ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Με πανελλαδική απεργία στις 16 Μάρτη διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση

Γενική Συνέλευση την Κυριακή στην Αθήνα, με στόχο να φτάσει σε κάθε γιαπί το κάλεσμα ξεσηκωμού

Τετάρτη 9 Μάρτη 2022

Από εξόρμηση σε γιαπιά στο Ηράκλειο
Με πανελλαδική πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 16 Μάρτη συνεχίζουν οι οικοδόμοι τον πολύμηνο αγώνα τους για τη Συλλογική Σύμβαση και την Ασφάλιση.

Η απόφαση για νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, μετά την απεργία του περασμένου Νοέμβρη, πατάει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και διαρκώς οξύνονται, όπως εξηγεί η Ομοσπονδία. «Υπηρετεί τις ανάγκες μας, που όλα αυτά τα χρόνια συνεχώς συμπιέζονται από τους αντεργατικούς νόμους και τη συνολικότερη αντεργατική πολιτική», την πολιτική που «οπλίζει τα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας και τη διευκολύνει να διατηρεί, για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, τα μεροκάματα, την Ασφάλιση, τους εργασιακούς όρους στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τα χρόνια της μεγάλης κρίσης και ανεργίας στον κλάδο μας».

Στις διεκδικήσεις που προτάσσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων περιλαμβάνονται η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα Ασφάλισης. Ενταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.ά.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Γενική Συνέλευση την Κυριακή στην Αθήνα

«Στις 16 Μάρτη να σημάνει ξεσηκωμός. Αποφασιστικά και με μαχητικότητα να νεκρώσει κάθε εργοτάξιο, κάθε γιαπί», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μπροστά στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Την Κυριακή 13 Μάρτη προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Καθημερινά οργανώνει συνελεύσεις σε εργοτάξια και εξορμήσεις σε μικρότερα έργα και γιαπιά: Σήμερα, Τετάρτη, στο εργοτάξιο της «TEN BRINKE» στην Πειραιώς. Αύριο Πέμπτη στο εργοτάξιο της «ΜΠΑΛΙΑΝ» στη Μεσογείων. Την Παρασκευή 11 Μάρτη στο εργοτάξιο της «ΜΠΑΛΙΑΝ» στη Νερατζιώτισσα.

Εξορμήσεις και συζήτηση στα εργοτάξια στο Ηράκλειο

Με εξορμήσεις σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς προετοιμάζει την πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 16 Μάρτη και την απεργιακή του συγκέντρωση (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο) το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

Στη συζήτηση με το Συνδικάτο οι εργαζόμενοι εκφράζουν την οργή και αγανάκτηση που αισθάνονται για την ακρίβεια, καθώς το μεροκάματο εξανεμίζεται πριν καν μπει στις τσέπες τους. Στο έδαφος αυτό, το Συνδικάτο θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυνατό μήνυμα με τη συμμετοχή τους στην απεργία και την κινητοποίηση.

«Οι λύσεις που προσδοκούμε και διεκδικούμε να γίνουν πράξη δεν θα έρθουν αν μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, αν κάνουμε υπομονή να περάσει η μπόρα, αν περιμένουμε να εμφανιστούν οι σεσημασμένοι "σωτήρες", που όλο τάζουν "λαγούς με πετραχήλια" και όταν έρθουν "στα πράγματα", μας φορτώνουν με αντεργατικούς νόμους και ψαλιδισμένα δικαιώματα», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο.