ΣΑΜΟΣ
Μεγάλη δασική πυρκαγιά
Τετάρτη 30 Μάρτη 2022

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στο νησί
Ενα μήνα πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι η πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Σάμο κοντά στη Μονή Βροντά. Οπως συμβαίνει συνολικά στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα, και στο συγκεκριμένο νησί η υποστελέχωση και η έλλειψη επαρκών μέσων δυσκολεύουν την άμεση και έγκαιρη παρέμβαση, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε το υπάρχων δυναμικό και οι εθελοντές, ανάμεσά τους και μέλη του ΚΚΕ.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Χρήστο Στυλιανίδη, υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής, με σκοπό να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Σάμο, ζητώντας του να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επεκταθεί περαιτέρω.

Οι πύρινες φλόγες γρήγορα δημιούργησαν τρία μέτωπα και προχώρησαν από την ορεινή δασώδη έκταση προς το χωριό Βουρλιώτες, που έχει 350 κατοίκους, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά. Ετσι, λεωφορεία μετέφεραν 200 άτομα σε πιο ασφαλές σημείο και συγκεκριμένα σε δημοτικό γυμναστήριο. Ενα άλλο μέτωπο είχε κατεύθυνση βορειοανατολική και ένα άλλο βορειοδυτική, πλησιάζοντας προς στιγμή το φυλάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην περιοχή κατέφθασαν 3 αεροπλάνα που είναι διαθέσιμα αυτή την περίοδο, ενώ στους 33 πυροσβέστες προστέθηκε και πεζοπόρο τμήμα της πρώτης ΕΜΑΚ με 15 άτομα, που έφτασε το απόγευμα από την Ελευσίνα. Επίσης συνδράμουν δημοτικά υδροφόρα οχήματα. Λόγω των διάσπαρτων μετώπων χτες το βράδυ αναμενόταν ότι η φωτιά θα συνέχιζε να καίει και τη νύχτα, ενώ έχει ήδη αποτεφρώσει εκατοντάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. Για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε απροετοίμαστος, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής που θεωρεί την αντιπυρική προστασία (όπως και την αντιπλημμυρική και αντισεισμική) κόστος και πολυτέλεια. Και στη Σάμο ελάχιστα έχουν γίνει για την πρόληψη, με καθαρισμούς, διάνοιξη δρόμων, αφού τα κονδύλια που διατίθενται είναι ανεπαρκή.

Τέλος, για την πυρκαγιά προσήχθη ηλικιωμένο άτομο αλλά αφέθηκε ελεύθερο με εισαγγελική εντολή.

Αλλες πυρκαγιές

Επίσης, χτες το μεσημέρι δύο πυροσβέστες τραυματίες διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο του Πύργου μετά την ανατροπή πυροσβεστικού οχήματος, στη διάρκεια πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο χωριό Χελιδόνι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι δύο πυροσβέστες έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Πύργου, ενώ μετά ο οδηγός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας.

Φωτιά ξέσπασε και σε παλιά μάντρα αυτοκινήτων στα Ανω Λιόσια, με αποτέλεσμα να κλείσει η έξοδος της Αττικής Οδού προς την περιοχή. Στο σημείο επιχειρούσαν 10 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Παράλληλα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ενημέρωσε πως ήταν κλειστή η έξοδος της Αττικής Οδού προς Ανω Λιόσια στο ρεύμα προς το αεροδρόμιο. Πιο μετά ο δρόμος άνοιξε, αλλά έκλεισε για την κυκλοφορία η οδός Αγ. Παρασκευής.