ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 2023
Το βαρύ τίμημα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων θα πληρώσουν οι λαοί
Πέμπτη 3 Μάρτη 2022

«Αυτή η κρίση κινδυνεύει να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων μέσω των επιπτώσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, περαιτέρω πιέσεων στις τιμές της Eνέργειας, επιπλέον πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και επιπτώσεων στο κλίμα εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις κατευθυντήριες γραμμές για το 2023 η οποία δημοσιεύτηκε χτες, δείχνοντας και το βαρύ οικονομικό τίμημα που θα πληρώσουν οι λαοί εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η Επιτροπή εστιάζει στην «ανάγκη προσαρμογής των δημοσιονομικών πολιτικών ως αντίδραση στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες» και, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της επίθεσης στους λαούς, οι «προκαταρκτικές κατευθυντήριες γραμμές» της εστιάζουν στους παρακάτω άξονες:

- Τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης θα πρέπει να καθιστούν σαφές ότι τα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Σχέδια των κρατών - μελών εξασφαλίζουν σταδιακή πτωτική πορεία του κρατικού χρέους προς συνετά επίπεδα, και διατηρήσιμη ανάπτυξη μέσω της σταδιακής εξυγίανσης, των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

- Τα κράτη - μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να ξεκινήσουν σταδιακή μείωση του χρέους, με την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής το 2023, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος.

- Τα κράτη - μέλη χαμηλού και μεσαίου χρέους θα πρέπει να ενισχύσουν τις αναγκαίες επενδύσεις για την «πράσινη - ψηφιακή μετάβαση», με στόχο την επίτευξη συνολικά ουδέτερου προσανατολισμού πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την πορεία διαμόρφωσης του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η έκθεση της Κομισιόν προβάλλει ορισμένες από τις αντιλαϊκές προτάσεις που «θα μπορούσαν να προλειάνουν το έδαφος για την επίτευξη συναίνεσης όσον αφορά το μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ».

Μεταξύ αυτών, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εποπτεία. Η προοπτική αυτή προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των κρατικών προϋπολογισμών. Εμφαση δίνεται επίσης στα «διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από τον σχεδιασμό, τη διακυβέρνηση και τη λειτουργία του μηχανισμού ανάκαμψης», ουσιαστικά για τη μονιμοποίηση του μηχανισμού με τις ενισχύσεις στους ομίλους, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών παρεμβάσεων.