Με τη διάκριση «Μενέλαος Παλλάντιος» του Ωδείου Αθηνών βραβεύτηκε ο Βύρων Φιδετζής
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022

Ο τιμώμενος μαέστρος Βύρων Φιδετζής, συγκινημένος, ευχαριστεί όλους (φωτ: Σπ. Κατωπόδης)
«Χαίρομαι πολύ, που ο Βύρων Φιδετζής θα έχει αυτήν την τιμή, γιατί όλη η ζωή του, χωρίς φόβο, ήτανε αφοσιωμένη στο εξής έργο: να αναγνωρισθεί και πάλι η αξία που έχει η ελληνική παρουσία μέσα στον πλούτο της μελοδραματικής ζωής του 1800-1900».

Αντζελο Καβαλλάρο, διευθυντής ορχήστρας.

Αυτά τα πολύ θερμά λόγια έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν λίγες μέρες ο Ελληνοϊταλός συνάδερφος και φίλος του Φιδετζή, για την εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του Θεσσαλονικιού τιμώμενου μαέστρου και την 50ετή περίπου έρευνα και μελέτη του στη Νεοελληνική μας Εντεχνη Μουσική των τελευταίων 200 ετών, εκφράζοντας έτσι και τη χαρά και αγάπη του για τον ίδιο και το τιτάνιο κυριολεκτικά έργο του.

Η δικαίωση ήρθε πρώτη φορά από το Ωδείο Αθηνών, το αρχαιότερο αθηναϊκό μουσικοεκπαιδευτικό ίδρυμα. Με επίπονη, πιστή και μακρόχρονη εργασία, κάποτε μοναχική και άλλοτε με μερικές δεκάδες πολύτιμους συνεργάτες, πιστούς οραματιστές, όπως ο ίδιος ο Φιδετζής, σκαρφάλωσε στην κορυφή του Παρνασσού, ατενίζοντας τα αγαπημένα του, Ιόνιο και Μικρά Ασία. Πολλοί εξ αυτών παρέστησαν την Τρίτη το βράδυ σε αυτήν τη γιορτή της ελληνικής μουσικής μας παράδοσης, στην αίθουσα «Αρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, που πολλά χρόνια πριν ο Φιδετζής υπήρξε καθηγητής βιολοντσέλου, δίνοντας στον επιφανή αυτόν άνδρα ένα συγκινητικό παρατεταμένο χειροκρότημα.

Για τον Φιδετζή μίλησαν, απαριθμώντας το έργο του επιγραμματικά, αλλά και από καρδιάς, μουσικές προσωπικότητες του τόπου μας, που συνάμα βρίσκονται δίπλα του ως συνεργάτες και φίλοι. Οι μαέστροι Νίκος Τσούχλος και Λουκάς Καρυτινός, ο συνθέτης Χάρης Ξανθουδάκης και ο μουσικολόγος και πρόεδρος της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, καθηγητής Νίκος Μαλιάρας. Απαντες εξήραν το έργο του και την προσωπικότητά του και εκείνος συγκινημένος αντέτεινε λίγες μεστές λέξεις, ευχαριστώντας όλους για την παρουσία μας. Είπε ότι, «επειδή ο λαός μας λέει ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, θα ήθελα να σας βεβαιώσω ότι όσο οι δυνάμεις μου βαστάνε, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι μπορώ για την διάσωση και προβολή της ελληνικής μας μουσικής».

Κατόπιν, οι μαθητές του Ωδείου, Ειρήνη Πετροπούλου και Ακριβή Αλεξανδροπούλου (τραγούδι) και Νίκος Φλόκας και Κριστ Μπάσκο (πιάνο) ερμήνευσαν έργα Ελλήνων συνθετών προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Πολυσχιδές το έργο του Φιδετζή, με πάνω από 60 (!) CDs έργων Ελλήνων συνθετών και αναμένοντας τις νέες ξανα-επεξεργασμένες εκδόσεις από τη γαλλική Melism των πρώτων παγκόσμιων ηχογραφήσεων της Ρέας του Σαμάρα και των 36 Ελληνικών Χορών για Ορχήστρα του Σκαλκώτα, δικαίως ο Καλογερόπουλος στο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής τον χαρακτηρίζει ως (...) τον δραστηριότερο και αποτελεσματικότερο ίσως «σωματοφύλακα» ή καλύτερα, «οστεοφύλακα» της Ελληνικής Μουσικής.


Δρ Χρήστος Ηλ. Κολοβός
Διευθυντής Ορχήστρας