Εντείνεται και ο «οικονομικός πόλεμος» Δύσης - Ρωσίας

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Αντίμετρα από τη Μόσχα - «Ανησυχίες» για τις επιπτώσεις σε Γερμανία και Ευρωζώνη

Πέμπτη 10 Μάρτη 2022

Copyright 2008 The Associated

Με νέες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, προετοιμασία αντίμετρων από τη Μόσχα και διάφορες «ανησυχίες» αστικών επιτελείων για τις ευρύτερες συνέπειες των παραπάνω σε ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες και ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς, κλιμακώνεται και ο λεγόμενος «οικονομικός πόλεμος», στο πλαίσιο της συνολικότερης όξυνσης της αντιπαράθεσης των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Σε νέα επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας προχώρησαν χτες οι χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας, αποσυνδέοντας τρεις τράπεζες της Λευκορωσίας από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Ενέκριναν επίσης νέες κυρώσεις στους τομείς της ναυσιπλοΐας και των κρυπτονομισμάτων, ενώ πρόσθεσαν άλλους 160 Ρώσους αξιωματούχους και «ολιγάρχες» στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 14 καπιταλιστές που εμπλέκονται σε βασικούς οικονομικούς τομείς της χώρας, όπως της μεταλλουργίας, της γεωργίας, του φαρμάκου, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής βιομηχανίας.

Οι 27 πρεσβευτές των κρατών - μελών της ΕΕ επέκτειναν επίσης τη λίστα των τεχνολογιών και των αγαθών που δεν μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία και αποσαφήνισαν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα κρυπτονομίσματα. Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να εγκριθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα και αύριο. Ορισμένα μέτρα, όπως ο αποκλεισμός των λευκορωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τον αποκλεισμό των δικών της τραπεζών από το εν λόγω σύστημα.

«Τίμημα μακράς διάρκειας» στις πλάτες των λαών

Την ίδια ώρα, ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, «προειδοποίησε» για τίμημα «μακράς διάρκειας» από τις συνέπειες του πολέμου και των κυρώσεων που επιβάλλει το ευρωατλαντικό μπλοκ, ένα τίμημα βέβαια που φορτώνεται με κάθε τρόπο στις πλάτες των λαών.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν ισχυρή στάση από την πλευρά μας» και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε ένα τίμημα (...) διότι οι συνέπειες του πολέμου θα είναι μακράς διάρκειας και οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα διαμορφώσουν ευρωπαϊκές πολιτικές για τα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του εφοδιασμού αερίου, των προσφύγων, την αλλαγή της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας».

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, μιλώντας σε συνδιάσκεψη στο Παρίσι, εκτίμησε ότι η σημερινή «έκρηξη» ακρίβειας στην Ενέργεια θα είναι τόσο άσχημη όσο και η λεγόμενη πετρελαϊκή κρίση του 1973.

Ο δε Ολλανδός πρωθυπουργός, Μ. Ρούτε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, στο Παρίσι, εμφανίστηκε αντίθετος με την επιβολή του ευρωενωσιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επισημαίνοντας πως αυτό θα ήταν «μη βιώσιμο» για τις χώρες - μέλη.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για πιθανό ευρωομόλογο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των χωρών της ΕΕ σε Ενέργεια και Αμυνα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καταγράφονται διαφοροποιήσεις τοποθετήσεων και συμφερόντων. Υπέρ της έκδοσης ενός τέτοιου ομολόγου εμφανίζονται χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ κατά οι χώρες που έχουν συμφέρον από πιο «σφιχτά» δημοσιονομικά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία...

Προβλέψεις για ρωσική χρεοκοπία και επιπτώσεις σε Γερμανία και Ευρωζώνη

Οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη από την άνθηση των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά και η Ευρωζώνη, αναμένεται να δεχθούν σημαντικό πλήγμα σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ρωσίας, εκτιμά ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW, Μαρσέλ Φράτσερ.

Λόγω των δυτικών κυρώσεων, ο ίδιος θεωρεί ότι η Ρωσία κινδυνεύει τους επόμενους μήνες να βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της προς διεθνείς πιστωτές. «Το ρωσικό κράτος έχει πολύ μικρό εξωτερικό χρέος. Με την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου η Ρωσία πέτυχε μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα και κατάφερε να μειώσει σημαντικά το χρέος της. Λόγω των κυρώσεων, όμως, δεν υπάρχει πλέον ελεύθερη πρόσβαση στα ταμειακά αποθέματα», εξηγεί ο Φράτσερ και εκφράζει ανησυχία ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, «όπου η Ρωσία και οι εταίροι της θα επιδιώξουν να προκαλέσουν αναστάτωση προκειμένου να ζημιώσουν την οικονομία της Δύσης».

Προχτές, εξάλλου, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Fitch» υποβάθμισε εκ νέου το αξιόχρεο της Ρωσίας τονίζοντας ότι η απόφασή του αυτή αντανακλά την άποψη των αναλυτών του πως ο κίνδυνος να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι «άμεσος».

Ρωσικά αντίμετρα στον «οικονομικό πόλεμο» της Δύσης

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε χτες ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αδιαμφισβήτητα κήρυξαν έναν οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και τον διεξάγουν ντε φάκτο».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι απαραίτητο να κάνει «οτιδήποτε εξυπηρετεί τις ανάγκες μας», αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες.

Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το διάταγμα που υπέγραψε προχτές το βράδυ ο Πούτιν απαγορεύοντας τις εξαγωγές - σε ορισμένες περιπτώσεις και τις εισαγωγές - ορισμένων εμπορευμάτων και πρώτων υλών με στόχο τη «διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της αδιάλειπτης λειτουργίας της βιομηχανίας». Τα νέα μέτρα είναι πιθανό να προκαλέσουν νέες αναταράξεις στον εφοδιασμό δυτικών βιομηχανιών με πρώτες ύλες, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι - πέραν της Ενέργειας - σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής σιτηρών και μετάλλων, όπως αλουμινίου, νικελίου και παλλαδίου.

Πληροφορίες της αμερικανικής «Wall Street Journal» αναφέρουν πως ο Ρώσος ηγέτης έχει δώσει περιθώριο έως σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο για να καταρτίσει έναν κατάλογο χωρών στις οποίες θα ανασταλούν οι εξαγωγές έως το τέλος του 2022.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η λίστα «μη φιλικών» χωρών προς τη Ρωσία που καταρτίστηκε από το Κρεμλίνο, με τον Ντμ. Πεσκόφ να σημειώνει χτες πως η λίστα αυτή δεν είναι δόγμα αλλά ένας «οδηγός για δράση που μπορεί να αλλάξει».

Στη ρωσική μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, όλες οι χώρες της ΕΕ (και η Ελλάδα), η Βρετανία, η Ουκρανία και οι Ελβετία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Σαν Μαρίνο, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Μικρονησία, Νέα Ζηλανδία, Ταϊβάν και Σιγκαπούρη.

Επιπλέον, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε πως η Ρωσία μειώνει τη χρήση αμερικανικών δολαρίων στα αποθεματικά της και τους εξωτερικούς διακανονισμούς της. Επίσης, η πώληση ξένων νομισμάτων αναστέλλεται στη Ρωσία έως τις 9 Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Στο μεταξύ, καθώς αυξάνονται τα δυτικά μονοπώλια που αποχωρούν ή «αναστέλλουν» τη δράση τους στη Ρωσία, το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» ανακοίνωσε χτες ότι κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα για την «εθνικοποίηση» των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από τη χώρα. Σε ανακοίνωσή της η «Ενιαία Ρωσία» προσθέτει ότι η επιτροπή που ασχολείται με τη νομοθετική δραστηριότητα υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία μιας νέας διοίκησης εταιρείες στις οποίες οι ξένοι που προέρχονται από «μη φιλικές χώρες» κατέχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 25%. «Αυτό θα αποτρέψει τη χρεοκοπία και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Πεσκόφ χτες διαβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι και θα παραμείνει «αξιόπιστος διεθνής πάροχος Ενέργειας», με τη διαφορά πως η στάση «εχθρότητας» της Δύσης «κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση»...

Κερδισμένα τα αμερικανικά μονοπώλια LNG

Στο φόντο των γοργών αναδιατάξεων στις αγορές Ενέργειας, τα αμερικανικά μονοπώλια μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) προβάλλουν ως τα πλέον ωφελημένα από τις εξελίξεις και από τα «εμπόδια» στις μπίζνες ευρωπαϊκών μονοπωλίων με ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, το «ναυάγιο» του αγωγού «Nord Stream 2» κ.ο.κ.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» επισήμανε χτες χαρακτηριστικά πως οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη, «συνέπεσαν» με την περίοδο ολοκλήρωσης των έργων που γίνονταν επί χρόνια στις ΗΠΑ σε σχέση με τερματικούς σταθμούς και πλατφόρμες εξαγωγής LNG. «Συμπτωματικά», σήμερα τα αμερικανικά μονοπώλια Ενέργειας εμφανίζονται έτοιμα να καλύψουν ανάγκες των αγορών της ΕΕ σε Ενέργεια...

Στους κερδισμένους των ανταγωνισμών είναι αμερικανικές εταιρείες, όπως η «Cheniere Energy Inc.» που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας των ΗΠΑ και η οποία βλέπει από την αρχή του έτους τα κέρδη της να εκτοξεύονται με αφορμή τις δεκάδες μακροπρόθεσμες συμφωνίες που έχει υπογράψει για την πώληση LNG. Πέρα από τις αμερικανικές εταιρείες LNG, κερδισμένες είναι και οι μεταφορικές εταιρείες «Trafigura» και «Gunvor», αλλά και ιαπωνικές εταιρείες που διαχειρίζονται τη μεταφορά του LNG με πλοία σε όλο τον κόσμο.

Πιθανή νέα κίνηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

Σε αυτό το φόντο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) που την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε την αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών από κρατικά αποθέματα πετρελαίου για να μπουν στις αγορές, ανακοίνωσε χτες πως θα μπορούσε να αποδεσμεύσει ακόμη περισσότερο πετρέλαιο για να περιορίσει την αύξηση των τιμών.

Ο Φ. Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων για να μειωθεί άμεσα η χρήση πετρελαίου. Χαρακτήρισε τα 60 εκατ. βαρέλια «αρχική απάντηση», τονίζοντας πως είναι μόλις το 4% των αποθεμάτων.

Η δε Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι - σε αντιστάθμισμα των δυτικών κυρώσεων εναντίον της - προσπαθεί να αυξήσει και να διευρύνει τις απαιτήσεις που προβάλλει μέσα από τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για τη «διάσωση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Νταβός (22 - 26 Μάη), αποφάσισε να «παγώσει» τις σχέσεις του με τη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι δεν θα έχει καμία σχέση με πρόσωπα ή οντότητες που στοχοθετούνται από κυρώσεις.

Τέλος, οι αρχές της Βενεζουέλας, αμέσως μετά τις πρώτες επίσημες διπλωματικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ ύστερα από τουλάχιστον 3 χρόνια, άφησαν ελεύθερους δύο Αμερικανούς σε ένδειξη καλής θέλησης. Υπενθυμίζεται ότι με φόντο το αμερικανικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στο επίκεντρο των εν λόγω συνομιλιών βρέθηκε η διερεύνηση δυνατοτήτων από την Ουάσιγκτον για ενδεχόμενη υποκατάσταση ρωσικού πετρελαίου από βενεζουελανό.

Ο ένας εκ των δύο Αμερικανών που απελευθερώθηκε είναι ο Γ. Κάρδενας, πρώην στέλεχος της CITGO, της αμερικανικής θυγατρικής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βενεζουέλας, που συνελήφθη στο Καράκας το 2017.