ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Να απελευθερωθούν τώρα οι νεολαίοι Ουκρανοί κομμουνιστές

Ο Μιχαήλ Κονονόβιτς, Α' Γραμματέας της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, και ο αδελφός του, Αλεξάντερ, συνελήφθησαν από την ουκρανική κυβέρνηση και κατηγορούνται για κατασκοπεία

Σάββατο 12 Μάρτη 2022 - Κυριακή 13 Μάρτη 2022

Οι δύο Ουκρανοί κομμουνιστές που συνελήφθησαν
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το πρωί της Παρασκευής πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα, απαιτώντας να απελευθερωθούν τώρα οι Ουκρανοί κομμουνιστές Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς.

Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, τον Νίκο Ζαχαρόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Αργύρη Μπαλέρμπα, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, επέδωσε το διάβημα στον Βολοντίμιρ Λιασένκο, επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της ουκρανικής πρεσβείας, ο οποίος είπε ότι το αίτημα θα διαβιβαστεί στο Κίεβο.

Με το διάβημα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κατήγγειλαν τη σύλληψη του Α' Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς, και του αδελφού του, Αλεξάντερ, ζητώντας από τις αρχές της Ουκρανίας την άμεση απελευθέρωση των δύο κομμουνιστών συλληφθέντων, αλλά και την άρση όλων των αντικομμουνιστικών διώξεων και απαγορεύσεων στη χώρα.

Σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την «απαράδεκτη και αναίτια σύλληψη δύο νεολαίων κομμουνιστών, των Μιχαήλ και Αλεξάντερ Κονονόβιτς, στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία του 2014 που ισχύει στη χώρα. Απαιτήσαμε την άμεση απελευθέρωσή τους και την ενημέρωσή μας για την εξέλιξη της πορείας».


RIZOSPASTIS

Και ο Γ. Δελής συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τον λαό της Ουκρανίας, πρόκειται για ένα "κυνήγι μαγισσών", για έναν ωμό αντικομμουνισμό με τον οποίο έγινε η σύλληψη αυτών των δύο κομμουνιστών νέων στην Ουκρανία. Βεβαίως, η ουκρανική κυβέρνηση αξιοποιεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο και όλο το αντικομμουνιστικό οπλοστάσιο της ΕΕ, κάτι που θεωρούμε - και το είπαμε στον εκπρόσωπο εδώ της πρεσβείας - απαράδεκτο. Δεν ζητάμε μονάχα την άμεση αποφυλάκιση - απελευθέρωση των δύο νέων, ζητάμε ταυτόχρονα την κατάργηση όλου του αντικομμουνιστικού πλαισίου που αυτήν τη στιγμή ισχύει στην Ουκρανία. Δεν είναι καλός σύμβουλος και πρέπει να σταματήσει τώρα ο αντικομμουνισμός. Δεν μπορεί σήμερα στην εποχή μας να διώκονται οι ιδέες για μια καλύτερη ζωή, για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Θα πρέπει να σταματήσει τώρα αυτό το κακό».