Ενα ξεχωριστό «μάθημα» Ιστορίας

Εκδρομή μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στα Καλάβρυτα

Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022

Τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ τίμησαν με εκδρομή που πραγματοποίησαν στα Καλάβρυτα ο Μαθητικός Τομέας Πάτρας της ΚΝΕ και οι μαθητικές ΟΒ Αιτωλοακαρνανίας, με τη συμμετοχή μελών και φίλων των δύο Οργανώσεων και σύνθημα «Με την αλήθεια της ανατροπής, κόντρα στον ρεαλισμό της υποταγής».

Σε έναν τόπο που δοκιμάστηκε από τη θηριωδία των ναζί, που προκάλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιστορία, ερχόμενοι σε επαφή με τον ίδιο τον τόπο που σημειώθηκαν τα γεγονότα, με την πλειοψηφία τους να βρίσκεται για πρώτη φορά στην πόλη. Παράλληλα γνώρισαν τις ομορφιές των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής, καθώς πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού.

«Οταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να νικήσει, για να ανασάνει ο ήλιος μας μέσα στις γειτονιές του κόσμου!», ήταν το θέμα της ομιλίας - συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του λόφου Καππή, εκεί που στις 13 Δεκέμβρη του 1943 εκτελέστηκαν όλοι οι άνδρες άνω των 14 ετών, με τον Γιάννη Αποστολόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Μαθητικού Τομέα Πάτρας, να σημειώνει πως και το συγκεκριμένο έγκλημα ήρθε να προστεθεί στις κτηνωδίες του φασισμού - ναζισμού με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.ά.

Στάθηκε στην εξέλιξη των γεγονότων πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδεικνύοντας με παραδείγματα ότι ο φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού. Αναφέρθηκε στην ηρωική δράση του ΚΚΕ, του λαού και του αγώνα που ανέπτυξε όλο αυτό το διάστημα, απαντώντας στις απορίες για το αν ό,τι συνέβη, ήταν μόνο στα Καλάβρυτα, αν μπορούν να συμβούν ξανά ανάλογα γεγονότα, ιδιαίτερα με τις εξελίξεις των ημερών μας, αλλά και για τον ρόλο και τη δράση που μπορεί να έχει η νεολαία.

Αναφορά έκανε στα ιστορικά γεγονότα πριν από τη σφαγή των Καλαβρύτων, στη δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στην περιοχή, τονίζοντας συνολικά για την εξέλιξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και την απελευθέρωση της χώρας πως «οι πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας δεν γράφτηκαν από τους λίγους. Η Ιστορία, στις πιο ακίνητες, στις πιο γκρίζες περιόδους της εγκυμονεί μεγάλες εξεγέρσεις, επαναστάσεις, εγκυμονεί αλλαγές που δεν τις φανταζόμαστε. Πάνω εκεί που φαίνεται ότι δεν αλλάζει τίποτε, πάνω εκεί που δεν κουνιέται φύλλο».

Μετά την πλούσια συζήτηση ακολούθησε ξενάγηση, με στάση και αναφορά στο πρώην Δημοτικό Σχολείο και επονομαζόμενο σήμερα «Μουσείο Ολοκαυτώματος», ενώ η επίσκεψη «έκλεισε» με την «υπόσχεση» ετοιμασίας νέων δράσεων στα σχολεία, απέναντι σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Λίγο πριν από το τέλος της εκδρομής τους, οι μαθητές της Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκαν το μπλόκο των αγροτών στο Χαλίκι.