ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών!

Καμία δέσμευση από τον υπουργό, ο οποίος επιδόθηκε σε κρεσέντο κοροϊδίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους «σύγχρονους επιχειρηματίες της υπαίθρου»

Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022

INTIME NEWS

Τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που δίνουν στα μπλόκα παλικαρίσιο αγώνα επιβίωσης, μετέφερε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, απαιτώντας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συγκεκριμένες απαντήσεις και με χρονοδιάγραμμα για:

-- Τη μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και τα εφόδια.

-- Την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών κ.λπ.), καθώς και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Ωστόσο οι απαντήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, μόνο οργή προκαλούν. Παραλίγο να ζητήσει από τους αγρότες να πουν και «ευχαριστώ» για τα ψίχουλα που τους πετάει η κυβέρνηση, τα οποία δεν είναι καν σταγόνα στον ωκεανό. Από πάνω έκανε καθαρό ότι αυτούς που θα υποστηρίξει γενναιόδωρα η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, είναι οι όμιλοι των μεγάλων αγροτικών καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων, τους οποίους βάφτισε «υγιείς δυνάμεις που υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο»!

Ούτε σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση

Κατά την πρωτολογία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι οι αγρότες εδώ και πάνω από 15 μέρες βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα, έχουν στήσει μπλόκα σε πάνω από 35 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, «δίνοντας αγώνα επιβίωσης γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν αφενός το τεράστιο κύμα ακρίβειας, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα αγροτικά εφόδια, που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής και άρα έχουν συγκεκριμένα αιτήματα για μείωση των επιπτώσεων αυτής της ακρίβειας στο κόστος παραγωγής, δεύτερον έχουν να αντιμετωπίσουν εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και απαιτούν τέτοιες τιμές που θα μπορούν να τους διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να μπορέσουν να ξαναμπούν στα χωράφια τους να καλλιεργήσουν και ταυτόχρονα να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

Οπως τόνισε, οι μέχρι τώρα εξαγγελίες του υπουργείου δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν προσφέρουν έστω την παραμικρή ανακούφιση. Από τα 170 εκατ. ευρώ μέτρων που εξαγγέλθηκαν τα 70 μόνο είναι νέα μέτρα που μπροστά στις 500.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν είναι ούτε ψίχουλα, ενώ αναφέρθηκε στους «κόφτες» που βάζει η κυβέρνηση στα μέτρα, όπως αυτό που αφορά το αγροτικό πετρέλαιο κίνησης που αφήνει εκτός τα 2/3 των αγροτών, την επιδότηση για τις ζωοτροφές που είναι ...ένα ευρώ ανά ζώο, πετάει έξω όλους όσοι δεν είχαν τζίρο τον δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσπάθησε πάλι να κρύψει τη διαχρονική αντιαγροτική πολιτική πίσω από τους «εξωγενείς παράγοντες» που έχουν επιφέρει «αύξηση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα».

Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα αναφέρθηκε στην «πολύ μεγάλη βοήθεια την οποία δέχθηκαν ο αγρότες το προηγούμενο διάστημα είτε για ενισχύσεις λόγω του κορονοϊού είτε για ενισχύσεις λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και των ζημιών, με έναν ΕΛΓΑ που (...) έχει σταθεί αρωγός σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία», ενώ ακόμα και για τα 170 εκατ. ευρώ μέτρων, ανέφερε γενικά πως «απομένει το επόμενο διάστημα να εξειδικευτούν γιατί θέλουμε να είναι στοχευμένα και να συμπεριλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερους».

Εσπευσε βέβαια να διευκρινίσει ότι «προσπαθούμε πραγματικά εντός των δημοσιονομικών πλαισίων, τα οποία ξέρουμε ότι είναι συγκεκριμένα», για να πείσει τους βιοπαλαιστές αγρότες να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα.

Για τους ομίλους υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατά τη δευτερολογία του σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση. «"Θα" είπατε και πάλι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από το ποια είναι τα αίτια της ακρίβειας και των σημερινών αυξήσεων, τα προβλήματα των αγροτών δεν είναι σημερινά, «είναι παλιά εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών, εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εξαιτίας της καπιταλιστικής αγοράς που τσακίζει τα εισοδήματά τους».

«Από τις 500.000, 400.000 αγρότες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα 121 ευρώ που είναι η κατώτερη κλίμακα για να έχουν ασφάλεια, σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη» και η κυβέρνηση συζητάει για ψίχουλα για το αν θα συμπεριλαμβάνει όλους τους αγρότες ή θα έχει «κόφτες», όπως στην περίπτωση του πετρελαίου. «Οι εφοπλιστές παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο και οι αγρότες που καλλιεργούν τη γη δεν μπορούν να πάρουν; Από πού και ως πού; Επειδή το αφορολόγητο καταργήθηκε με το 3ο μνημόνιο που το ψηφίσατε μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ; Γιατί δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια; Θα μείωνε το κόστος παραγωγής για τους αγρότες αυτόματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και τον κανονισμό του που αφήνει εκτός και από αυτά τα ψίχουλα που δίνει τους περισσότερους αγρότες, ενώ όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν τις κατώτερες τιμές σημείωσε: «Δηλαδή, δεν επιτρέπει η αγορά να καθορίσετε κατώτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα; Και τότε σε μια σειρά άλλες κατηγορίες πώς καθορίζετε τις κατώτερες; Πώς καθορίζετε, για παράδειγμα, το κατώτερο κέρδος που θα πρέπει να έχουν οι όμιλοι που διαχειρίζονται τους οδικούς άξονες που τους αποζημιώνει μάλιστα και το κράτος, αν δεν βγάλουν αυτό το κέρδος σε ετήσια βάση;».

Σημείωσε ακόμα ότι το κόστος των αιτημάτων των αγροτών είναι περίπου 1 δισ., λιγότερο δηλαδή από όσο κοστίζει ένα «Rafale». «Τόσο δύσκολο είναι να βρεθεί αυτό το 1 δισεκατομμύριο; Θα πέσει έξω η δημοσιονομική εικόνα της χώρας;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Λέτε ότι θα έρθουν 72 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Για ποιους; Για το μεγάλο κεφάλαιο. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους που παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί τη σοδειά. Είχαμε αύξηση των εξαγωγών των τροφίμων το 2021 από τις βιομηχανίες τροφίμων. Αρα, λοιπόν, υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, αν το θέλετε, αν το έχετε ως προτεραιότητα. Αλλά απ' ό,τι φαίνεται και από την απάντησή σας, τέτοια προτεραιότητα δεν έχετε».

«Θα αναπτύξουμε τις υγιείς δυνάμεις»...

Ο Γ. Γεωργαντάς, κάνοντας γαργάρα τα ερωτήματα του Ν. Καραθανασόπουλου, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, να παρουσιάζει τα λιγότερα από ψίχουλα ως «εμβληματικά μέτρα» παριστάνοντας και... τον θιγμένο για το ότι τα ψίχουλα που υπέγραψε, όπως για τη ρήτρα αναπροσαρμογής «δεν είναι "θα"» και πως «τις επόμενες λίγες μέρες, ακριβώς επειδή γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων, θα έχουμε τις ανακοινώσεις για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο» κ.ο.κ.

Είπε ακόμα, συνεχίζοντας την πρόκληση, πως «σε όλες τις κρίσεις η κυβέρνηση πραγματικά στάθηκε δίπλα στον αγρότη, το ίδιο θα γίνει και τώρα», ενώ στέλνοντας το ...μήνυμα για το ποιους θα στηρίξει η κυβέρνηση, τελικά ανέφερε πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα, με το πέρας αυτής της κρίσης, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε εκείνες τις υγιείς δυνάμεις οι οποίες υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο» και πως «ο αγρότης, ως σύγχρονος επιχειρηματίας της υπαίθρου», θα μπορέσει να αξιοποιήσει «όλα τα εργαλεία τα οποία υπάρχουν»...