ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
«Κάθε μήνα και μια νέα γεωπολιτική κρίση... »

Αποτυπώνεται η επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών που απλώνονται σε όλο τον χάρτη

Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022

Copyright 2020 The Associated

Ο γγ του ΝΑΤΟ στο βήμα της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου τον Φλεβάρη του 2020
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: Το 2021 δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί έτος γεωπολιτικής αισιοδοξίας. Νέες κρίσεις προέκυπταν σε μηνιαία βάση, συμβάλλοντας στην αίσθηση ότι ένα αυξανόμενο κύμα κρίσεων απειλεί να μας κυριεύσει».

Με αυτή την επισήμανση αποτυπώνεται φέτος στην Εκθεση της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου - η οποία διεξάγεται με «φόντο» την οξυμένη αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη - ο σφοδρός γεωπολιτικός και οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που απλώνεται σε όλο τον χάρτη, με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Η φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου - το «Νταβός» της Ασφάλειας και της Αμυνας, όπως χαρακτηρίζεται - ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή με τη συμμετοχή εκατοντάδων ηγετών, υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ.

Στο επίκεντρο μπαίνουν οι «αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», η «αλληλεξάρτησή» τους, η ανάδυση μεγάλων «παικτών» στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική σκακιέρα, αλλά και προβληματισμοί για τον ευρωατλαντικό άξονα που από τη μια πρέπει να δράσει «ενωμένος» απέναντι στην Κίνα, από την άλλη οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του οξύνονται.

«Πολλαπλές, αλληλοκαλυπτόμενες κρίσεις»

Η Εκθεση ασχολείται ιδιαίτερα με τις «προκλήσεις ασφαλείας στο Αφγανιστάν, στο Σαχέλ, στο Κέρας της Αφρικής και τον Αραβικό Κόλπο, στην Ανατολική Ευρώπη», καθώς και με «τους κινδύνους που προκύπτουν από εξαρτήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων τεχνολογιών και από την αχαλίνωτη ανισότητα», από την πανδημία και την κλιματική αλλαγή.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ να είχαμε ποτέ τόσο πολλαπλές, αλληλοκαλυπτόμενες κρίσεις», δήλωσε ο επί 14 χρόνια επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου, Γερμανός διπλωμάτης Β. Ισινγκερ, προσθέτοντας πως υπάρχει επίσης το θέμα της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η σωστή αντιμετώπιση της Κίνας, ζητήματα της μελλοντικής ευρωατλαντικής τάξης ασφαλείας και η σχέση της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα τονίζονται οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και η ανάγκη να αναζητούνται συμβιβασμοί, προκειμένου η Δύση να μπορέσει να αντιμετωπίσει την Κίνα και να ενισχύσει τη θέση της στην ανερχόμενη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της Εκθεσης, «Turning the Tide, Unlearning Helplessness», που ουσιαστικά σημαίνει «Αλλάζοντας την πορεία των πραγμάτων» (αντιστρέφοντας την παλίρροια) και «απορρίπτοντας την αδυναμία».

«Εναπόκειται πλέον στους διατλαντικούς φορείς χάραξης πολιτικής να αναζωπυρώσουν την αισιοδοξία που σηματοδότησε η προεδρία του Τζο Μπάιντεν. Συλλογικά, έχουν την ευκαιρία να ανατρέψουν την παλίρροια. Μεμονωμένα κινδυνεύουν να παρασυρθούν», υπογραμμίζεται.

Μεταξύ άλλων στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, και πολυμελής αμερικανική αντιπροσωπεία, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, οι επικεφαλής αξιωματούχοι της ΕΕ, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει μέσω βιντεοδιάσκεψης, ενώ η Ρωσία δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει «για διάφορους λόγους» και καθώς η Διάσκεψη τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται σε ζητήματα που αφορούν τον ευρωατλαντικό άξονα. Πάντως ο Ισινγκερ εξέφρασε την «ελπίδα» πως «θα μπορούμε να συζητάμε όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά με τη Ρωσία».