ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Αλματα με ρεκόρ δεκαετιών που βυθίζουν τον λαό στη φτώχεια

Ολο και περισσότερο βυθίζεται το επίπεδο διαβίωσης του λαού

Για «αβεβαιότητα» και «πορεία βήμα βήμα» κάνει λόγο η ΕΚΤ, που εξετάζει σενάρια τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων

Παρασκευή 11 Μάρτη 2022

Ραγδαία επιτάχυνση, στο 7,2% σε ετήσια βάση, κατέγραψε ο επίσημος πληθωρισμός για τον μήνα Φλεβάρη, με νέο άλμα μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον Γενάρη του 2022 αλλά και νέο ρεκόρ από τα προ 27ετίας επίπεδα, του έτους 1996. Πρόκειται για τον δέκατο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς, ενώ όπως όλα δείχνουν το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί μέσα στο 2022, αποδεκατίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Τα χειρότερα βέβαια είναι μπροστά, καθώς όσο οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ - ΕΕ, και με δεδομένη την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα, βυθίζοντας περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσής του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης για τον μήνα Φλεβάρη διαμορφώθηκαν ως εξής:

Σε κάθε περίπτωση, το κύμα των ανατιμήσεων και βέβαια η μονιμοποίηση της ακρίβειας έχουν ήδη καταπιεί και τα πασχαλιάτικα επιδόματα που προαναγγέλλει η κυβέρνηση για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια ώρα, η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού μετά το α' τρίμηνο, όπως και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του Μάη, είναι το σινιάλο για νέο κύκλο περικοπών στις κρατικές δαπάνες και επάνοδο στο καθεστώς των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων που και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ως κυβέρνηση «έχτισαν» στις πλάτες του λαού και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

«Ευέλικτη» νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεών της αναφορικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για το 2022 αναμένεται στο 5,1% (από 3,2% στην προηγούμενη εκτίμηση, του Δεκέμβρη), για το 2023 στο 2,1% (από 1,8%) και για το 2024 στο 1,9% (από 1,8%). Στο δυσμενές σενάριο η ΕΚΤ ανεβάζει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 5,9% το 2022, ενώ στο ακραίο σενάριο εκτινάσσεται στο 7,1%.

Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη σχετικά με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης περιορίζεται για το 2022 στο 3,7% (από 4,2%), για το 2023 στο 2,8% (από 2,9%) και το 2024 στο 1,6% (αμετάβλητο).

Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στη χτεσινή συνεδρίασή του προχώρησε σε κάποια περιορισμένη αναπροσαρμογή του μείγματος της νομισματικής πολιτικής. Ουσιαστικά πρόκειται για μια άσκηση ισορροπίας και συμβιβασμού στην προσπάθεια μετάδοσης της λεγόμενης ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, μέσα σε συνθήκες ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης που εκφράζεται με τους διαφορετικούς ρυθμούς ανάκαμψης και μεγέθυνσης των οικονομικών, αλλά και σε φάση έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων, που έχουν βέβαια διαφορετικό αντίκτυπο από χώρα σε χώρα.

Η ΕΚΤ μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει την ειδική αναφορά στην ελληνική οικονομία, ουσιαστικά για τη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να είναι ευέλικτη. Πρόκειται για το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης. Σε αυτό εντάσσονται «κατ' εξαίρεση» και οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις. Αν και αυτό έχει ημερομηνία λήξης τα τέλη Μάρτη 2022, παρέχεται η δυνατότητα επανεπένδυσης ομολόγων για τη συνέχιση της φτηνής χρηματοδότησης, γεγονός βέβαια που συμβάλλει στην πυροδότηση του πληθωρισμού.

Παρουσιάζοντας την απόφαση του ΔΣ, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό, μέσω των υψηλότερων τιμών της Ενέργειας και των εμπορευμάτων, της επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου και της αποδυνάμωσης της εμπιστοσύνης». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα. Κρατάμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι και θα προχωράμε βήμα βήμα».