ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Καλούμε σε οργάνωση της εργατικής αντεπίθεσης
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002

Με δεδομένη την κατάσταση που διαμορφώνουν η προκλητικότητα των βιομηχάνων και η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Γ. Μαυρίκος, επικεφαλής της ΔΑΣ, σημείωσε: «Καλούμε την Εργατική Τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα να οργανώσει την εργατική αντεπίθεση, προβάλλοντας το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ., γιατί αυτό σήμερα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μισθωτών». Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο διεκδίκησης που έχει θέσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είναι: κατώτερο μεροκάματο στις 12.000 δραχμές, κατώτερος μισθός στις 300.000 και κατώτερη σύνταξη στις 240.00 δραχμές.

Σχολιάζοντας τη στάση των βιομηχάνων ο συνδικαλιστής υπογράμμισε: «Η προκλητικότητα του ΣΕΒ στη σημερινή συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οχι μόνο αρνιέται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών, αλλά με ωμό τρόπο πρόβαλλε δικά του αιτήματα σε βάρος των εργαζομένων. Ζητά ουσιαστικά το πραγματικό ωράριο να φτάνει στις 44 ώρες. Ζητά η Εθνική Σύμβαση να είναι τριετής! Ζητά μείωση της πληρωμής των υπερωριών! Ζητά πρόσθετες κρατικές επιδοτήσεις! Δυστυχώς αγκαλιά με το ΣΕΒ στάθηκε και η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, υπονομεύοντας με τη στάση της αυτή τα συμφέροντα και των ίδιων των μελών της.

Η προκλητικότητα των βιομηχάνων, βέβαια, βασίζεται στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που αρνιέται να διακόψει το παζάρι και φοβάται την αγωνιστική αντίσταση των εργαζομένων, μια στάση που είναι εναρμονισμένη με τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής. Η προκλητικότητα του ΣΕΒ βασίζεται ακόμα στην πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που στρώνει με ροδοπέταλα το δρόμο των βιομηχάνων για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη».