Συνάντηση με τον δήμαρχο Εορδαίας
Παρασκευή 18 Μάρτη 2022

Οι επιπτώσεις που θα προκύψουν στην περιοχή από την πολιτική απολιγνιτοποίησης και η ανάγκη ανάσχεσής της αλλά και η απαίτηση για ενίσχυση του δήμου με προσωπικό κυρίως επιστημονικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον δήμαρχο Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Αντωνία Χόλμπα, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οπως είπε ο δήμαρχος, η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα η Εορδαία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το 2028. Χαρακτήρισε «ακατανόητη βιασύνη από την πλευρά της κυβέρνησης» αυτή την απόφαση και μίλησε για «βίαιη διαδικασία», που όπως είπε «θα αφήσει τεράστιο αρνητικό αποτύπωμα στην περιοχή», καθώς «δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για τον προγραμματισμό ενός νέου παραγωγικού μοντέλου». Από αυτήν τη διαδικασία εκτιμάται ότι θα προκύψει απώλεια περίπου 20.000 θέσεων εργασίας και ήδη εκδηλώνεται ένα κύμα φυγής παραγωγικών ηλικιών. Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου στα ύψη, είπε ότι «αποδείχθηκε ότι η παρουσία του λιγνίτη είναι απαραίτητη για την ευστάθεια του συστήματος Ενέργειας της χώρας. Μάλιστα τις τελευταίες βδομάδες υπήρξε αναγκαστική στροφή στη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος από τη ΔΕΗ και σύμφωνα με στοιχεία, στο μείγμα παραγωγής ρεύματος η λιγνιτική παραγωγή αυξήθηκε από το 7% που ήταν, σε 31% στις 7 Μαρτίου».

Επίσης ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, ανέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης των δήμων με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αλλά και επιστημονικό, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο δήμος διαθέτει μόλις 7 μηχανικούς.

Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας επανέλαβε τις θέσεις του Κόμματος για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης και για την ενίσχυση των δήμων με χρηματοδότηση και προσωπικό.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής και έδωσε στον Δ. Κουτσούμπα, συμβολικά, ορισμένα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.