ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Με αγώνες «υποδέχονται» την τουριστική σεζόν

Κινητοποιήσεις σήμερα σε μια σειρά περιοχές της χώρας

Τετάρτη 2 Μάρτη 2022

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Hilton»
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αττική, Θεσσαλονίκη και μια σειρά τουριστικές περιοχές της χώρας, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εποχικά απασχολούμενων, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και δικαιώματα.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε συγκέντρωση αύριο στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο «Hilton», όπου οι επενδύσεις της εργοδοσίας έχουν στείλει μαζικά στην ανεργία τους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) οργανώνει κινητοποίηση στις 10 π.μ. στο ΥΜΑΘ.

Συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες θα γίνουν επίσης στο Ηράκλειο (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο), στο Ρέθυμνο (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο), στα Χανιά (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο), στη Ζάκυνθο (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο) και στη Ρόδο (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο).

«Δεν ανεχόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε τα θύματα της πανδημίας, πληρώνοντας την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο που έφτιαξε η κυβέρνηση, για να μην επιβαρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου. Δεν ανεχόμαστε τις απολύσεις και την ελαστική εργασία μέσα από τα προγράμματα εκ περιτροπής εργασίας και δουλεμπορικών γραφείων», τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής. Οπως καταγγέλλει, οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Τουρισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την «Ιονική ΑΕ», ιδιοκτήτρια του «Hilton», εισπράττουν από την κυβέρνηση παχυλές επιδοτήσεις και εισφοροαπαλλαγές και ταυτόχρονα απολύουν ή επιβάλλουν συνθήκες εντατικοποίησης. «Το παράδειγμα της "Ιονικής ΑΕ" ακολουθούν και άλλοι μεγαλοξενοδόχοι, οι οποίοι με παρόμοιες αφορμές επιδιώκουν να επιβάλουν τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την αλλαγή συμβάσεων ώστε να απαλλαγούν από εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα», επισημαίνει.

Το Συνδικάτο συνεχίζει να διεκδικεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος όλων των εργαζομένων στο «Hilton». Παράλληλα, απαιτεί για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου: Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Να απαγορευτούν οι απολύσεις όσο διαρκεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Να διασφαλιστούν ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν όλες οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα όλων των εποχικά απασχολούμενων με υποχρεωτική επαναπρόσληψη. Να καταχωρηθούν στον ΕΦΚΑ όλα τα ένσημα των εποχικών εργαζομένων που ήταν σε αναστολή εργασίας το 2020. Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο διαρκεί η ανεργία.

Κάλεσμα αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Κάλεσμα αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Χανιά. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν τα σωματεία σε σύσκεψη στις 23 Μάρτη στην Αθήνα, με θέμα το πλαίσιο διεκδικήσεων, τις μορφές πάλης και την οργάνωση του αγώνα.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση με θέμα τις ΣΣΕ την Παρασκευή 11 Μάρτη, στις 4.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4).