ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς «ζωγράφισαν τα όνειρά τους»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η πρωτότυπη εκδήλωση διεκδίκησης του οικοπέδου της ALTEC

Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022

Τα παιδιά «δημιούργησαν» τον κόσμο που θέλουν να ζήσουν
Σε βήμα έκφρασης, εστία διεκδίκησης, κυψέλη οργάνωσης, με πρωταγωνιστικό ρόλο των παιδιών, μετατράπηκε την Κυριακή το πρωί το οικόπεδο της πρώην ALTEC, στη συνοικία Αλσούπολη της Νέας Ιωνίας, όπου η δημοτική αρχή θέλει να μετατρέψει σε γκαράζ απορριμματοφόρων του δήμου, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν να γίνει χώρος πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της έλλειψης σχολικής στέγης.

Την πρωτότυπη κινητοποίηση - εκδήλωση οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή, που έχουν συγκροτήσει σωματεία και φορείς της περιοχής. Τα παιδιά μαζί με εκπαιδευτικούς και εικαστικούς της περιοχής ζωγράφισαν στους τοίχους των εγκαταλελειμμένων κτιρίων αυτά που προσδοκούν, αυτά που δικαιούνται: Τα λουλούδια σε ένα πάρκο όπου θα παίζουν με φίλους τους. Τον ήλιο που θα τα ζεσταίνει, το αερόστατο που συμβολίζει τα όνειρά τους και πολλά άλλα. Η εκδήλωση έγινε υπόθεση των κατοίκων, των δασκάλων, των γονιών που εξασφάλισαν με προσφορές όλα τα απαραίτητα υλικά. Πρωταγωνιστική η συμβολή του σωματείου των δασκάλων της ευρύτερης περιοχής, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης», που ενέπνευσαν τα παιδιά, φιλοτέχνησαν ειδικό φυλλάδιο για την ιστορία και τον χαρακτήρα του οικοπέδου, παρότρυναν τους μαθητές τους να εκφραστούν. Χαρακτηριστικό και το μήνυμα που έμεινε γραμμένο στον τοίχο, «δανεισμένο» από τον μεγάλο ποιητή Γ. Ρίτσο: «Εμείς κανένα δεν μισούμε. Αφήστε μας να αγαπάμε τον κόσμο, να σας αγαπάμε. Εμείς άλλον εχθρό δεν έχουμε παρά μονάχα εκείνον που δε σέβεται τον άνθρωπο».

Εκ μέρους της Συντονιστικής ο Πέτρος Αλέπης μετέφερε την ανάγκη το οικόπεδο να γίνει χώρος πρασίνου και αθλητισμού και να δοθεί δωρεάν στους δημότες. Επίσης, μίλησε και για την ιστορική αξία του χώρου, που επιβάλλει τη μετατροπή του και σε χώρο μνήμης και τιμής: Σε αυτόν διατηρείται το σιλό φόρτωσης λιγνίτη από τα Λιγνιτωρυχεία της Καλογρέζας, το μοναδικό, επιφανειακό ορατό ίχνος που διασώζεται! Υπογράμμισε ότι θα προετοιμαστούν και άλλες, ανάλογες παρεμβάσεις και κάλεσε στο αγωνιστικό ραντεβού για το επόμενο Σάββατο και το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν συνδικάτα όλης της Αττικής στο Σύνταγμα.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής διατράνωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να αξιοποιηθεί ο χώρος και το γκαράζ απορριμματοφόρων που είναι σήμερα στο δημοτικό στάδιο, να μεταφερθεί σε άλλο κατάλληλο χώρο, που δεν θα επιβαρύνει τους κατοίκους.