ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Κυνικές απολογίες των κατηγορουμένων
Τετάρτη 23 Μάρτη 2022

Eurokinissi

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίστηκε χτες η δίκη για το άγριο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου τον Σεπτέμβρη του 2018, με 6 κατηγορούμενους, έναν μεσίτη, έναν κοσμηματοπώλη και 4 αστυνομικούς. Η κατηγορία αφορά την πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης, όμως η Πολιτική Αγωγή σε όλη τη διαδικασία καταδεικνύει στο δικαστήριο πως πρέπει να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων συνεχιζόταν σε όλη τη διαδικασία η αντιμετώπιση του θύματος ως «επικίνδυνου κακοποιού». Πρώτος απολογήθηκε ο κοσμηματοπώλης Σπ. Δημόπουλος, στο κατάστημα του οποίου βρισκόταν ο Ζακ. Εμφανίστηκε ως υπερασπιστής του νόμου με μόνο στόχο «να κρατήσει τον Ζαχαρία στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει». Μάλιστα, όπως είπε στο δικαστήριο, οι κλοτσιές που έριξε στο κεφάλι του 33χρονου δεν θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες γιατί ήταν... «ξώφαλτσες»... Αποκαλούσε το θύμα πάντα «δράστη» προσπαθώντας να του ρίξει τις ευθύνες. Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο μεσίτης Αθ. Χορταριάς, αφού και αυτός έριξε τις ευθύνες στο θύμα, υποστήριξε ότι προσπάθησε να τον προστατεύσει για να μη χτυπήσει σοβαρά γι' αυτό έσπασε τη βιτρίνα. Μάλιστα, όπως είπε, την ώρα που «κλοτσούσε στον αέρα, το πρόσωπο του Ζακ έπεσε πάνω στο πόδι του»... Δεν εξήγησε όμως γιατί αυτό είχε συνέχεια, όπως φαίνεται και από τα χτυπήματα σε πρόσωπο και σώμα του θύματος από την ιατροδικαστική εξέταση.

Επίσης, απολογήθηκαν και οι δύο αστυνομικοί, ο Β. Ρουσάκος της ομάδας Ζ και ο Δ. Σεφέρης της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι επί της ουσίας κρύφτηκαν πίσω από τα εγχειρίδια εκπαίδευσης της αστυνομίας για να δικαιολογήσουν αυτά που φαίνονται και στο σχετικό βίντεο το οποίο προβλήθηκε στο δικαστήριο, να ακινητοποιούν, να σπρώχνουν, να τραβούν, να κλοτσούν και να πατούν το αναίσθητο και αιμόφυρτο θύμα, τον Ζαχαρία Κωστόπουλο, που κατ' αυτούς δυνητικά ήταν επικίνδυνος... Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Απρίλη με τις απολογίες των άλλων δύο αστυνομικών.