ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις, μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022

Τον «χορό» των συλλαλητηρίων άνοιξαν χτες τα σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, οργανώνοντας παν-γιαννιώτικο συλλαλητήριο για διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια.

Χρώμα στη συγκέντρωση έδωσε η παρουσία απολυμένων από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων, με την Μαρία Γιαννάκη να καταγγέλλει ότι το χαρτί της απόλυσης πηγαίνει πακέτο με τους απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ. Τη συγκέντρωση επίσης χαιρέτισε ο Γιώργος Πραμαντιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι «οι έμποροι και οι μικροί επαγγελματίες της πόλης έχουν ανάγκη από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, στήριξη του εισοδήματός τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην καταιγίδα της ακρίβειας», τονίζοντας δηκτικά ότι «η κυβέρνηση επικαλείται τις αντοχές της οικονομίας μόνο όταν είναι να απορρίψει τα δίκαια αιτήματά μας την ίδια ώρα που ικανοποιεί κάθε απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Αντίστοιχα χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Κατσάνος, πρόεδρος του Aγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει «μας πετάει τα ψίχουλα ενώ παράγουμε το ψωμί, μας πετάει τα κόκαλα ενώ παράγουμε το κρέας».

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Ροσιλόβαλης, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι η κυβερνητική προπαγάνδα αποκρύβει την αιτία του κύματος της ακρίβειας, η οποία δεν είναι άλλη από το επεκτατικό μείγμα διαχείρισης που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την «απελευθέρωση» της αγοράς της Ενέργειας.

«Πού είναι η απελευθέρωση της αγοράς, η "πράσινη μετάβαση" που θα εμπλουτίζεται το ενεργειακό μείγμα με νέες και φθηνότερες πηγές προς όφελος τάχα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων;», αναρωτήθηκε, για να επισημάνει ότι το αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, με την ακρίβεια να είναι το κερασάκι στην τούρτα που στηρίζεται σε όλους τους αντιλαϊκούς νόμους της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στη συνέχεια κάλεσε να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς, υποστηρίζοντας ότι τα παραδείγματα των συναδέλφων στην «e-food», στην COSCO, στα «Πετρέλαια Καβάλας», στη ΛΑΡΚΟ, στα νοσοκομεία, στα μπλόκα των αγροτών, στη «Μarket In» και την «Ανακύκλωση» στα Γιάννενα δείχνουν ότι οι εργάτες μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα στις εξελίξεις, να αποσπάσουν κατακτήσεις. Τέλος, κάλεσε να κλιμακωθεί ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα πτηνοσφαγεία και τα εμφιαλωτήρια νερού της περιοχής, στους εργάτες της ΤΕΡΝΑ και της «Ανακύκλωσης».