ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα στα μπλόκα για τα δίκαια αιτήματά τους

Ενίσχυση των μπλόκων και συντονισμένες δράσεις αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με τη συμμετοχή 29 μπλόκων

Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022

Ενίσχυση των μπλόκων αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη
Κόντρα στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν ακλόνητοι στα μπλόκα και προχωράνε σε κλιμάκωση της πάλης, με στήσιμο νέων μπλόκων, αποκλεισμούς εθνικών δρόμων, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις μέσα στις πόλεις κι άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν διαρκώς την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν βγήκαν στα μπλόκα για να ζητιανέψουν κυβερνητικά ψίχουλα, αλλά για να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αποδεκατίζει το εισόδημά τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων που αφορούν στην επιβίωσή τους.

Το στίγμα της κλιμάκωσης επιβεβαίωσε η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 29 μπλόκων και δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα.

Οι αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης

1. Να ενισχυθούν με επιπλέον τρακτέρ τα υπάρχοντα μπλόκα και να στηθούν κι άλλα σε περιοχές όπου υπάρχουν οι δυνατότητες, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετές εφεδρείες στα χωριά που πρέπει να αξιοποιηθούν.

2. Να οργανωθούν, κατά τακτά διαστήματα, πανελλαδικά συντονισμένες δράσεις: Σήμερα, Τρίτη, το άνοιγμα των διοδίων στις εθνικές οδούς, αύριο, Τετάρτη, αποκλεισμοί εθνικών οδών. Ταυτόχρονα να στηριχτούν οι όποιες δράσεις αποφασιστούν από τις συνελεύσεις των μπλόκων σε κάθε περιοχή.

Από τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού στη Νίκαια της Λάρισας
3. Να σταλεί πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων να επισκεφτούν τα μπλόκα και να εκφράσουν τη στήριξή τους στα αιτήματα και στον αγώνα.

4. Να ζητηθεί από την κυβέρνηση απάντηση για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από τις συνελεύσεις των μπλόκων. Σε αυτό το πλαίσιο ζητάνε συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό.

Αποφασίστηκε, επίσης, να απευθυνθεί κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν περισσότερο την εργατική - λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών.

«Αυτό που φοβούνται είναι η οργάνωσή μας και ο πανελλαδικός συντονισμός...»

Παρουσιάζοντας την εισήγηση στη σύσκεψη της Κυριακής, ο Ρίζος Μαρούδας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Νίκαιας και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τόνισε την ανάγκη της παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, επισημαίνοντας ότι ήδη η κυβέρνηση νιώθει έντονα την αγωνιστική πίεση των μπλόκων και αυτό φανερώνεται από τις επιθέσεις που τους εξαπολύει.

«Αυτό που φοβάται πολύ η κυβέρνηση είναι η ενότητα, η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση ίσως και να ελπίζει ότι οι αγρότες θα κουραστούμε ν' αγωνιζόμαστε, θ' απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Μάταια το ελπίζει. Την προειδοποιούμε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για ν' αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση, αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσής μας».

Μόνος «υποκινητής» τα προβλήματα της αγροτιάς

Από την κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Σε σχέση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «κατ' επάγγελμα διαδηλωτές», τόνισε πως «εμείς δίνουμε μια μάχη για να μπορούμε να καλλιεργούμε και αύριο, για να έχουν οι οικογένειές μας μιαν αξιοπρεπή ζωή. Ο μόνος υποκινητής των κινητοποιήσεών μας είναι τα άλυτα προβλήματα της αγροτιάς. Αυτά μας έβγαλαν μαζικά στους δρόμους ενωμένους και αποφασισμένους».

Σε σχέση με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τόνισε ότι «δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε, δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Στις παρεμβάσεις που έγιναν από εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και μπλόκων από πολλές περιοχές της χώρας, τονίστηκε η ανάγκη παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία, αλλά και στις ύπουλες επιθέσεις που εκδηλώνονται από διάφορες πλευρές εναντίον του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε πολύμορφες δράσεις που ήδη έχουν κάνει και θα συνεχιστούν αυτές τις μέρες.

Με την αποφασιστική τους στάση απέκλεισαν την ΠΑΘΕ

Αμέσως μετά τη σύσκεψη οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας και με την αποφασιστική τους στάση ανάγκασαν τις αστυνομικές δυνάμεις να υποχωρήσουν. Οι αγρότες ανέβηκαν στην Εθνική οδό φωνάζοντας το σύνθημα: «Τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ».

«Διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα που έχουμε. Διαβεβαιώνουμε από την Εθνική οδό ότι δεν υποχωρούμε, ότι δεν πρόκειται να γυρίσουμε στα χωριά αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά μας», τόνισε ο Κώστας Τζέλλας, από τη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας, μιλώντας στους αγρότες την ώρα του αποκλεισμού της Εθνικής οδού.

Πολύμορφες δράσεις σε όλη τη Θεσσαλία

Για την προετοιμασία των πολύμορφων δράσεων που θα γίνουν σήμερα και αύριο, συνεδρίασε χτες η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου Νίκαιας. Αμέσως μετά δόθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου οι εκπρόσωποί της κατήγγειλαν ξανά την αστυνομοκρατία αλλά και το «πέπλο της σιωπής» που έχει πέσει από τα κεντρικά ΜΜΕ. Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Γιώργος Καραΐσκος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάψει να κρύβεται και να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση πάνω σε αυτά. Δεν μπορεί ο κλάδος μας να οδηγηθεί σε αφανισμό. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους».

Παράλληλα, σε μια σειρά από πολύμορφες δράσεις προχώρησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας την Κυριακή και χτες Δευτέρα, έχοντας πάντα στο πλευρό τους εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Συγκεκριμένα:

Την Κυριακή, στο μπλόκο του Τυρνάβου, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ενώθηκαν με τους αγρότες, προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχυσαν γάλα στο οδόστρωμα. Με αυτόν τον τρόπο ανέδειξαν πως το υψηλό κόστος παραγωγής εξανεμίζει το, έτσι κι αλλιώς, χαμηλό εισόδημά τους.

Στο μπλόκο στο Γερακάρι Αγιάς, οι αγρότες απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Αγιάς - Λάρισας, μοιράζοντας ταυτόχρονα μήλα στους οδηγούς που είχαν αποκλειστεί.

Χτες, μαζική και δυναμική μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν οι βιοπαλαιστές αγρότες του Πηλίου και των περιοχών Βελεστίνου και Αλμυρού Μαγνησίας, σηκώνοντας στο πόδι την πόλη του Βόλου. Οι αγρότες, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στα χωριά τους, συναντήθηκαν γύρω στις 11 π.μ. επί του Περιφερειακού και αφού συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο του Ριζόμυλου, ξεκίνησαν πορεία στους δρόμους του Βόλου, με κατάληξη τη ΔΕΗ.

Μπροστά στη ΔΕΗ έγινε ομιλία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας, Θοδωρή Γεωργαδάκη, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων πως «ζητάμε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και συνολικά τη μείωση του ρεύματος κατά 50%, για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Το αίτημα αυτό αφορά όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, για τα οποία ζητάμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα».

Η Μαρία Μαμούχα, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νότιου Πηλίου, τόνισε ότι οι αγρότες έχουν να πάρουν σοδειά εδώ και τρία χρόνια, λόγω παγετού, ενώ πληρώνουν πανάκριβα τα αγροεφόδια και την Ενέργεια.

Ο Απόστολος Τσακανίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, τόνισε ότι στηρίζει τον αγώνα των αγροτών.

Μηχανοκίνητη πορεία στα Τρίκαλα

Μηχανοκίνητη πορεία με δεκάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα πραγματοποιήθηκε χτες από αγρότες στα Τρίκαλα, τα οποία παρέταξαν έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, και στη συνέχεια, με πορεία, κινήθηκαν στη λαϊκή αγορά της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της ΠΕ Τρικάλων, με τους βιοπαλαιστές αγρότες να φωνάζουν συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά αντίσταση και πάλη», «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό» και «Αγρότη πολέμα, δε θα σου μείνει στρέμμα».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Λάμπρος Τσέκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», ο οποίος μετέφερε αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το μαχητικό πανθεσσαλικό μπλόκο της Νίκαιας, καλώντας παράλληλα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής που δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα, να δυναμώσουν τα μπλόκα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δέκα μέρες τώρα είμαστε στον δρόμο, μαζί μας είναι χιλιάδες συνάδελφοι απ' άκρη σ' άκρη με μπλόκα και άλλες μορφές πάλης σε όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας το δίκιο μας. Να μπορούμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας, να εκτρέφουμε τα ζώα μας, να μπορούμε να βάζουμε ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι, να έχουμε θέρμανση και φως στα σπίτια μας». Ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση και «τα διάφορα παπαγαλάκια και καλοθελητές για τη συκοφάντηση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών αλλά και την προσπάθεια τρομοκρατίας τους μέσω της καταστολής και των "αγροτοδικείων"».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων: Η Ειρήνη Πετράκη, από τον Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων (μέλος ΟΓΕ), η Βασιλική Τσίτσα, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Τρικάλων, και ο Δημήτρης Αρμάγος, γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα.