ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΑΞΙ
«Κούρσα αγώνα» για να επιβιώσουν από τις τεράστιες ανατιμήσεις

Κινητοποίηση με τα οχήματά τους πραγματοποίησαν την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «λύση» τα ψίχουλα που ανακοίνωσε

Σάββατο 19 Μάρτη 2022 - Κυριακή 20 Μάρτη 2022

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα διεκδίκησαν το πρωί της Παρασκευής ταξιτζήδες οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Επαγγελματιών Ταξί και του Σωματείου Οδηγών Ταξί Αττικής (ΣΟΤΑ), πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Αρχικά πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη διασταύρωση των οδών Σ. Πάτση και Καβάλας και ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία με τα ταξί τους έως το Σύνταγμα, παρά τις αρχικές προσπάθειες της αστυνομίας να εμποδίσει την κινητοποίησή τους, επικαλούμενη διάφορα προσχήματα. Στο πλευρό τους στάθηκε ο Ν. Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι ταξιτζήδες έφτασαν στο Σύνταγμα αφού διέσχισαν τις οδούς Αθηνών, Αχιλλέως, Δεληγιώργη, Πειραιώς, την Ομόνοια και τη Σταδίου έχοντας «στολίσει» τα οχήματά τους με σημαίες των Επιτροπών Αγώνα, ενώ με παρατεταμένα κορναρίσματα σήκωσαν στο πόδι όλο το κέντρο της Αθήνας.

Στο υπουργείο, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, και άλλα στελέχη. Οπως ενημέρωσαν μετά τη συνάντηση, ο υπουργός απέρριψε τα αιτήματά τους, όπως αυτό για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, και τους κάλεσε να αρκεστούν στα όσα μέτρα - ψίχουλα έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση. Ακόμα χειρότερα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι το καλοκαίρι θα αυξήσει τον ΦΠΑ στο κόμιστρο από 13% σε 24%!


Τα όσα είπε ο υπουργός, τόνισε ο Παναγιώτης Μαυρίκης, εκ μέρους των Επιτροπών, είναι αυτά που οδηγούν σε συνέχιση και παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης, χαρακτηρίζοντας τα κυβερνητικά μέτρα ντροπή, όπως και το γεγονός ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του ΣΑΤΑ αποδέχεται τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ακόμα, ο Γιώργος Μπάτσος, πρόεδρος του ΣΟΤΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα ενώ το κόστος έχει ανέβει κατακόρυφα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Επιτροπές προβάλλουν μεταξύ άλλων αιτήματα, όπως κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε όλα τα καύσιμα, κρατική επιδότηση για να καλυφθούν οι αυξήσεις όσο διαρκεί η κρίση, φθηνότερα τιμολόγια για ηλεκτρική ενέργεια και καμία διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, να παραμείνει στο 13% ο ΦΠΑ και το 2022, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση έμμεσων φόρων και χαρατσιών και άλλα.

Απέναντι στις δίκαιες αυτές διεκδικήσεις, που αποκτούν όλο και περισσότερο ζωτικό χαρακτήρα, οι μικροί επαγγελματίες σημειώνουν ότι τα όποια πρόσθετα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν τις τεράστιες ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις τους, και το βασικότερο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες της ακρίβειας. Δηλαδή, δεν αντιμετωπίζονται όλα εκείνα που αναγκάζουν τον λαό να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτεί τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, τα «βαριά πακέτα» χρηματοδότησης για τους μονοπωλιακούς ομίλους, την τεράστια φορομπηξία κ.ο.κ.