Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μέτρα - κοροϊδία και λάδι στη φωτιά που «ταΐζει» ακρίβεια και ανταγωνισμούς
Πέμπτη 10 Μάρτη 2022

Eurokinissi

Με τα συνηθισμένα μέτρα - «ασπιρίνες» μπροστά στη γενικευμένη ακρίβεια και ζητώντας την επιτάχυνση της πολιτικής που την προκαλεί σε κάθε επίπεδο, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις δραματικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, των καυσίμων και όλων των προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, ως απόρροια και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στον οποίο έχει εμπλακεί ενεργά με την πλευρά των Ευρωατλαντικών. Προσθέτει έτσι και το «πολεμικό καπέλο» στις τεράστιες αυξήσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη από πέρυσι, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την «πράσινη μετάβαση» και των «πακέτων» ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Χτες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας ξεπέρασε τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εφτσαε συγκεκριμένα στα 349,8 ευρώ/MWh, δείχνοντας το φοβερό πληθωριστικό κύμα που θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αποτυπωθεί σχεδόν σε κάθε προϊόν και υπηρεσία. Την ίδια ώρα, η πανελλαδική μέση τιμή της βενζίνης έφτασε τα 2,031 ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις να αναφέρουν ότι δεν απέχουμε πολύ από τα 2,5 ευρώ/λίτρο, ενώ την ίδια στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε στα 1,486 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε τα 1,9 ευρώ.

Προτάσεις «ανακούφισης» στις πλάτες του λαού

Την ίδια στιγμή που οι τιμές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κι ενώ τα πάντα συνηγορούν ότι πρέπει άμεσα να καταργηθούν ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για να προστατευτεί στοιχειωδώς το λαϊκό εισόδημα, προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει το ΚΚΕ και έχουν απορρίψει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσίασε και πάλι χτες ως δήθεν ανάχωμα τα μέτρα - κοροϊδία για «στοχευμένες» επιδοτήσεις που δεν έφταναν πριν ακόμα από τον πόλεμο ούτε για «ζήτω» για να καλύψουν το τσουνάμι της ακρίβειας. Ενώ ανακοίνωσε πως το επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθεί ένα «πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους». Βασική φιλοσοφία αυτού του προγράμματος - όπως έχουν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν τα κυβερνητικά στελέχη - θα είναι οι «στοχευμένες παρεμβάσεις», δηλαδή ορισμένα μέτρα που θα απευθύνονται στους πλέον εξαθλιωμένους, αφήνοντας εκτός προστασίας την πλειοψηφία του λαού.

Σημειωτέον, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες (βλέπε παρακάτω), ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία προτείνει ένα σχέδιο 6 σημείων για τον περιορισμό, υποτίθεται, των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά.

Στην επιστολή του ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται πως «η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία έχει ουσιαστικά παρακάμψει τους φυσικούς μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών» (τους «φυσικούς μηχανισμούς» της καπιταλιστικής αγοράς που είχαν εκτινάξει ήδη πριν από τον πόλεμο τις τιμές) και ζητάει «βραχυπρόθεσμα» «μια στοχευμένη και προσωρινή παρέμβαση στην αγορά για την ομαλοποίηση της κατάστασης», που περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα - κοροϊδία στο πλαίσιο και της «απελευθερωμένης» αγοράς, όπως π.χ. την επιβολή πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, ένα επιτρεπόμενο εύρος διακύμανσης στις τιμές της τάξεως του 10%, πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως του 5% κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο πως η πρόταση που κατέθεσε «συνδυάζεται με την ανάγκη συγκρότησης ενός Ειδικού Ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην Ενέργεια. Και, προφανώς, εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αποσύνδεση των χωρών - μελών της Ενωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο». Προτάσεις που καλούν τον λαό να πληρώσει τους ανταγωνισμούς και τα σχέδια του κεφαλαίου γύρω από την Ενέργεια και τα νέα «γενναία» πακέτα κρατικής στήριξης των σχετικών μονοπωλιακών ομίλων.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση υπερθεματίζει για τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, προτάσσοντας την επιλογή του πανάκριβου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με τον πρωθυπουργό λίγο αργότερα, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», να επιμένει για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο «όσο πιο γρήγορα γίνεται», αν και έσπευσε να επισημάνει ότι μια άμεση απαγόρευση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση αυτήν τη στιγμή.

Προτάσεις για ευρωομόλογο με υποθήκη τη ζωή των λαών

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, σήμερα συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τους ηγέτες της ΕΕ να εστιάζουν στην «ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων» της ΕΕ, στη «μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεών» της «και ιδίως όσον αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα» και, τέλος, «την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης».

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί το σχέδιο «ενεργειακής απεξάρτησης» από τη Ρωσία που παρουσίασαν την Τρίτη οι αξιωματούχοι της ΕΕ, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν και τα σενάρια για γιγαντιαίο κοινό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ενωση με την έκδοση ομολόγου - μαμούθ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες σε Ενέργεια και Αμυνα. Η πληροφόρηση που υπάρχει σχετικά με την έκδοση του ευρωομολόγου δεν είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή δεν είναι δεδομένο ούτε το ότι θα εκδοθεί ούτε το ποιοι θα είναι οι όροι για κάθε χώρα της ΕΕ, μιας και οι αντιθέσεις εντός της Ευρωζώνης είναι μεγάλες.

Η πρόταση συνίσταται στη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα για να χρηματοδοτεί στη συνέχεια με δανεισμό τις χώρες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες τους. Το ύψος του ευρωομόλογου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 750 δισ. ευρώ. Με αυτό το δάνειο οι χώρες με τη σειρά τους θα ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, άρα θα γεμίσουν τα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών και θα δώσουν «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία τους και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος από τις υπέρογκες ανατιμήσεις. Στην πραγματικότητα, με «υποθήκη» την ίδια τη ζωή του λαού (μιας και αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν στη συνέχεια από μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα μέσω των ενισχυμένων εποπτειών και των πολεμικών προϋπολογισμών) τα καπιταλιστικά κράτη θα χρηματοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς τους ομίλους.