ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ερρίφθη ο κύβος των ιδιωτικοποιήσεων

Τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» θα πληρώνουν κάτι παραπάνω για τη νοσηλεία των ασθενών τους στα δημόσια νοσοκομεία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και στις ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν το δικαίωμα υπογραφής σχετικών συμβάσεων

Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000

Από τις εργασίες του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ. Στο βήμα η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου
Το βήμα του 9ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επέλεξε η κυβέρνηση να αναγγείλει διά του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη, την ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για τη μετεκλογική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ευθέως ότι μετά τις εκλογές θα γίνουν βαθιές τομές στα δημόσια νοσοκομεία που θα κινούνται σε δυο επίπεδα:

Μάλιστα ο Κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε ως νεφεληγερέτης κατά των ανισοτήτων στη δημόσια υγεία και κατακεραύνωσε τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία», που τα πληρώνουν, όπως είπε, τα λαϊκά ταμεία. Και ενώ η ανακοίνωσή του για την πληρωμή των πέραν των καθιερωμένων από το κράτος νοσηλίων δείχνει να ικανοποιεί το λαϊκό αίσθημα, στην πραγματικότητα ικανοποιεί τις ασφαλιστικές εταιρίες που ετοιμάζονται να μπουν στο παιγνίδι στα χοντρά, μετά τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο υγειονομικό σύστημα. Πρόκειται για ένα πρόστυχο παιγνίδι που παίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις πλάτες του ελληνικού λαού, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2519/97 και προβλέπει ότι τα νοσοκομεία μπορούν να έχουν έσοδα από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, εφόσον αυτά υπογράψουν συμβάσεις με τις εταιρίες.

Τυπικά για να υπάρξει αυτή η υπογραφή της σύμβασης πρέπει τα νοσοκομεία να έχουν τη νομική δυνατότητα της ευελιξίας για αυτή την υπογραφή. Ουσιαστικά όμως η όλη διαδικασία είναι ένα τεχνοκρατικό θέμα, που μπορεί να διευθετηθεί και με την τυπική διατήρηση των νοσοκομείων ως ΝΠΔΔ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το «να φορεθεί καπέλο» μια ανώνυμη εταιρία, όπως αυτές που προβλέπουν τόσες και τόσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο σιωπηρός και ο λαλίστατος

Στη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ παίχτηκε ένα ακόμα παιγνίδι: Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε σιωπηλός στα μείζονα ερωτήματα που έθεσε ακόμα και η φιλοκυβερνητική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ ο κομματικός εκπρόσωπος -δηλαδή ο Κ. Σκανδαλίδης - έκανε ανακοινώσεις, υποτίθεται, ανασυγκρότησης του ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες τόσο στη διάρκεια της ομιλίας του πρώτου όσο και του Κ. Σκανδαλίδη.

Ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας, στην ομιλία του έκανε μια γενική ανασκόπηση της θεσμοθέτησης και της λειτουργίας του ΕΣΥ.

Οσα είπε ο υπουργός είναι πράγματα χιλιοειπωμένα και αναφέρονται στην πρώτη περίοδο της θεσμοθέτησης και λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας που είχε - παρά την περιορισμένη εμβέλειά του - μια δυναμική.

Εντονες αποδοκιμασίες προκάλεσε η αποστροφή της ομιλίας του Λ. Παπαδήμα που αναφερόταν στην αναπλήρωση των κενών θέσεων στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι μόλις δημιουργείται ένα κενό με συνταξιοδότηση προκηρύσσεται η θέση αμέσως. Ωστόσο, όπως έλεγαν σύνεδροι στο «Ρ», υπάρχουν νοσοκομεία - όπως το Κρατικό Αθήνας - που η αποχώρηση 100 καθαριστριών συνοδεύτηκε με εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού που - εν μέρει - απέδωσε τη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα στην ύπαρξη των πανεπιστημιακών - όταν μάλιστα τους επιτρέπει ο νόμος - μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Κ. Σκανδαλίδης στην ομιλία του μεταξύ των άλλων είπε τα εξής: