ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ
«Μαστίγιο και καρότο» προς τη ΛΔ Κορέας
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002

Associated Press

Παρά την αστυνομική βία, οι Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές έδειξαν με κάθε τρόπο τα αντιιμπεριαλιστικάαισθήματά τους
ΣΕΟΥΛ.-

Διαλέγοντας πολύ προσεκτικά ένα σημείο με εξαιρετικά συμβολικό χαρακτήρα, την αποστρατικοποιημένη ζώνη στην κορεατική χερσόνησο, το σημείο που χωρίζει τη ΛΔ Κορέας με τη Νότια, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξαπέλυσε και πάλι τις απειλές του...

«Δε θα επιτρέψουμε στα πιο επικίνδυνα καθεστώτα να μας απειλούν με τα πλέον επικίνδυνα όπλα στον κόσμο» τόνισε ο Μπους, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική του περί «άξονα του κακού» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αποστρατικοποιημένη ζώνη (DMZ), συνοδευόμενος από τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Ντάε Γιουνγκ, τη δεύτερη ημέρα της 40ωρης επίσκεψής του στην Νότια Κορέα, δεύτερο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του.

Ατενίζοντας με περισσό κομπασμό και φορώντας ένα στρατιωτικό αμπέχονο, αφού χαρακτήρισε τη ΛΔ Κορέας «δαιμονική χώρα», γιατί στη δεκαετία του '70 κατά τον πόλεμο στρατιώτες της είχαν σκοτώσει με τσεκούρι Αμερικανούς στρατιώτες(!), ο Μπους κάλεσε τη χώρα να ανοίξει τα σύνορά της με τη Νότια Κορέα, αφού ...«ο δρόμος αυτός θα φέρει κοντά τους λαούς της διαιρεμένης γης»(!) στρατιώτες που επέβλεπαν εργασίες αποψίλωσης στη ζώνη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας κάλεσε το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας: «Ελπίζω ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας θα ανταποκριθούν σύντομα στην έκκλησή μας για διάλογο».

Επίθεση και διάλογος

Αυτή η πολιτική του μαστιγίου και του καρότου, ήταν απλώς μία επανάληψη των όσων έλαβαν χώρα από την αρχή της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου. Λίγο νωρίτερα, ο Μπους είχε κατηγορήσει το «καθεστώς» της ΛΔ Κορέας, χαρακτηρίζοντάς το «δεσποτικό», τονίζοντας παράλληλα πως δεν προτίθεται να της επιτεθεί και μάλιστα καλώντας τη σε διάλογο.

Στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες του με τον Κιμ Ντάε Γιουνγκ, ο Μπους τόνισε πως συμφωνεί πλήρως με την πολιτική προσέγγισης του συνομιλητή του με τον «κομμουνιστικό βορρά» και πως επιθυμεί το διάλογο με την Πιονγιάνγκ, όμως πρόσθεσε πως ανησυχεί για τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει η ΛΔ Κορέας.

Από την πλευρά του ο Κιμ Ντάε Γιουνγκ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την υποστήριξη του Μπους στην πολιτική προσέγγισης που ακολουθεί με το Βορρά. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τις συνομιλίες τους «ειλικρινείς», όπερ στη διπλωματική σημειολογία σημαίνει πως υπήρξαν διαφωνίες. Ενώ είναι ενδεικτικό ότι και ο καθένας από τους δύο ηγέτες χρησιμοποίησε τον δικό του τρόπο για να εκφράσει πως μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και πως η συμμαχία ΗΠΑ - Νότιας Κορέας είναι αρραγής. Τέλος, σήμερα ο Μπους αναχωρεί για τον τρίτο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, την Κίνα.

Πολλαπλές διαδηλώσεις

Πέρα όμως από τον επίσημο χαρακτήρα αυτής της επίσκεψης Μπους και τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της Νότιας Κορέας, υπάρχει και μία άλλη διάσταση. Αυτή της αντίδρασης των απλών Νοτιοκορεατών στην επίσκεψη και κυρίως στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ. Τρεις διαφορετικές διαδηλώσεις έγιναν χτες Τετάρτη, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.

Παρότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια - περίπου 20.000 αστυνομικοί και μέλη των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία - φοιτητές, συνδικαλιστές και απλοί πολίτες διαδήλωσαν στη Σεούλ. Στο πάρκο Μαρόνι κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, αγρότες και φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην πρεσβεία. Σε άλλη διαδήλωση προκλήθηκε πραγματική μάχη όταν συνδικαλιστές και φοιτητές προσπάθησαν να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο και να επιδώσουν διάβημα διαμαρτυρίας.