ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Συνεχίζεται το πογκρόμ της εργοδοσίας, ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι στις διεκδικήσεις τους

Απάντηση η μαζική κάθοδος στην Αθήνα και η συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 26 Φλεβάρη

Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022

Συνεχίζεται το πογκρόμ απολύσεων της εργοδοσίας της «Energean» στα «Πετρέλαια Καβάλας», που την Παρασκευή ανακοίνωσε 31 ακόμα απολύσεις εργαζομένων, με τον συνολικό αριθμό να έχει ξεπεράσει τους 90 απολυμένους.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές της βδομάδας η εργοδοσία ανακοίνωσε την απόλυση 34 εργαζομένων, οι οποίοι ήρθαν να προστεθούν στους 24, ανάμεσά τους και όλα τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων, αξιοποιώντας το οπλοστάσιο των αντεργατικών νόμων που τα τελευταία χρόνια ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με τελευταίο τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη. Ετσι προχωρά η εργολαβοποίηση των θέσεων εργασίας, μπροστά στη «νέα εποχή επενδύσεων» στον Πρίνο, στην οποία η κερδοφορία του ομίλου θα εξασφαλιστεί μέσω του τσακίσματος των δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς το Σάββατο 26 Φλεβάρη στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από την Καβάλα το βράδυ της Παρασκευής.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι όσο η εργοδοσία θα προσπαθεί να εκφοβίσει, να απειλήσει και να λασπώνει τους εργαζόμενους, να κάνει παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, ο αγώνας των εργαζομένων θα δυναμώνει.

Και προσθέτει πως σε συνεργασία με τα σωματεία που ήδη αγωνίζονται (ΛΑΡΚΟ, COSCO, Λιπάσματα Καβάλας) προχωρά μαζί με τις Ομοσπονδίες στην κλιμάκωση του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10 π.μ.).

Απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έχουν λάβει και άλλα σωματεία και μαζικοί φορείς της Καβάλας, όπως το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Τα σωματεία ενημερώνουν ότι η συγκέντρωση για τα λεωφορεία που θα αναχωρήσουν για Αθήνα θα γίνει την Παρασκευή 25 Φλεβάρη στον Δημοτικό Κήπο, στις 11.30 μ.μ. (πληροφορίες στα τηλέφωνα 6978199372 και 6983269743).

Ενοχη η σιωπή σημερινών και επίδοξων κυβερνώντων

Με τη φράση «Αλαλα τα χείλη των ασεβών» σχολιάζει η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ την «ένοχη» όπως τη χαρακτηρίζει σιωπή των σημερινών αλλά και των «επίδοξων κυβερνώντων» για τις νέες ομαδικές απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας».

Οπως αναφέρει η ΤΕ Καβάλας, η συνέχεια των ομαδικών απολύσεων φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που εξηγεί την ένοχη σιωπή από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τη ΝΔ. «Λαλίστατοι βέβαια όταν πρόκειται να παρουσιάσουν ως προσωπικές δικές τους επιτυχίες τα ψίχουλα της κυβέρνησης για τους αγρότες, τη λειτουργία νέου παιδικού σταθμού στην πόλη μετά από δεκαετίες, τις κάθε λογής δωρεές», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει πως όλο αυτό το διάστημα «ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ μάλλον περί άλλων τυρβάζουν! Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη αγωνία για το ξεπούλημα του λιμανιού "Φίλιππος Β'", της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, τα ανταλλάγματα (!!!) ...που δεν ζήτησε η κυβέρνηση από τους Αμερικάνους για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η υποκρισία περισσεύει! Η ένοχη σιωπή δίνει αέρα στα πανιά της μεγαλοεργοδοσίας, όπως στην περίπτωση της "Energean". Αλλά και οι εργαζόμενοι πλέον βγάζουν συμπεράσματα και απαντούν:

Δεν περιμένουμε επίδοξους σωτήρες. Παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας, απαντάμε με οργάνωση, κοινή δράση και αλληλεγγύη!».