ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα για να μείνουν στις δουλειές και τα σπίτια τους

Ενώ η τιμή του νικελίου εκτοξεύεται σε ιστορικά ρεκόρ, η ΛΑΡΚΟ παραμένει σε πορεία διάλυσης και οι εργαζόμενοι στον αέρα

Τετάρτη 9 Μάρτη 2022

Από τη μαζική εξόρμηση στα διόδια
Σε κοινή συνεδρίαση προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα στον ανυποχώρητο αγώνα τους θα προχωρήσουν σήμερα Τετάρτη τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με τη συνεδρίαση του Συντονιστικού τους, όπου θα εξετάσουν τα όσα προέκυψαν από τη διαδικασία της διαβούλευσης και θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα που δίνουν για να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να μην πεταχτούν στο δρόμο οι οικογένειές τους και να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσουν άλλωστε τα σωματεία, την περασμένη Παρασκευή προχώρησαν σε μαζική παρέμβαση στα διόδια της Θήβας, όπου εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενημέρωσαν τους διερχόμενους οδηγούς και επιβάτες για το έγκλημα της κυβέρνησης και τον αγώνα τους, εισπράττοντας για μία ακόμη φορά την πλατιά αλληλεγγύη.

Στο μεταξύ, την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει και κλείνει, την ώρα που η τιμή του νικελίου εκτοξεύτηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καταγγέλλει το επιχειρησιακό Σωματείο της Λάρυμνας.

Προσχηματική διαβούλευση, «τρέχει» το σχέδιο απολύσεων και λουκέτου

Σε ανακοίνωσή του μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης τηλεδιάσκεψης με τον ειδικό εκκαθαριστή στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας τονίζει ότι το μόνο που προέκυψε είναι η ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ.

«Η κυβέρνηση κρυπτόμενη πίσω από την Ειδική Διαχείρισή μας ανακοίνωσε το σταμάτημα της λειτουργίας πριν ακόμη αναλάβει ο ανάδοχος, που από ό,τι φαίνεται, έχει βρει και προωθεί», σημειώνει το Σωματείο και τονίζει: «Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει στις περιβόητες "διαβουλεύσεις" που πραγματοποιούνται. Προκλητικά αρνείται να μας δώσει τα απαραίτητα στοιχεία που είναι υποχρεωμένη για να τεκμηριώσει την πρότασή της, ενώ παράλληλα απορρίπτει να συζητήσει την αντιπρόταση των εργαζομένων που τεκμηριωμένα και με στοιχεία βασίζεται στη συνέχιση της λειτουργίας, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των απαιτήσεών μας.

Θέλει να κλείσει τη διαδικασία των διαβουλεύσεων γρήγορα για να σταματήσει και τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο 4ωρες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι δεκάδες καταγεγραμμένες ερωτήσεις των συνδικαλιστών για "το τι σχέδιο έχουν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ", δεν απαντήθηκαν».

Παράλληλα το Σωματείο προσδιορίζει ότι οι «αποζημιώσεις» που δίνει η κυβέρνηση αντιστοιχούν στις περικοπές που έγιναν στους εργαζόμενους, ενώ τα μέτρα για επαναπρόσληψη εργαζομένων οδηγούν στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, πριν την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτείνει:

-- Να αποζημιώσει τους εργαζόμενους με τα χρήματα που εξοικονόμησαν από τις περικοπές που δέχτηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. Εκοψαν συνολικά στα δυο χρόνια εκκαθάρισης 21.000.000 ευρώ από την κατάργηση δώρων, επιδόματος άδειας και 25% στις μηνιαίες αποδοχές και το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που προτείνουν είναι 21.000.000 ευρώ.

-- Να εγκαταλείψουν τη ΛΑΡΚΟ και τις κατοικίες στον οικισμό όσοι εργαζόμενοι είναι άνω των 55 ετών, χωρίς να λένε το πού θα πάνε, πόσα θα παίρνουν και μέχρι πότε.

-- Οι υπόλοιποι κάτω των 55 να επαναπροσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις σε μία εταιρεία που θα έχει σταματήσει τη λειτουργία και να ανανεώνουν ανά μήνα, εάν κρίνεται απαραίτητο για τη λειτουργία.

«Οι διαβουλεύσεις το μόνο που πρόσφεραν στους εργαζόμενους ήταν να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ», σχολιάζει το σωματείο καλώντας σε συνέχιση και ενίσχυση του αγώνα, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι «δεν θα βγούμε από τις εργασίες και τα σπίτια μας».

«Η ενδυνάμωση και η κλιμάκωση του αγώνα είναι αυτό που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, την καταβολή όλων όσα χρωστούν οι κυβερνήσεις για την εργασία μας στη ΛΑΡΚΟ, την παραμονή στην εργασία μας και στα σπίτια μας», υπογραμμίζεται.

Στα ύψη η τιμή του νικελίου

Το Σωματείο εργαζομένων κάνει αναφορά και στην εκτόξευση της τιμής του νικελίου στο χρηματιστήριο τις τελευταίες μέρες, αναδεικνύοντας την τεράστια αξία της ΛΑΡΚΟ και το μέγεθος του διαχρονικού εγκλήματος που έρχεται να ολοκληρώσει η σημερινή κυβέρνηση με τη διάλυση και το ξεπούλημά της.

Συγκεκριμένα, η τιμή του νικελίου ξεπέρασε χτες τα 80.000 ευρώ τον τόνο, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του Σωματείου, η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα παραγωγής 60 τόνων μεταλλεύματος κάθε μέρα, κάτι που με βάση σταδιακή αύξηση που παρουσιάζει η τιμή του νικελίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και την εκτόξευσή της τις τελευταίες μέρες, δίνει τη δυνατότητα για έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, το εργοστάσιο της Λάρυμνας υπολειτουργεί με την παραγωγή να μην ξεπερνά το 20% των δυνατοτήτων της, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα μεταλλεία, όπου ουσιαστικά η εξόρυξη έχει σταματήσει.