ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με πλούτο εκδηλώσεων τιμά τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη

Με αφετηρία τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση στην Αμαλιάδα στις 3 Απρίλη, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Σάββατο 26 Μάρτη 2022 - Κυριακή 27 Μάρτη 2022

Τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, που στις 30 Μάρτη 1952, ξημερώματα Κυριακής, οδηγούνταν μαζί με τους συγκρατούμενούς του Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση, από τις φυλακές της Καλλιθέας στο εκτελεστικό απόσπασμα στου Γουδή, τιμά με σειρά δράσεών της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, κάνοντας αρχή με μεγάλη πολιτική εκδήλωση την Κυριακή 3 Απρίλη (11 π.μ.) στη γενέτειρά του Αμαλιάδα, με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, στο κτίριο που στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο της πόλης απ΄ όπου αποφοίτησε ο Νίκος Μπελογιάννης, θα πραγματοποιηθούν από τον Δ. Κουτσούμπα τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης επιγραφής, ενώ έχει προγραμματιστεί και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το Μουσικό Συγκρότημα της ΚΝΕ της περιοχής.

Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

«Ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας στων τραγουδιών τις λέφτερες στροφές...», αναφέρει στο κάλεσμά της η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας (όπως το μελοποιημένο ποίημα του Δ. Ραβάνη - Ρεντή), που προγραμματίζει ένα πλούσιο πρόγραμμα, με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

Οπως σημειώνει, με την υποδειγματική του στάση, ο Ν. Μπελογιάννης όχι μόνο κατακεραύνωσε και ανέτρεψε τις κατασκευασμένες κατηγορίες εναντίον του «περί κατασκοπείας», αλλά ανέδειξε και την πραγματική αγάπη των κομμουνιστών, του ΚΚΕ για τη ζωή των εργαζομένων και του λαού, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Αγαπάμε την Ελλάδα και τον λαό της πολύ περισσότερο από τους κατηγόρους μας, το δείξαμε όταν κινδύνευε κ.λπ. Αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν για τη χώρα μας καλύτερες, ευτυχισμένες μέρες χωρίς πείνα και πολέμους. Και για το σκοπό αυτό όταν χρειαστεί δίνουμε αδίσταχτα τη ζωή μας».

Από την εκδήλωση για τα εγκαίνια του Μουσείου Ν. Μπελογιάννης στην Αμαλιάδα (φωτ. αρχείου)
Μέσα και σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας τονίζει στο κάλεσμά της: «70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη τιμούμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Τον κομμουνιστή, που συνδύαζε υποδειγματικά τη θεωρία με την πράξη, τη διανοητική με την πρακτική δουλειά. Ο Μπελογιάννης δεν δίδαξε μόνο με τον θάνατό του αλλά και με τη ζωή του. Τέτοιες αξίες δεν χάνουν ποτέ τη σημασία τους, είναι οδηγός για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, για τον λαό μας, στον αγώνα του για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό».

Ο σοσιαλισμός είναι η πραγματική πρόοδος

Η πολιτική εκδήλωση της ερχόμενης Κυριακής 3 Απρίλη στην Αμαλιάδα, στην πλατεία Μπελογιάννη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα αποτελέσει ταυτόχρονα την αφετηρία μιας μεγάλης πολιτικής δραστηριότητας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για τα 70χρονα από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη που απλώνεται σε όλους τους νομούς και τις μεγαλύτερες πόλεις, όπου και ο ίδιος είχε διατελέσει άλλωστε και Γραμματέας της ΚΟ Αχαΐας την περίοδο 1943-46, αλλά και Γραμματέας της ΚΟ Πελοποννήσου το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Ο Σοσιαλισμός είναι πραγματική πρόοδος, η κοινωνία στην οποία οι εργαζόμενοι βγαίνουν απ' το περιθώριο της πολιτικής ζωής και συμμετέχουν, ισότιμα άνδρες και γυναίκες, ενεργά στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων, για να έχουν πλέον την εξουσία στα δικά τους χέρια», σημειώνει η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας και με αφορμή το σύνολο των δράσεων που αναπτύσσει, θέλοντας να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο και λαϊκό άνθρωπο, βάζοντας μπροστά και το παράδειγμα του Νίκου Μπελογιάννη: «Το πραγματικά νέο είναι η κοινωνική ιδιοκτησία όλου του πλούτου που υπάρχει, ώστε να πάψει να λειτουργεί η οικονομία με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Πάνω σε αυτό το γόνιμο έδαφος, ο κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής μπορεί να θέσει και να πετύχει επιστημονικά καθορισμένους κοινωνικούς στόχους στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, στις κοινωνικές υπηρεσίες.


Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις, για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Να οργανώσουμε την πάλη μας για τα προβλήματά μας, να φέρουμε τις ανάγκες στο προσκήνιο, να αναμετρηθούμε με τους μεγάλους ενόχους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».