ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα!

Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις αύριο ενάντια στο τσεκούρωμα που προωθεί η κυβέρνηση

Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022

INTIME NEWS

«

Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ!»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν το Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών Πειραιά και Νήσων και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στη Σχολική Καθαριότητα Αττικής, καλώντας σε μαζική συμμετοχή αύριο Παρασκευή στις 9 μ.μ. στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου, απέναντι από τα Προπύλαια). Τα σωματεία έχουν κηρύξει και στάση εργασίας, από τις 7 έως τις 11 π.μ., και καλούν «όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στην καθαριότητα των σχολείων να δώσουμε μαζί με τα σωματεία τον ΟΤΑ, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, τη μάχη ενάντια στον κυβερνητικό σχεδιασμό για νέο αποχαρακτηρισμό ειδικοτήτων από τα ΒΑΕ».

Στάση εργασίας αποφάσισε άλλωστε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας τις ίδιες ώρες για τις σχολικές καθαρίστριες.

Για αύριο στάση εργασίας έχει κηρύξει και η ΑΔΕΔΥ (7 π.μ. - 11 π.μ.), καθώς οι σχεδιασμοί αυτοί αφορούν εργαζόμενους στους ΟΤΑ, και καλεί στη συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σωματεία σε δήμους, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, καθώς και σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον χώρο του Θεάματος - Ακροάματος.

Θυμίζουμε ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οδηγούν στο τσεκούρωμα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους μέσα από το πρόσφατο αντιεπιστημονικό πόρισμα που υιοθετεί το υπουργείο Εργασίας, κάτι που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. Με βάση το πόρισμα της Επιτροπής, η οποία είχε συσταθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε το έργο της με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, δημιουργούνται νέες κατηγορίες, που αντιστοιχούν σε διαφορετικά από τα σημερινά ποσά επιδόματος, ενώ υποβαθμίζονται σε κατώτερες κατηγορίες - και άρα σε μικρότερο ύψος επιδόματος - χιλιάδες εργαζόμενους. Παράλληλα, το επίδομα αφαιρείται από ομάδες εργαζομένων που το παίρνουν μέχρι τώρα.

Τα σωματεία απαιτούν όχι απλά να μη γίνει καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα, αλλά να επεκταθεί για όλους τους εργαζόμενους με ανθυγιεινή εργασία.

Τεράστια η μείωση στις σχολικές καθαρίστριες

Σημειωτέον, από το πόρισμα προκύπτει σοβαρό πλήγμα στο εισόδημα των σχολικών καθαριστριών, καθώς προβλέπει περικοπή στα 70 ευρώ, από 150 σήμερα!

Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις που καταγράφει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για τις περικοπές που προβλέπει το πόρισμα της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το επιστρέφει ως «απαράδεκτο». Το επίδομα κόβεται στους:

ΔΕ29 οδηγούς οχημάτων, τη στιγμή που τα οχήματα στους δήμους είναι παγίδες θανάτου. ΥΕ γενικών καθηκόντων, ενώ κάνουν όλες τις εργασίες που κάνουν και οι συνάδελφοί τους εργάτες καθαριότητας. ΔΕ24 Ηλεκτρολόγους, οι οποίοι εξαιτίας των πεπαλαιωμένων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κινδυνεύουν θανάσιμα. Δενδροκηπουρούς και εργάτες κήπων, τη στιγμή που κινδυνεύουν καθημερινά κρεμασμένοι στους γερανούς, με σάπια μηχανήματα και μαζεύουν ό,τι σκουπίδια μπορεί να φανταστεί κανείς. ΔΕ30 τεχνίτες υδραυλικούς, που παλεύουν με τα λύματα. ΔΕ28 χειριστές μηχανήματος έργου, που στον πρόσφατο χιονιά παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους δύο εργαζόμενοι στην Αττική (σε Βύρωνα και Λυκόβρυση - Πεύκη). Τεχνίτες οχημάτων, που ξαπλώνουν κάτω από τα απορριμματοφόρα και μέσα στην πρέσα των απορριμματοφόρων. Και, βέβαια, στις σχολικές καθαρίστριες, που μέσα στη πανδημία έχουν μετατρέψει τις χλωρίνες σε δεύτερη φύση τους, συνήθως μία σε κάθε σχολείο!

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Υγείας, το πόρισμα διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διαιτολόγων, φυλάκων, διοικητικών κ.λπ.), ενώ «βαθμολογεί» ως χαμηλού κινδύνου πολλά επαγγέλματα - ειδικότητες στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Συμμετοχή στην αυριανή στάση εργασίας, με συγκέντρωση στις 9 π.μ. μπροστά στο ΥΜΑΘ, ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης.

Συγκεντρώσεις γίνονται επίσης:

Στα Γιάννενα, στις 9.30 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου. Στο Ηράκλειο, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο. Στην Κέρκυρα, στις 9 π.μ. στην πρώην νομαρχία. Στη Χίο, στις 9.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ.