ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αθλήματος οι ελλείψεις κατάλληλων αθλητικών εγκαταστάσεων

Συζητάμε με την Ελένη Μιχοπούλου, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, με αφορμή και την πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην χώρα μας

Σάββατο 26 Μάρτη 2022 - Κυριακή 27 Μάρτη 2022

Η πρόσφατη διοργάνωση, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, του πρώτου αγώνα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρυθμικής Γυμναστικής στο κλειστό του τάε κβο ντο, αποτέλεσε σταθμό για το άθλημα στη χώρα μας. Ηταν η πρώτη διοργάνωση τέτοιου επιπέδου και διεθνούς ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια. Εδωσαν το «παρών» κορυφαίες αθλήτριες από 16 χώρες, προσφέροντας ένα μοναδικό σόου, ενώ και το ενδιαφέρον από το κοινό ήταν μεγάλο. Είχαμε ακόμα και ελληνικές επιτυχίες, συγκεκριμένα δύο ασημένια μετάλλια από την Εθνική ομάδα ανσάμπλ και ένα χάλκινο από την Παναγιώτα Λύτρα σε ατομικό επίπεδο, κόντρα στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν και τη ρυθμική γυμναστική, όπως συνολικά τον ελληνικό αθλητισμό.

Με αφορμή τα παραπάνω ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Ελένη Μιχοπούλου, μέλος της ΕΓΟ και πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της διοργάνωσης, και για τα όσα συνέβησαν στο κλειστό του τάε κβο ντο αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση του αθλήματος της ρυθμικής γυμναστικής στη χώρα μας σήμερα.

-- Μετά από 15 χρόνια πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας μια τόσο σπουδαία διεθνής διοργάνωση στον χώρο της γυμναστικής. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ελληνική γυμναστική, σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο;


-- Η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρυθμικής Γυμναστικής συμβάλλει σημαντικά σε αρκετούς τομείς, όπως: Στην απόκτηση σημαντικής αγωνιστικής εμπειρίας από τις Εθνικές μας ομάδες με μηδενικό κόστος. Στη βελτίωση του αθλητικού εξοπλισμού, μιας και η διοργάνωση απαιτεί σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος μετά τους αγώνες θα χρησιμοποιηθεί από τις Εθνικές μας ομάδες. Στην προβολή της χώρας μας και τη διεθνή αναγνώριση της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και των ικανοτήτων της. Στην εκπαίδευση του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού στον σύγχρονο τρόπο διοίκησης μεγάλων αθλητικών γεγονότων γυμναστικής. Στην περαιτέρω ανάπτυξη της ρυθμικής γυμναστικής στην Ελλάδα, από την προβολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και τη δυνατότητα των μικρών αθλητριών να παρακολουθήσουν από κοντά αγώνες υψηλού επιπέδου.

-- Με βάση την εδώ και χρόνια πραγματικότητα σε σημαντικούς τομείς του ελληνικού αθλητισμού, όπως η μείωση των επιχορηγήσεων, η κατάσταση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ποιες δυσκολίες έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε η διοργάνωση να στεφθεί από επιτυχία;

-- Αρχικά έπρεπε να ξεπεραστούν το πρόβλημα στον αθλητικό εξοπλισμό και η έλλειψη οικονομικών πόρων. Για παράδειγμα, έπρεπε να αντικαταστήσουμε εγκαίρως τον φθαρμένο εξοπλισμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που πλέον δεν έχει την έγκριση καταλληλότητας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής. Αγοράσαμε 2 μεταχειρισμένα ταπί των Αγώνων του Τόκιο, με χαμηλότερο κόστος, αλλά λόγω των μεγάλων προβλημάτων μεταφοράς δεν έχουν φτάσει ακόμα στην Ελλάδα και αναγκαστήκαμε να δανειστούμε ταπί από τη Βουλγαρική Ομοσπονδία Ρυθμικής Γυμναστικής. Ενα άλλο πρόβλημα ήταν αυτό της εγκατάστασης του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου Φαλήρου, που έπρεπε να ανακαινιστεί. Τελικά το καταφέραμε τελευταία στιγμή, χάρη στη σημαντική υποστήριξη του δήμου Παλαιού Φαλήρου.

-- Μιλώντας κανείς για προβλήματα του αθλητισμού και ιδιαίτερα με τις επιπτώσεις της πανδημίας, ειδικά για τον χώρο της γυμναστικής τι καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα τα σωματεία για να επιτελέσουν το έργο τους, εξαιτίας και της ελλιπούς χρηματοδότησης;

-- Ο ελληνικός αθλητισμός και κατά συνέπεια τα αθλήματα της γυμναστικής, ειδικά τα τελευταία 12 χρόνια, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, λόγω και της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Είμαστε ένα άθλημα κλειστού χώρου και η πανδημία έχει μειώσει τον αριθμό των παιδιών στις προπονήσεις. Είναι γνωστό ότι τα σωματεία συντηρούνται - ενοικίαση χώρων, μισθοδοσία προπονητών, συμμετοχή στους αγώνες - από τις συνδρομές των γονέων. H μείωση ωστόσο των εσόδων, π.χ. από τις συνδρομές, έχει σαν συνέπεια τη μείωση των αναγκών απασχόλησης προπονητριών.

-- Ποια είναι η κατάσταση με τις εγκαταστάσεις και την υλικοτεχνική υποδομή για το άθλημα της γυμναστικής;

-- Το τεράστιο πρόβλημα της γυμναστικής, τόσο στην ανάπτυξη του αθλήματος όσο και για τις υψηλές επιδόσεις, είναι η έλλειψη κατάλληλων αθλητικών εγκαταστάσεων. Τα εθνικά και δημοτικά κλειστά γυμναστήρια είναι σχεδιασμένα για πολλαπλή χρήση, δηλαδή να εξυπηρετούν ομαδικά αθλήματα και κάποια ατομικά, όπως η ρυθμική γυμναστική, πίσω από τις μπασκέτες, με ταυτόχρονη προπόνηση μπάσκετ, βόλεϊ και ρυθμικής, που ως τεχνικό άθλημα θέλει ένα ήσυχο περιβάλλον, για να ακούγεται και η μουσική, που είναι αναπόσπαστο μέρος της προπόνησης. Η γυμναστική είναι ένα από τα αθλήματα που λόγω της χρήσης του ΟΑΚΑ για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2004 έχασε τις αίθουσες υψηλών επιδόσεων που της είχαν παραχωρηθεί από τη ΓΓΑ και δεν επανήλθε στους χώρους αυτούς μετά τους Αγώνες, όπως έγινε με άλλα αθλήματα.

Ειδικά στην Αθήνα η γυμναστική έχει ανάγκη ενός μόνιμου γυμναστηρίου με κερκίδες, όπως της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, για να γίνονται προπονήσεις και αγώνες. Το κόστος της μεταφοράς των οργάνων για τη διεξαγωγή των αγώνων σε συνδυασμό με τις φθορές είναι τεράστιο. Στη μετα-Ολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων, είχε σχεδιαστεί το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Γαλατσίου να φιλοξενήσει τα 8 αθλήματα της γυμναστικής, ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Μετά τους Αγώνες του 2004 τα δύο Ολυμπιακά αθλήματα της ενόργανης και της ρυθμικής παρέμειναν στις προσωρινές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, που πλέον δεν πληρούν τις σημερινές απαιτήσεις της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής. Για τα άλλα αθλήματα της γυμναστικής δυστυχώς δεν υπάρχουν προπονητικοί χώροι ούτε για τις Εθνικές ομάδες.

-- Πώς κρίνετε τις ελληνικές επιτυχίες στην πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

-- Είμαστε στην αρχή ενός νέου Ολυμπιακού κύκλου και οι διακρίσεις αυτές σηματοδοτούν το νέο ξεκίνημα των Εθνικών ομάδων της ρυθμικής γυμναστικής. Για πρώτη φορά η ελληνική ρυθμική γυμναστική κατέκτησε 3 μετάλλια σε Παγκόσμιο Κύπελλο και είναι ένα πρώτο βήμα για τον μεγάλο στόχο, που είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Μεγάλη συμβολή σε αυτόν τον στόχο θα έχουν και οι επόμενες διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα γίνουν στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου τον Μάρτιο του 2023 και του 2024.


Μπ. Τσ.