Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα διεκδικούν το δίκιο τους

Σε θερμό κλίμα η υποδοχή του Δ. Κουτσούμπα στο μπλόκο της Νίκαιας

Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022

Μέσα σε θερμό κλίμα υποδέχτηκαν χτες το απόγευμα τον Δ. Κουτσούμπα οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, οι οποίοι νωρίτερα είχαν αποκλείσει την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενώ εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Νίκαιας και των υπόλοιπων μπλόκων της Θεσσαλίας, της Αγιάς, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και του Ριζόμυλου, τον ενημέρωσαν για την πορεία του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στο κλιμάκιο του Κόμματος συμμετείχαν ακόμη οι Κ. Παρασκευάς και Κ. Παπασταύρου, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, και η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος.

Νωρίτερα, Σύλλογοι Αμβυκούχων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Τυρνάβου παρέδωσαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τσίπουρο, θέλοντας να αναδείξουν το πρόβλημα με την αφαίρεση της ονομασίας «τσίπουρο» και «τσικουδιά» από τους διήμερους αμπελουργούς.

Παλεύουμε για την επιβίωση, η κοινωνία είναι μαζί μας

Μιλώντας στη συνάντηση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Νίκαιας, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αφού τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και τη στήριξή του στον αγώνα των αγροτών, επισήμανε πως είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που τους επισκέπτεται, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα που έχουν κάνει οι αγρότες στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.


Στη συνέχεια σημείωσε πως «μικρομεσαίοι αγρότες από όλη τη Θεσσαλία βγήκαμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας. Κάνουμε έναν αγώνα επιβίωσης για να μπορούμε να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε, ώστε να έχει μέλλον η ύπαιθρος που κάθε χρόνο ερημώνει. Θέλουμε τη συμπαράστασή σας στα δίκαια αιτήματά μας και βέβαια θέλουμε τη βοήθειά σας και μέσα στη Βουλή αλλά και έξω στον δρόμο, όπως είμαστε και εμείς.

Διεκδικούμε: Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία είναι ένα χαράτσι για τους αγρότες και όχι μόνο, το βιώνουμε και στα σπίτια μας και όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, διότι με τις τιμές στα ύψη είναι σίγουρο πως και τούτη την χρονιά δεν θα μπορέσει μεγάλο μέρος των συναδέλφων να καλλιεργήσει ούτε να ταΐσει τα ζώα που έχει στα μαντριά του. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Διεκδικούμε προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.


Eurokinissi

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 35 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, η κοινωνία είναι μαζί μας, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα. Τέλος, ζητάμε να ασκήσετε και εσείς πίεση ώστε η κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα στα αιτήματά μας, να έρθει στη συνάντηση στην οποία την έχουμε καλέσει και εδώ και δύο μέρες δεν μας έχει απαντήσει».

Το ΚΚΕ είναι μπροστά όχι με υποσχέσεις αλλά με πράξεις

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αγρότες, τόνισε: «Εδώ στα μπλόκα χτυπάει η καρδιά της ελληνικής αγροτιάς, στη Νίκαια, στη Θεσσαλία αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε εδώ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων γιατί έχετε δίκαια αιτήματα, όλο το δίκιο είναι με το μέρος σας. Δίνετε μάχη επιβίωσης αυτήν τη στιγμή. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Είμαστε εδώ γιατί υποστηρίζουμε τα αιτήματά σας και σ' αυτόν τον αγώνα θα είμαστε πάντα μπροστά όχι με υποσχέσεις αλλά και με πράξεις, όπως το έχουμε αποδείξει τόσα χρόνια.

Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία της ελληνικής αγροτιάς από τη σημερινή κυβέρνηση, από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από αυτόν εδώ τον τόπο. Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε την υποκρισία, τον αυταρχισμό με τον οποίο προσπαθούν να κλείσουν τα στόματα, να εμποδίσουν τις δίκαιες μορφές πάλης που αποφασίζουν οι ίδιοι οι αγρότες. Φέρνουν τα ΜΑΤ, τις αστυνομικές δυνάμεις για να εμποδίσουν την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, γιατί μπλόκο στις Εθνικές οδούς σημαίνει μεγαλύτερη πίεση, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον αγώνα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

Δεν ανεχόμαστε τη συκοφαντία και την αποσιώπηση της πάλης σας

Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε να σας συκοφαντούν. Δεν ανεχόμαστε να χρησιμοποιούν συκοφαντίες ενάντια στην ελληνική αγροτιά που παράγει τον πλούτο, που παράγει όλα αυτά που τρώνε οι ελληνικές οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο. Γιατί εσείς ταΐζετε τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Και όλος ο κόσμος όπως και εσείς θέλετε αυτά τα προϊόντα να είναι ποιοτικά, φθηνά, και όχι να απομυζούν τον κόπο της αγροτιάς μια χούφτα κοράκια, οι μεγαλέμποροι, οι μεσάζοντες, με αποτέλεσμα οι εργάτες, οι μικροεπαγγελματίες, οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν πολύ υψηλό κόστος. Και την ίδια ώρα εσείς δεν έχετε στοιχειώδεις εγγυημένες τιμές ώστε να μπορείτε να επιβιώσετε, να καλλιεργείτε και να παράγετε.

Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε μαζί με τη συκοφαντία να υπάρχει και η αποσιώπηση από μέσα ενημέρωσης. Κι αυτό δεν γίνεται τυχαία, υπάρχει η κρατική εξουσία, οι κυβερνήσεις που δίνουν τέτοιες κατευθύνσεις. Γι' αυτό και η σημερινή συγκέντρωση, η σημερινή παρουσία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ έχει και αυτό το νόημα. Να αναγκαστούν επιτέλους να προβάλουν τα αιτήματα, γιατί τα αιτήματά σας είναι δίκαια.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια

Ο αγρότης δεν μπορεί να δουλέψει όταν έχει τεράστιο κόστος παραγωγής. Δεν γίνεται να δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στο μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο, που δεν ξέρει τι έχει σε αυτήν τη χώρα και διεθνώς και εδώ η ελληνική αγροτιά, που ματώνει όλη μέρα στο χωράφι, τον χειμώνα, το καλοκαίρι με την κάψα, να μην έχει να ζήσει.

Χρειάζεται εδώ και τώρα αφορολόγητο πετρέλαιο. Χρειάζεται εδώ και τώρα να μειωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος, με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Χρειάζεται εδώ και τώρα να υπάρξει επιδότηση της ζωοτροφής, άλλων εφοδίων, άλλων μέσων που έχει ανάγκη η αγροτιά, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα εφόδια, στα μέσα, αλλά και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης που πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος.

Είμαστε εδώ γιατί η αγροτιά δεν πρέπει να πληρώνει άλλο τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" που λένε οι κυβερνήσεις, πρέπει να γίνουν έργα υποδομής. Επίσης, πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, εδώ και τώρα να υπάρξει ασφάλιση, πλήρης αποζημίωση στο 100% της παραγωγής. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανακουφιστεί ο αγρότης. Και βεβαίως χρειάζονται τιμές που ο αγρότης να μπορεί να επιβιώνει, να ζει την οικογένειά του, να συμβάλλει στην αγροτική παραγωγή, για να αναπτυχθεί ο τόπος και να μπορεί και ο εργαζόμενος στις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας να απολαμβάνει ποιοτικά και καλά προϊόντα».

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη διάταξη για το τσίπουρο

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στους παραγωγούς τσίπουρου και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στο οποίο περιλαμβάνεται η αφαίρεση της ονομασίας «τσίπουρο» και «τσικουδιά» από τους διήμερους αμπελουργούς μέσω τροποποίησης του άρθρου 82 του Τελωνειακού Κώδικα, σχολιάζοντας: «Η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτήν τη διάταξη που θα πλήξει την κατοχύρωση του παραδοσιακού τσίπουρου, κατοχύρωση για τους Κρητικούς της παραδοσιακής τσικουδιάς, και αφορά κυρίως τους διήμερους αμπελουργούς, τους αποσταγματοποιούς, που είναι λαϊκά νοικοκυριά, αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση. Γιατί όχι μόνο δεν θα έχουμε καλό, παραδοσιακό τσίπουρο, αλλά και μια σειρά καλλιέργειες θα σταματήσουν. Και όλα αυτά γιατί είναι απαίτηση των μεγαλοβιομηχάνων, αυτών που θέλουν να κάνουν τα μεγάλα εμφιαλωτήρια, τις μεγάλες βιομηχανίες, για να κλείσουν τον βιοπαλαιστή αγρότη».

Η δύναμη βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα, στην κοινωνική συμμαχία

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού ευχαρίστησε τους αγρότες για την υποδοχή τόνισε πως «η δύναμη βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα όλων γύρω από τα συγκεκριμένα αιτήματα σήμερα, αλλά και ταυτόχρονα για να ανοίξει ένας καλύτερος, πιο μόνιμος και σταθερός δρόμος για να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή, για να βγούμε από αυτό το τέλμα που μας έχουν φέρει οι κυβερνήσεις. Ηρθε η στιγμή να βγουν συμπεράσματα από όλους. Ενωμένοι με τους εργάτες, στις πόλεις, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στα γιαπιά. Ενωμένοι με τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες που επίσης και αυτοί έχουν πολλά προβλήματα και κλείνουν τα μαγαζιά τους. Ενωμένοι με τις γυναίκες των αγροτών και των άλλων εργαζομένων. Ενωμένοι με τα παιδιά μας, είτε είναι φοιτητές είτε είναι μαθητές είτε είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι. Πρέπει να φτιάξουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να τους πάρουμε αμπάριζα όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται τον μόχθο του λαού, που έχουν φτάσει την ελληνική αγροτιά σε αυτό το σημείο, εκεί που δεν πάει άλλο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομόφωνη απόφαση για άμεση κλιμάκωση του αγώνα με πολύμορφες δράσεις (2024-02-07 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ στο πλευρό των αγροτών στον δίκαιο αγώνα επιβίωσης (2022-02-17 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους στα μπλόκα και με πολύμορφες δράσεις (2022-02-10 00:00:00.0)
Πατριωτικός ο αγώνας της αγροτιάς (1998-02-17 00:00:00.0)
Θα μείνουμε στα μπλόκα όσο χρειαστεί (1996-12-20 00:00:00.0)
Τα περί υποκινητών (1996-12-04 00:00:00.0)