Τα σάπια φρούτα αυτοαναιρούνται!
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2002

Φανταστείτε ένα λαό, τον ελληνικό ας πούμε, με ανοιγμένο το στόμα διάπλατα και κάθε φορά που δέχεται μια «νέα» πληροφορία, να φωνάζει: Αααα! Και μετά δεύτερη πληροφορία και πάλι. Αααα! Τρίτη, τέταρτη το ίδιο. Ανοιγμένο διάπλατο το στόμα και Ααααα! Μια Ελλάδα έτοιμη να καταπιεί μύγες.

Τρομερές αποκαλύψεις, παράνομος τζόγος! Ααααα! Εργολάβοι οι ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης. Αααα! Δηλητηριασμένα κρέατα. Ααααα! Διορισμοί από το παράθυρο στο 2004. Ααααα! Εμπόριο λευκής σάρκας στα ινστιτούτα καλλονής. Ααααα! Δεσποτάδες αλληξεφωνίζονται. Ααααα! Βουλιάζουνε σκόπιμα τα σαπιοκάραβά τους. Ααααα! Ελεύθερος ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών Τσιμπιτσίμπης. Ααααα! Υπουργός χορεύει cheek to cheek με τον αρχινταβατζή Παρθενίδη. Ααααα! Το μοντέλο Μαριμάρω αποκαλύπτει πως έχασε την παρθενιά της από λάγνο ευρωβουλευτή. Ααααα!

Και οι καταγγέλλοντες, ντυμένοι με τις επίσημες ριγέ γραβάτες, σοβαροί όπως το απαιτεί το λειτούργημα τους, πλαισιωμένοι από πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους», να σπαθίζουν ωσάν εξουσιοδοτημένοι βοηθοί του Δον Κιχώτη, προς όλες τις κατευθύνσεις. Να, μια σπαθιά για το άδικο. Να, άλλη μια για την απάτη. Να, μια τρίτη για τιμωρία σου, κάθαρμα, που τόλμησες να μπλέξεις τον αποδεδειγμένα τίμιο των τιμιοτέρων Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να, και μια τελευταία να σε νικήσω. Και τέζα ο καπιταλισμός! Χτυπημένος θανάσιμα από τα αδυσώπητα χτυπήματα των Μπρακαλεόνε.


Αυτό ήταν! Στο εξής, από το φόβο των σπαθιών, θα κυκλοφορούν βιομήχανοι με φτερά αγγέλων. Εφοπλιστές, πιστά αντίγραφα του Αγίου της Ασίζης. Εργολάβοι με το σταυρό στο χέρι. Νταβατζήδες με ζώνη αγνότητας. Ομοφυλόφιλοι με πιστοποιητικά που θα εκδίδει η αρχιεπισκοπή. Υπουργοί χωρίς διασυνδέσεις. Τραπεζίτες ξεβράκωτοι. Το σύστημα θα αυτοεξυγιανθεί και θα μοιάσει στη μητέρα Τερέζα.

Και οι καταγγέλλοντες θα περάσουν στην ιστορία σαν τους ανθρώπους εκείνους που τετραγώνισαν τον κύκλο. Σαν τους ανθρώπους εκείνους, που έλυσαν το Γόρδιο Δεσμό χωρίς να τραβήξουν μαχαίρι. Σαν τους μαθητευόμενους μάγους, που άλλαξαν τους ανθρώπους χωρίς να αλλάξουν το σύστημα! Και οι ερχόμενες γενιές, έκπληκτες για το κατόρθωμα, θα σπαζοκεφαλιάζουν να λύσουν το αίνιγμα: Πώς, δηλαδή, χωρίς να εξαφανίζεις τον καπιταλισμό, να εξαφανίζεις τη βρώμα του!

Και ο Μαρξ, ο Ενγκελς, ο Λένιν, ο Χο Τσι Μιχ, ο Τσε Γκεβάρα ...θα κρεμάσουν τα στιλό και τα όπλα τους πριν κρεμαστούν και οι ίδιοι. Γιατί, οι άμυαλοι, δεν είχαν σκεφτεί πως η βρώμα καθαρίζει με σαπουνάδες. Πως ο καπιταλισμός γιατρεύεται με πλύσεις στομάχου. Οτι το υπερκέρδος, η υπεραξία, είναι ψιλά γράμματα. Οτι το κάθε καθίκι, που κόβει μονέδα όταν το καταγγείλεις τηλεοπτικά, θα του κάνεις τα μούτρα κρέας. Τέτοιο μπλέξιμο τα άδεια κεφάλια τους;

Η Λερναία Υδρα, κύριοι, δεν εξοντώνεται με το νυχοκόπτη. Ο Μινώταυρος δε χορταίνει με τυρόπιτες. Σπάζοντας τον καθρέφτη, δε γίνεσαι ομορφότερος, ούτε εξαφανίζεσαι. Απλώς κρύβεσαι πίσω απ' το δάχτυλό σου. Τα φρούτα είναι σάπια, γιατί είναι σάπια η μηλιά. Και για τη μηλιά κανένας - από εσάς - δεν κάνει κουβέντα!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ