ΣΑΧΕΛ - ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Σκέψεις αναδιάταξης των στρατευμάτων Γαλλίας - ΕΕ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022

Η κυβέρνηση Μακρόν ξεκαθαρίζει ότι και μετά την πιθανή αποχώρηση από το Μάλι οι γαλλικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Σαχέλ
Σε αναδιάταξη των γαλλικών στρατευμάτων στο Σαχέλ της Αφρικής προσανατολίζεται η κυβέρνηση Μακρόν, μετά τις εξελίξεις στο Μάλι, την προσέγγιση της μαλινέζικης στρατιωτικής κυβέρνησης με τη Ρωσία και την όξυνση των σχέσεων με το Παρίσι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει προγραμματίσει για σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες χωρών του Σαχέλ, σε συνεννόηση και με τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στις «ειρηνευτικές» στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, αναφορικά με το μέλλον της παρουσίας τους εκεί, στο όνομα πάντα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, είχε από τη Δευτέρα υπαινιχθεί την αναδιάταξη των στρατευμάτων της χώρας του στο Σαχέλ και πιθανή μείωση ή και αποχώρηση από το Μάλι, λέγοντας πως οι συνθήκες στη χώρα «δεν είναι πλέον κατάλληλες για τη συνέχιση του αγώνα κατά των τζιχαντιστών». Την ίδια ώρα, βέβαια, ξεκαθάρισε ότι οι γαλλικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε άλλες χώρες του Σαχέλ.

Πιθανή αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών από το Μάλι θα σημάνει στην πραγματικότητα αποχώρηση συνολικά της ευρωενωσιακής στρατιωτικής δύναμης «Takuba», της οποίας ηγείται το Παρίσι.

Ηδη χτες η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε πως η χώρα της δεν βλέπει πλέον κανέναν λόγο για διατήρηση στρατευμάτων της στο Μάλι, επικαλούμενη την καθυστέρηση των εκλογών από τη στρατιωτική κυβέρνηση του συνταγματάρχη Α. Γκοϊτά.

Ερωτήματα και διαφωνίες παραμένουν ωστόσο για το μέλλον άλλων ευρωενωσιακών δυνάμεων στην περιοχή. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Χ. Μ. ΑλμπαρεςΙσπανία έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στη στρατιωτική «εκπαιδευτική» αποστολή EUTM στο Μάλι) ανέφερε ότι «οι λόγοι που μας έφεραν στο Μάλι εξακολουθούν να υπάρχουν - αστάθεια, τζιχαντισμός. Επιθυμία μας είναι να διατηρηθεί η αποστολή».

Σημειώνεται ότι αύριο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αφρικής.