ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνονται παζάρια και διεργασίες στην ΕΕ για τα Ενεργειακά

Ενώ στο επίκεντρο τριμερούς συνόδου στο Κάιρο βρέθηκε το ντόμινο εξελίξεων που επιταχύνει ο πόλεμος της Ουκρανίας

Τετάρτη 23 Μάρτη 2022

Hamad Al Kaabi / Ministry of P

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών Αιγύπτου, ΗΑΕ και Ισραήλ στο Σαρμ ελ Σέιχ
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα ιμπεριαλιστικά παζάρια εντός της ΕΕ γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μάρτη, με φόντο τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τις διεργασίες που επιταχύνει.

Προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της επικείμενης Συνόδου που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», αναφέρει πως οι 27 ηγέτες συμφωνούν στην από κοινού αγορά (υγροποιημένου και μη) φυσικού αερίου καθώς και υδρογόνου από το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Ενόψει του επόμενου χειμώνα, οι χώρες - μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστούν επειγόντως για μια κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου», αναφέρει το προσχέδιο, ενώ προστίθεται πως οι «27» συμφωνούν να συντονίσουν μέτρα και κινήσεις τους για γέμισμα των ταμιευτήρων φυσικού αερίου (για τον χειμώνα 2022 - 2023) «το συντομότερο δυνατόν».

Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου καταγράφονται οι αντιθέσεις συμφερόντων των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων: Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα φέρεται να ζητούν παρέμβαση της ΕΕ για πλαφόν στις τιμές καυσίμων στις αγορές Ενέργειας και αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Από την άλλη, χώρες όπως οι Γερμανία, Ολλανδία και Δανία αντιτίθενται στις παρεμβάσεις στις αγορές, προβάλλοντας και το επιχείρημα ότι έτσι θα υπονομευτούν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (στις οποίες άλλωστε ενεργειακά μονοπώλιά τους έχουν προβάδισμα).

Σε ένα τέτοιο φόντο συνεχίζονται εξάλλου και τα παζάρια γύρω από το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία, με χώρες όπως η Γερμανία και Ολλανδία να αντιτίθενται σταθερά, με δεδομένη την πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση των μονοπωλίων τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε μια ακόμα σχετική δήλωση από το Βερολίνο, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ανέφερε ότι το ζήτημα δεν είναι εάν η χώρα της επιθυμεί ή όχι το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, αλλά οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα είχε αυτό στη γερμανική οικονομία. Η ίδια επικαλέστηκε και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν μπορούν «από τη μία μέρα στην άλλη» να διακόψουν τις εισαγωγές Ενέργειας από τη Ρωσία.

Πολλά «μέτωπα» στο μενού της συνάντησης Αιγύπτου - ΗΑΕ - Ισραήλ

Την ίδια ώρα, το ντόμινο επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την επιτάχυνση εξελίξεων σε μια σειρά από άλλα καυτά μέτωπα προκαλεί «ανησυχίες» και διεργασίες σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.

Οι ηγέτες της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, και του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, που είχαν ξεκινήσει από τη Δευτέρα επαφές στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας, πραγματοποίησαν χτες συνάντηση έχοντας στο επίκεντρο μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον τομέα της Ενέργειας, καθώς και η επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται σε χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η οποία εισάγει το 80% των δημητριακών που χρειάζεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τα παραπάνω θέματα καταγράφονται στις λιτές ανακοινώσεις των κυβερνήσεων των τριών χωρών, ενώ δεν υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του ισραηλινού και αραβικού Τύπου αναφέρουν επίσης πως στην ατζέντα της συνάντησης στο Σαρμ ελ Σέιχ τέθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία (στο φόντο και της επίσκεψης Ασαντ στα ΗΑΕ στις 18/3), όπως και οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν. Ειδική αναφορά γίνεται στο ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να αφαιρέσει τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης από τη «μαύρη λίστα» της τρομοκρατίας, προκειμένου να προχωρήσει η αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που θορυβεί ιδιαίτερα τα ΗΑΕ και το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός αναπληρωτής ΥΠΕΞ δήλωσε χαρακτηριστικά στην Ισραηλινή Ραδιοφωνία: «Χτίζουμε συνεχώς σχέσεις με τις χώρες γύρω μας, βρισκόμαστε σε έναν έντονο διάλογο με τους Αμερικανούς για να επηρεάσουμε τη συμφωνία για τα πυρηνικά, το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να επηρεάσει τη συμφωνία».

Αντίστοιχα, χτεσινό ρεπορτάζ της «Jerusalem Post» αναφέρεται στις «ανησυχίες» Ισραηλινών αξιωματούχων, που αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία άρει τις βαριές κυρώσεις έναντι του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη έχει ήδη τη δυνατότητα να αποκτήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν το επιλέξει, και πυρηνικά όπλα (τα οποία διαθέτει εδώ και χρόνια το Ισραήλ).

Πληροφορίες της ισραηλινής «Haaretz» αναφέρουν επίσης πως το Ισραήλ «προσπαθεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και χωρών του Κόλπου με πρώτες τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ», που με βάση τα δικά τους συμφέροντα στον ΟΠΕΚ+ δεν συμμερίζονται τις θέσεις και τις πιέσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Οι δύο χώρες δείχνουν να αντιστέκονται στα κελεύσματα της κυβέρνησης Μπάιντεν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ ώστε να μειωθούν οι τιμές του που έχουν εκτοξευτεί.