Δυναμική συγκέντρωση στήριξης στον πρόσφυγα μαθητή Σ. Καμαρά
Πέμπτη 31 Μάρτη 2022

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον πρόσφυγα μαθητή του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Σαϊντού Καμαρά, εξέφρασαν για άλλη μια φορά χτες μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι, με δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στου Ρέντη, όπου εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό η αίτηση του Σαϊντού για χορήγηση ασύλου.

Το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Γουινέα, που έφτασε στην Ελλάδα σε ηλικία 15 ετών για να ξεφύγει από τους κινδύνους και τη φτώχεια στην πατρίδα του, κινδυνεύει με απέλαση μετά την απόρριψη της αίτησής του σε πρώτο βαθμό, τον Δεκέμβρη, επειδή συμπλήρωσε τα 18 του χρόνια. Απειλείται με φυλάκιση για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα σε «Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης», δηλαδή σε απάνθρωπες συνθήκες, όπως πολλοί ακόμα ξεριζωμένοι χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Η απόφαση από την Επιτροπή Προσφυγών για τον Σαϊντού αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης συμμετείχαν μαθητές μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Μπραχαμίου, γονείς μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αγίου Δημητρίου, αντιπροσωπεία του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, σωματεία και άλλοι φορείς. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και η Χριστίνα Μπέλλα, Γραμματέας του Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ.

Απαίτησαν προστασία όλων των ασυνόδευτων προσφύγων που ενηλικιώνονται

RIZOSPASTIS

Ο Σαϊντού με τους συμμαθητές του
Κρατώντας πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον Σαϊντού αλλά και «στους Σαϊντού όλου του κόσμου», οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να αποδοθεί άσυλο στο νεαρό προσφυγόπουλο και διεκδίκησαν προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, στήριξη για την ουσιαστική ένταξή τους μετά την ενηλικίωσή τους και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, με ευθύνη του κράτους. Επίσης, ζήτησαν να δοθεί άσυλο σε όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους και να σταματήσουν οι απελάσεις μετά την ενηλικίωσή τους.

Από την πλευρά του ο Σ. Καμαρά σε δηλώσεις του μετά την εκδίκαση της αίτησής του, εμφανώς συγκινημένος, είπε: «Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας, σας ευχαριστώ για την αλληλεγγύη σας, ευχαριστώ όλα τα παιδιά από το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου, τον διευθυντή μου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, πάρα πολύ». Οι συμμαθητές του, που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του, τον υποδέχτηκαν αγκαλιάζοντάς τον.

Σε δήλωσή της η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, τόνισε πως «οι μαθητές μας δίνουν σήμερα για άλλη μια φορά ένα μάθημα ζωής, ένα μάθημα αλληλεγγύης σε όλα τα προσφυγόπουλα. Ειδικά σήμερα, που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα υπάρχει ροή προσφυγόπουλων. Καταγγέλλουμε την τακτική της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, που θέλουν να παρουσιάσουν το πρόβλημα του Σαϊντού σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό και κρύβουν τις ευθύνες που έχουν σε σχέση με το καθεστώς παραμονής. Δηλαδή, ουσιαστικά, την απέλαση μετά την ενηλικίωση των μαθητών. Πετάνε το "μπαλάκι" στην Αρχή Προσφυγών, ενώ είναι ευθύνη της κυβέρνησης, που νομοθετεί τέτοια κατάπτυστα νομοσχέδια. Αυτήν τη στιγμή δεν γίνεται καμία κουβέντα για τις συνθήκες που όλα αυτά τα χρόνια ζούσε ο Σαϊντού, τις συνθήκες στην εκπαίδευσή του, όχι μόνο του ίδιου αλλά και όλων των προσφύγων. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών και τμημάτων υποδοχής και δεν γίνεται καμία συζήτηση για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων μαθητών. Εμείς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, δίνουμε για άλλη μια φορά μάχη για τη μόρφωση και τη ζωή όλων των μαθητών και φυσικά των προσφύγων».

Ο Παναγιώτης Πανάς, γραμματέας της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, καθηγητής του Σαϊντού, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή μας παρουσία εδώ είναι μια πρώτη νίκη για τον Σαϊντού, γιατί έχει αγκαλιαστεί από όλο τον λαό, και αυτό οφείλεται στο ότι οι μαζικοί φορείς, το μαθητικό κίνημα, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς έχουν κινητοποιηθεί. (...) Αυτό δείχνει έναν δρόμο γιατί ο μαζικός αγώνας είναι αυτός που μπορεί να δώσει μικρές και μεγαλύτερες νίκες. Το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι υποκριτικό και οφείλεται σε αυτήν τη μαζική κινητοποίηση. Γι' αυτό η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την περίπτωσή του σαν εξαίρεση, ενώ οι "Σαϊντού" είναι χιλιάδες. Η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για το απαράδεκτο νομικό καθεστώς για τους ανήλικους πρόσφυγες».

Ο Χρήστος Τσάμαρης, μέλος του 15μελούς του 1ου Λυκείου Αγ. Δημητρίου, είπε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να καταργηθεί η απέλαση μετά την ενηλικίωση», ενώ ο Στέλιος Παπαγεωργίου, μέλος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αγ. Δημητρίου, πρόσθεσε ότι «πολλά παιδιά σαν τον Σαϊντού έχουν απελαθεί».