ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Γεωπολιτική αναβάθμιση μέσα από ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή» αναζητεί η Αγκυρα

«Εκτίμηση» και «σεβασμός» από τη Μόσχα για τη στάση της Τουρκίας, παρά τις διαφορετικές θέσεις για την Ουκρανία

Πέμπτη 17 Μάρτη 2022

Από τη χτεσινή συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου στη Μόσχα
«Η ουκρανική κρίση αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα στη δική μας ατζέντα», δήλωσε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου από τη Μόσχα, όπου συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του. Σήμερα ο Τσαβούσογλου μεταβαίνει στο Κίεβο, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να υπηρετήσει την επιδίωξη της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, μέσα από το εντεινόμενο παζάρι αφενός με τις δύο εμπόλεμες χώρες, αφετέρου με τους εταίρους της Αγκυρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να μπει τέλος (...) οι πόλεμοι δεν έχουν νικητές και η ειρήνη δεν έχει χαμένους», ενώ σημείωσε ότι «η απόφασή μας σχετικά με τη Σύμβαση του Μοντρέ μένει ίδια. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όσα προβλέπει». Εξέφρασε δε χαρά επειδή «μάθαμε για την απόφαση της Ρωσίας δύο πλοία να μη διασχίσουν τα Στενά», χωρίς να διευκρινίσει πότε λήφθηκε τέτοια απόφαση.

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφέρει ότι «ως χώρα με καλούς δεσμούς με τη Ρωσία αλλά και την Ουκρανία, η Τουρκία συνέχισε τον ρόλο της ως τίμιου διαμεσολαβητή, παρ' όλες τις δυσκολίες».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο Τσαβούσογλου είπε ότι συζήτησε με τον Λαβρόφ και για τη διμερή συνεργασία σε ένα μεγάλο εύρος τομέων, ενώ εξέφρασε την προσδοκία να αξιοποιηθεί και η εμπειρία της διμερούς συνεργασίας στη Συρία.

Από τη πλευρά του ο Σ. Λαβρόφ είπε ότι η Αγκυρα υιοθετεί μια «πολύ ισορροπημένη» στάση. «Δεν είναι μυστικό ότι οι θέσεις μας για το θέμα της Ουκρανίας είναι διαφορετικές, αλλά εκτιμούμε και σεβόμαστε τη στάση της Τουρκίας», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Καλωσόρισε δε την επιλογή της κυβέρνησης Ερντογάν να μη συμμετάσχει στις κυρώσεις που η Δύση επέβαλε στη Ρωσία.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων, γύρω από τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, τον Νότιο Καύκασο κ.λπ.

Δήλωσε επίσης ότι Μόσχα και Αγκυρα θα συνεχίσουν τις προετοιμασίες για τη φετινή 9η Συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, με τη συμμετοχή και των δύο Προέδρων, Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν. Η φετινή συνάντηση θα γίνει στην Τουρκία.

Τέλος, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu (NPP), που κατασκευάζεται στην Τουρκία με τη βοήθεια της Ρωσίας, σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, μέχρι την 100ή επέτειο από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρέσβης της ΕΕ στην Αγκυρα, Γερμανός Ν. Μεγερ - Λαντρούτ, δήλωσε ότι η τουρκική ηγεσία πρέπει να προσέχει και να μην υιοθετεί «την προπαγάνδα του Πούτιν». Αναφερόμενος κι αυτός στην «ισορροπημένη δράση» της Τουρκίας, εξέφρασε την ελπίδα αυτή να μην υπονομεύσει τις κυρώσεις της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία...