ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμώνουν τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού!

Σήμερα τα συλλαλητήρια σε Βόλο και Καρδίτσα, αύριο στη Λάρισα

Πέμπτη 3 Μάρτη 2022

Λάρισα: Πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στο «νέο ΕΣΥ»
Αντλώντας δύναμη και κουράγιο από τα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στην Αθήνα και σε δεκάδες πόλεις, εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς και σύλλογοι αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών της Λάρισας, της Καρδίτσας και του Βόλου παίρνουν σήμερα και αύριο τη σκυτάλη και συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει τον λαό, για την προστασία της υγείας και της ζωής του.

Ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, απαιτούν την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας πως το λαϊκό - εργατικό κίνημα «δεν διαλέγει στρατόπεδο ληστών».

Σε αυτήν την κατεύθυνση τα σωματεία απαιτούν να σταματήσει η περιοχή να αξιοποιείται ως αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο με τις στρατιωτικές υποδομές σε Στεφανοβίκειο και Λάρισα που υποστηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά - πολεμοκάπηλα σχέδια, αποτελώντας ταυτόχρονα στόχο αντιποίνων.

Συλλαλητήρια γίνονται σήμερα στην Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, και στον Βόλο, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Αύριο το συλλαλητήριο στη Λάρισα, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Η αγανάκτηση και η οργή να γίνει συλλογική διεκδίκηση και δράση

Καρδίτσα: Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις στα «Praktiker»
Στην Καρδίτσα, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, γιαπιά, σχολεία, στο νοσοκομείο και αλλού.

Το δικό τους στίγμα στο συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν οι εργαζόμενοι της πρώην Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) και του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Διόνυσος». Πρόκειται για εργαζόμενους που είτε δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις 9 χρόνια μετά το κλείσιμο της ΕΑΣ, είτε πρόσφατα βρέθηκαν στον δρόμο από το οινοποιείο «Διόνυσος», χωρίς δουλειά και δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι από αυτούς τους χώρους ξεκαθαρίζουν: «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας και τις αποζημιώσεις μας. Απαιτούμε από τους εκκαθαριστές να προχωρήσει η εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣ Καρδίτσας και από την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε οι διαδικασίες να γίνουν γρήγορα, ώστε να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε. Επίσης, να διασφαλιστούν οι θέσεις των νυν εργαζομένων του "Διόνυσου" σε περίπτωση που το οινοποιείο πουληθεί ή ενοικιαστεί και μπει σε λειτουργία. Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο είναι επιβεβλημένη, ειδικά σήμερα που στενάζουμε κάτω από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και αύξησης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στο φυσικό αέριο και σε όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, που εξανεμίζει το εισόδημά μας».

Στη Λάρισα, μαζί με το Εργατικό Κέντρο αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα κλαδικά σωματεία των οικοδόμων, των εμποροϋπαλλήλων, των εργαζομένων σε Τρόφιμα, Μέταλλο, ιδιωτικές κλινικές, Φάρμακο, Επισιτισμού, των μισθωτών τεχνικών, το παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο σύλλογος δασκάλων. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της «e-food», που ετοιμάζονται να ιδρύσουν επιχειρησιακό σωματείο, θα συμμετάσχουν πραγματοποιώντας και στάση εργασίας από τις 17.00 έως τις 21.00, μετά από απόφαση του Εργατικού Κέντρου.

Τις προηγούμενες μέρες έγιναν μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, προκειμένου να φτάσει πλατιά το αγωνιστικό κάλεσμα, να πολλαπλασιαστούν εστίες αντίστασης που υπάρχουν ή που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθούν. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στην «Praktiker», που αντιμετωπίζουν κύμα απολύσεων και απειλών από την εργοδοσία, ή οι οικοδόμοι, που προετοιμάζουν ταυτόχρονα την πανοικοδομική απεργία στις 16 Μάρτη, διεκδικώντας κλαδική ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, βελτίωση συνολικά των όρων και των συνθηκών εργασίας.

Στα συλλαλητήρια θα συμμετάσχουν και τα σωματεία των υγειονομικών, αναδεικνύοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που προωθείται και το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από τη γενίκευση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, λουκέτα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αλλά και τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Ταυτόχρονα θα βροντοφωνάξουν ενάντια στις εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων που πρόκειται να γίνουν μέσα στο τρίμηνο.

Συνεχίζουν τον αγώνα επιβίωσης οι βιοπαλαιστές αγρότες

Με παρακαταθήκη την πολυήμερη μάχη που έδωσαν στα μπλόκα, οι βιοπαλαιστές αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους, συμμετέχοντας κι αυτοί στα συλλαλητήρια που οργανώνονται.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «παρά τις όποιες δεσμεύσεις αποσπάσαμε από την κυβέρνηση κάτω από την πίεση των αγώνων μας, τα βασικά μας αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και την επιβίωσή μας. Τα πράγματα βαδίζουν προς το χειρότερο και εξαιτίας της επέμβασης της Ρωσίας και του νέου πολέμου. Θα πληρώσουμε και εμείς αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός ένα νέο μεγάλο οικονομικό τίμημα με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς και τα οικονομικά μέτρα, π.χ. νέο εμπάργκο στα προϊόντα που παράγουμε».

Αγωνιστικό «παρών» και από τους φοιτητές

«Κινητοποιούμαστε μαζί με τους εργαζόμενους γονείς μας απέναντι σε αυτήν την πολιτική που κάνει τη ζωή μας χειρότερη, διεκδικούμε σύγχρονους όρους σπουδών και ζωής», σημειώνει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Λάρισας. Και προσθέτει: «Η ακρίβεια είναι ένα επιπλέον εμπόδιο για εμάς και τις οικογένειές μας στην προσπάθειά μας να τα βγάλουμε πέρα. Εμείς, τα παιδιά των Εστιών, βιώνουμε καθημερινά από πρώτο χέρι τις επιλογές όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που καταδικάζουν εμάς και τις οικογένειές μας στη φτώχεια. Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες κάθε μέρα γίνεται και χειρότερη. Και σαν να μην έφταναν αυτά, είναι δεκάδες οι φοιτητές των Εστιών που το επόμενο διάστημα απειλούνται να χάσουν το δωμάτιό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους από του χρόνου.

Δεν δεχόμαστε να ζούμε σε αυτήν την κατάσταση την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει δισεκατομμύρια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ για τις σπουδές μας και τη φοιτητική μέριμνα δεν δίνει δεκάρα».

Στη μάχη και οι λαϊκές οικογένειες από τη Σέκλιζα Καρδίτσας

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Σέκλιζα Καρδίτσας από την Ομάδα Γυναικών Καλλιθήρου «Αγγελική Φυτσιλή», που πραγματοποίησε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο Αγροτικός Σύλλογος, για τα προβλήματα που καθημερινά ταλανίζουν τις λαϊκές οικογένειες.

Στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, αναδείχθηκε η έλλειψη υποδομών για το Αγροτικό Ιατρείο του χωριού, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό, ο αγροτικός γιατρός να δυσχεραίνεται στο έργο του και οι κάτοικοι του χωριού να μην μπορούν να εξεταστούν. Επίσης η συστηματική παραμέληση του αγροτικού οδικού δικτύου, παρά τα συνεχόμενα υπομνήματα και αιτήματα που μπαίνουν από το Τοπικό Συμβούλιο, επιβαρύνοντας κι άλλο τη δουλειά των αγροτών.

Σε αυτήν τη βάση θα συμμετάσχουν σήμερα στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Καρδίτσα, ενώ θα προχωρήσουν και στην κατάθεση των αιτημάτων τους στη δημοτική αρχή.