωτούλη και Θοδωρή Χιώνη.

Επίσης, παρευρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25.