ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Διαλύεται μέρα με τη μέρα το λαϊκό εισόδημα
Τρίτη 15 Μάρτη 2022

Eurokinissi

Μέρα με τη μέρα δυσκολεύει όλο και περισσότερο η ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που βιώνουν και πληρώνουν τις επιπτώσεις των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που βυθίζουν το επίπεδο διαβίωσής τους. Βασικές ανάγκες όπως η διατροφή, οι μετακινήσεις, οι ανάγκες του νοικοκυριού δύσκολα καλύπτονται, ενώ μια σειρά άλλες ζωτικές ανάγκες μπαίνουν στο περιθώριο.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση και τις μετακινήσεις, σταθερά πάνω από τα 300 ευρώ παραμένει η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο Ενέργειας, συγκεκριμένα στα 319 ευρώ, παγιώνοντας έτσι το γεγονός ότι οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες θα είναι ακόμα πιο «φουσκωμένοι».

Ιδια εικόνα και στα καύσιμα, με την τιμή της απλής αμόλυβδης στα 2,1 ευρώ, του ντίζελ κίνησης στα 1,99 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,61. Οι τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες στην επαρχία και στη νησιωτική Ελλάδα, και έρχονται να προστεθούν στην υπόλοιπη αλυσίδα ανατιμήσεων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από βασικά αγαθά.

Ανησυχία προκαλούν επίσης οι τιμές των σιτηρών, που βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 1.000 δολάρια, στα 1.066 δολάρια χτες, καταγράφοντας αύξηση 36% τον τελευταίο μήνα, με τις σχετικές προβλέψεις να αναφέρουν ότι οι τιμές μπορεί να ξεφύγουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, προκαλώντας ανάλογες αυξήσεις σε μια σειρά άλλα είδη διατροφής και πλήττοντας τα πιο χαμηλά εισοδήματα ανά τον κόσμο.

Αντίστοιχα, οι τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας βρίσκονταν χτες στα 110 ευρώ, παρουσιάζοντας μια σχετική μείωση τις τελευταίες μέρες αλλά παραμένοντας αυξημένες κατά 55% τον τελευταίο μήνα και κατά 516% συγκριτικά με πέρυσι. Οσο για τις τιμές του πετρελαίου, το μπρεντ κυμαίνεται περί τα 106 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 10 δολάρια, καταγράφοντας μια μικρή μείωση την τελευταία βδομάδα, που βέβαια δεν είχε αποτύπωση στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

Μέσα σ' αυτό το ζοφερό κλίμα, με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον να είναι ακόμα χειρότερες, η κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα «στήριξης» νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στα οποία αυτήν τη φορά θα περιλαμβάνονται και μέτρα επιδότησης της βενζίνης, ίσως υπό τη μορφή κουπονιών, ωστόσο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα όποια μέτρα δεν πρόκειται να ξεφεύγουν από το δοσμένο δημοσιονομικό πλαίσιο. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά ετοιμάζεται να προσφέρει «ψίχουλα» στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται βαρύτατα από το κύμα ακρίβειας στην Ενέργεια και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αρνούμενη να υιοθετήσει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών, όπως κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα ή του ΦΠΑ.