Στις 6 Απρίλη θα ακουστεί ο λαός ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο

Από την εισηγητική ομιλία του Γιάννη Αναγνώστου στη σύσκεψη

Τρίτη 22 Μάρτη 2022

«

Η σύσκεψη είναι ακόμη ένα βήμα για να δυναμώσει ο συντονισμός και η κοινή δράση, για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη, απέναντι στην πολιτική της ακρίβειας που τσακίζει το εισόδημα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας, όπως συμβαίνει και με τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε αρχικά ο Γ. Αναγνώστου, παρουσιάζοντας την εισήγηση στη σύσκεψη.

Μιλώντας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο επεσήμανε πως «όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, για τα ρούβλια, τα δολάρια ή τα ευρώ» και εξήγησε: «Αυτοί που εν καιρώ ειρήνης ζητάνε από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη είναι οι ίδιοι που δεν διστάζουν, όταν φτάσουν σε τέλμα οι μεταξύ τους αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, να ισοπεδώσουν ολόκληρες χώρες, φέρνοντας νέα δεινά για τους λαούς».

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις «καθήκον της εργατικής τάξης, όλων των λαών, είναι να προτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα απέναντι στους εκμεταλλευτές του κόπου και του ιδρώτα μας, της ίδιας μας της ζωής. Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, τη θρησκεία, το φύλο, το χρώμα του δέρματος, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Μας ενώνει όμως η ταξική μας καταγωγή, έχουμε κοινό συμφέρον να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν τους πολέμους, που σπέρνουν φτώχεια και προσφυγιά. Ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία, ενάντια στις κυβερνήσεις που νομοθετούν με μοναδικό γνώμονα τα κέρδη των λίγων.


Μια επιλογή υπάρχει. Συλλογική, οργανωμένη δράση για να μη στοιχηθούν οι εργαζόμενοι με κανένα στρατόπεδο ληστών, με καμιά κυβέρνηση όπως η σημερινή, που προσπαθεί να πείσει πως είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού, σημείωσε πως είναι υποκριτικό αυτοί που θρέφουν τον ρατσισμό, που έθρεψαν την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ και που στήνουν κέντρα φυλακές για τους πρόσφυγες, να εμφανίζονται σαν «υπερασπιστές της ισότητας και μιας κοινωνίας ανοιχτής και ελεύθερης, χωρίς διακρίσεις. Είναι υποκριτικό αυτοί που διαλύουν χώρες και ξεριζώνουν λαούς να μιλάνε για ελεύθερη κοινωνία. Ο λαός μας ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αλληλεγγύη και πανανθρώπινα ιδανικά, και μπορεί να διακρίνει τον ένοχο. Συνδικάτα και φορείς έχουν απλώσει το χέρι για να βοηθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα».

Αμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στη συνέχεια απηύθυνε σε όλα τα σωματεία κάλεσμα συμμετοχής στην αντιπολεμική κινητοποίηση την Πέμπτη 24 Μάρτη στον Πειραιά, με αφορμή την έλευση του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ».

Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας για την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, που κάνουν τη χώρα στόχο αντιποίνων. Καμία αποστολή στρατιωτικών ή εξοπλισμού στο εξωτερικό. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές».

Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και στο τσάκισμα των εργαζομένων

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Για την οικονομική στήριξη των λαϊκών οικογενειών με ουσιαστικά μέτρα. Για φτηνό πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, για μείωση των τιμών, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Επεσήμανε ότι η ακρίβεια δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του πολέμου, καθώς οι αυξήσεις ξεκίνησαν μήνες πριν, και τόνισε πως τα μέτρα της κυβέρνησης «θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τόσο εκρηκτική η κατάσταση που βιώνει σήμερα ο καθένας στο πετσί του» και πως «είναι προσανατολισμένα στο να μη θιχτεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, στο όνομα της "δημοσιονομικής ισορροπίας", αφήνοντας τον λαό εκτεθειμένο στην ακρίβεια».

Οργώνουμε τους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας

Μιλώντας για την ανάγκη επιτυχίας της πανεργατικής απεργίας, σημείωσε:

«Τώρα πρέπει να δυναμώσει κι άλλο ο αγώνας, η κοινή δράση Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, κάθε εργαζόμενου, ανέργου, αυτοαπασχολούμενου που δεν συμβιβάζεται με τα ψίχουλα. Ο καθένας από μας που βρισκόμαστε σήμερα εδώ να οργώσει τους χώρους δουλειάς για να ενημερωθούν οι πάντες, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία σωματείων και φορέων στις γειτονιές ενάντια στην ακρίβεια, να μπουν στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας πολύ περισσότεροι, για την ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση και συσπείρωση στα συνδικάτα, με νέες εγγραφές, νέες δυνάμεις, απεργιακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα».

«Μπορεί η περίοδος που δρούμε να είναι δύσκολη από όλες τις πλευρές, όμως οι μάχες που έχουμε δώσει μόνο τον τελευταίο χρόνο αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας αν κάνουμε στην μπάντα όλους αυτούς που έχουν κάνει σημαία τους την κοινωνική συναίνεση. Πως απαιτείται σύγκρουση με αυτούς που μας εκμεταλλεύονται σε καιρούς ειρήνης, που μας ζητάνε να δώσουμε τη ζωή μας για τους πολέμους τους», συμπλήρωσε, για να καταλήξει:

«Η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη μπορεί να αναδείξει ότι η δύναμη βρίσκεται στη λαϊκή οργάνωση και πάλη».