Συγκεντρώσεις από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο
Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2022

ΠΡΕΒΕΖΑ
Μαζικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε μια σειρά ακόμα πόλεων σε όλη τη χώρα: Από την Ρόδο μέχρι την Κομοτηνή, και από την Ηπειρο μέχρι την Κρήτη. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών διαδήλωσαν ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημά τους, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας, μισθούς και δουλειά με δικαιώματα.

Επίσης, έστειλαν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας πως το λαϊκό - εργατικό κίνημα «δεν διαλέγει στρατόπεδο ληστών».

«Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!»

Στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τα συνθήματα για την προστασία του εισοδήματος, της δουλειάς και της υγείας του λαού, στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης αντήχησε και το σύνθημα «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Στη συγκέντρωση στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Χιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», ο οποίος ανέδειξε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πόλεμο «για τον έλεγχο των δρόμων της Ενέργειας, για τους ανταγωνισμούς των μεγάλων εταιρειών και των χωρών, των συμμαχιών που εκπροσωπούν».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Σημείωσε ότι η Αλεξανδρούπολη δεν αποκλείεται να ζητηθεί να παίξει πιο ενεργητικό ρόλο στην εμπλοκή της χώρας, «αφού άλλωστε έχουμε περάσει και τις απαιτούμενες εξετάσεις! Οι δήμαρχοί μας έχουν επανειλημμένα πανηγυρίσει για την "αναβάθμιση" της πόλης.

Αν συμβεί λοιπόν κάτι τέτοιο να θυμάστε πως ο χαρακτήρας του πολέμου δεν θα έχει αλλάξει και πως θα διευκολύνουμε στα πλαίσια των "συμμαχικών υποχρεώσεων" πάντα», ανέφερε. Μετέφερε τους κινδύνους από την αξιοποίηση του λιμανιού, του εναέριου χώρου, των στρατοπέδων και του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγκρουση που μαίνεται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Υπογράμμισε ακόμα πως τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής θα συνεχίσουν την πάλη για να μην υπάρξει καμία εμπλοκή, καμία διευκόλυνση, κανένας Ελληνας στρατιωτικός και φαντάρος εκτός συνόρων, τονίζοντας την ανάγκη αυτή να δυναμώσει.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Θάσο, ενώ με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση και πορεία στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στην Ηπειρο και τα νησιά του Ιονίου

Μαχητικό μήνυμα έστειλαν από την Ηπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, μαζί με δεκάδες σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με τις διαδηλώσεις να στέλνουν ταυτόχρονα και μήνυμα εναντίωσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.

ΑΡΤΑ
Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξε η Λευκάδα, όπου με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής συλλαλητήριο από την πλατεία Αγ. Μηνά.

Στην Κέρκυρα δυναμική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί μπροστά από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας μετά από σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Χρώμα στη συγκέντρωση έδωσε η μαζική συμμετοχή αγροτών που κατέφθασαν στον χώρο με αυτοκινητοπομπή, ενώ χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Βασίλης Αρμενιάκος. Με δικό τους πανό παρευρέθηκαν οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, εκ μέρους της Ενωσης Αυτοαπασχολούμενων Κέρκυρας, ενώ την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών και νεολαίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην Αρτα. Εργαζόμενοι διαφόρων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΕΚ, προσωπικό του Νοσοκομείου Αρτας, αγρότες που πρόσφατα ήταν σε κινητοποιήσεις, νέοι εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν στέλνοντας μήνυμα απεργιακής κλιμάκωσης του αγώνα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στην Πρέβεζα μαζικό αγωνιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, όπου φορείς, σωματεία και οργανώσεις του νομού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στον Φόρο και λίγο μετά τις 12 μ. κατέφτασαν και τρακτέρ με αγρότες από τα μπλόκα του Λούρου και του Φαναρίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πρέβεζας, Γιώργος Πούμπης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας, Ανδρέας Καραμάνης, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Πρέβεζας, Νίκος Τσέγκος. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, Κώστας Κύρλας, για να ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στην πλατεία Δημαρχείου, με ομιλητή τον Γιώργο Μπούργο, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας.

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, με την Δήμητρα Τσιοτινού, εκ μέρους του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, να επισημαίνει μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις από το κύμα ακρίβειας, ενώ ο Δημήτρης Σιδέρης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», αναφέρθηκε στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η αγροτιά.

«Τα συμφέροντα του ελληνικού λαού δεν έχουν καμία σχέση με τα σχέδια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας και των κυβερνήσεων, που οδηγούν ολόκληρους λαούς στη σφαγή», σημείωσε ο Λάζαρος Τσουμένης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, μεταφέροντας την απαίτηση να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Χαιρετισμοί έγιναν ακόμα από τον Στέφανο Γκότζια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, και την Ουρανία Παπαζεύκου, αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Τρικάλων. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στα Φάρσαλα.

Στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου

Με τη συμμετοχή πλήθους σωματείων και φορέων έγινε την Παρασκευή το συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο κάλεσμα των σωματείων ανταποκρίθηκαν φορείς όπως οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Αστερουσίων, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου, Σύλλογοι Φοιτητών, Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, ενώ με την μαζική τους παρουσία ξεχώρισαν οι σπουδαστές από τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Μετά τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κινητοποιήσεις έγιναν το Σάββατο στα Χανιά και στο Λασίθι.

Στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς προχώρησαν την Παρασκευή σε συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ και πορεία στον εμπορικό δρόμο της πόλης. Από το βήμα της κινητοποίησης το Εργατικό Κέντρο απηύθυνε κάλεσμα στη σύσκεψη που οργανώνει αύριο, Τρίτη 1 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, με θέμα την κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Στην Ικαρία, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία από κάθε γωνιά του νησιού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, σωματείων και μαζικών φορέων του νησιού συμμετέχοντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου.

Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στη Ρόδο, στη Σαντορίνη και τη Λήμνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα μπλόκα όλης της χώρας δυναμώνει ο αγώνας για την επιβίωση (2024-02-06 00:00:00.0)
Αποφάσεις συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο (2018-07-12 00:00:00.0)
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη (2018-01-31 00:00:00.0)
Νέες αγροτικές κινητοποιήσεις (2015-11-07 00:00:00.0)
Μπλόκα παντού ενάντια στη φοροληστεία (2011-09-30 00:00:00.0)