ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε διεθνείς ανταγωνισμούς και ιμπεριαλιστικά παζάρια
Παρασκευή 4 Μάρτη 2022

Copyright 2015 The Associated

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εξαγωγές φυσικού αερίου
Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε διεθνείς ανταγωνισμούς στον χώρο της Ενέργειας, καθώς και σε ευρύτερα ιμπεριαλιστικά παζάρια που σχετίζονται με αυτήν, προκαλούν οι εξελίξεις της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, με νέες αρνητικές συνέπειες για τους λαούς (βλ. περισσότερα για τις νέες τεράστιες αυξήσεις στις τιμές στη σελ. 11).

Η Ουκρανία διέκοψε προσωρινά τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το έδαφός της, δήλωσε χτες η «Ukrtransgas», ο διαχειριστής των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου της χώρας, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να εκτινάξει ακόμη περισσότερο τις τιμές, που χτες κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό.

«Το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας έχει απαγορεύσει στους παράγοντες της αγοράς να εξάγουν φυσικό αέριο από το τελωνειακό έδαφος του κράτους μας. Αυτό ισχύει και για το αέριο που αποθηκεύεται σε υπόγειες εγκαταστάσεις της Ουκρανίας με όρους "τελωνειακής αποθήκης"», αναφέρει η εταιρεία.

Η «Ukrtransgas» ανέστειλε επίσης τη δημοσίευση ενημερώσεων σχετικά με τη λειτουργία των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου στην επίσημη ιστοσελίδα της. Η δημοσίευση πληροφοριών θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ενεργειών στην Ουκρανία, αναφέρεται.

Ιράν: Παραγωγή πετρελαίου στο μάξιμουμ σε 2 μήνες αν επιτευχθεί συμφωνία

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν μπορεί να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε χτες ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Τζ. Οουτζί, σύμφωνα με το δίκτυο SHANA του υπουργείου του.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ιράν αύριο, Σάββατο, παράλληλα με τα παζάρια που γίνονται στη Βιέννη για να «διασωθεί» η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ρ. Γκρόσι, «θα μεταβεί στο Ιράν για συναντήσεις με αξιωματούχους» και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη αύριο το βράδυ, διευκρινίστηκε αρμοδίως.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την επομένη της αναφοράς από τον Γκρόσι ότι η ΙΑΕΑ «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει ότι το Ιράν θα δώσει διευκρινίσεις για την παρουσία πυρηνικού υλικού σε αδήλωτες εγκαταστάσεις.

Η Τεχεράνη ζητά το κλείσιμο της έρευνας της ΙΑΕΑ ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Σχέδια για τερματικούς σταθμούς LNG στη Γερμανία

Νωρίτερα, Γερμανοί αξιωματούχοι μιλώντας σε ΜΜΕ υπό καθεστώς ανωνυμίας αποκάλυψαν σχέδια για την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στο πλαίσιο της προσπάθειας της Γερμανίας να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Οι τερματικοί σταθμοί LNG προγραμματίζεται να βρίσκονται στο Brunsbuttel και στο Wilhelmshaven και θα είναι οι πρώτοι που θα δημιουργηθούν στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην απόφαση του Βερολίνου να σταματήσει τις διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», τόνισε πως οι επιπτώσεις από αυτήν την εξέλιξη μπορεί να προκαλέσουν «μη αναστρέψιμη βλάβη» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, η γερμανική θυγατρική της «Gazprom» που διαχειριζόταν τον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα τερματίσει τη λειτουργία της, αφού η γερμανική κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα - στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία - ανέστειλε επ' αόριστον τη διαδικασία πιστοποίησης του έργου. Πριν από δύο μέρες, πηγές ανέφεραν ότι η «Nord Stream 2 AG», διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει χρεοκοπία. Επισήμως, η εταιρεία δηλώνει ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει» αυτές τις πληροφορίες.

Επιπλέον, χτες, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, «Lukoil», απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η «Lukoil» εκφράζει την ανησυχία της για τα «τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία» και επικροτεί τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της «Lukoil» ανήκει στον επικεφαλής της, Βαγκίτ Αλεκπέροφ, και στον αναπληρωτή του, Λεονίντ Φεντούν.

Συνομιλία Πούτιν - Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Τηλεφωνική επικοινωνία στο φόντο του μπαράζ των δυτικών κυρώσεων είχαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι η πολιτική εκμετάλλευση των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων είναι απαράδεκτη. Αμφότεροι συμφώνησαν οι δύο χώρες να συνεχίσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους στο πλαίσιο των όρων στον ΟΠΕΚ+.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων διαφάνηκε νωρίτερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί από τον Απρίλη η ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή του ΟΡΕC+ (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία) κατά 400.000 βαρέλια. Για τον μήνα Μάρτη η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του Οργανισμού παραμένει αμετάβλητη.