«Οι Μάγισσες του Σάλεμ» ανεβαίνουν Θεσσαλονίκη
Τετάρτη 16 Μάρτη 2022

«Οι Μάγισσες του Σάλεμ» του Αρθουρ Μίλερ σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη από τις 8 έως τις 17 Απρίλη στο Radiocity Theatre (Παρασκευοπούλου 9).

Ο Μίλερ ανέβασε το 1953 στο Μπρόντγουεϊ το έργο «The Crucible», «Η Δοκιμασία» ή «Οι Μάγισσες του Σάλεμ». Στόχο είχε να καταγγείλει την αντικομμουνιστική υστερία που επικράτησε στις ΗΠΑ την εποχή του μακαρθισμού, διωκόμενος και ο ίδιος. Για δύο σχεδόν δεκαετίες, εκατοντάδες άνθρωποι κατηγορήθηκαν για διείσδυση κομμουνιστικής προπαγάνδας στη βιομηχανία του θεάματος. Βρέθηκαν στη «μαύρη λίστα», ανακρίθηκαν, κατηγορήθηκαν χωρίς αποδείξεις, άλλοι φυλακίστηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, χάνοντας τις δουλειές τους.

Ο Μίλερ έγραψε μια αλληγορία, με στόχο να καταγγείλει στον αμερικανικό λαό και αυτός με τη σειρά του να καταδικάσει στη συνείδησή του και να αντισταθεί στις δίκες και καταδίκες ανθρώπων από τον μακαρθισμό. Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία: Στη δίκη των μαγισσών που έγινε στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692. Πρόκειται για ένα περιστατικό που οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση 20 κατοίκων με την κατηγορία της μαγείας...

Πρωταγωνιστούν οι Νικήτας Τσακίρογλου, Ακης Σακελλαρίου, Ρένια Λουιζίδου, Ιωάννα Παππά, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μελίνα Βαμβακά.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 9 μ.μ., Σάββατο στις 6 μ.μ. και τις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 6 μ.μ.

Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου (τηλ: 2310 856 660).