ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κινητοποιήσεις σε Πάτρα και Κομοτηνή

Για την ενίσχυση των φοιτητών και την κατάσταση στις Εστίες αντίστοιχα

Παρασκευή 1 Απρίλη 2022

Πάτρα
Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο και να παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των φοιτητών απαίτησαν με κινητοποίησή τους χτες στην πρυτανεία Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών.

Oι Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων, Μαθηματικού, Φυσικού, Φιλολογίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων τόνισαν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει με την ακρίβεια που κατατρώει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα και απαίτησαν μέτρα για δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δωρεάν μετακινήσεις κ.ά.

Στην απάντηση της πρυτανείας ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν τέτοια μέτρα, γιατί... δεν περισσεύουν χρήματα, την ίδια ώρα που μόνο για ΝΑΤΟικά εξοπλιστικά προγράμματα ξοδεύονται δισ., ενώ επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτούνται μέσω των «αναπτυξιακών νόμων», οι Σύλλογοι επισήμαναν ότι θα κλιμακώσουν την πάλη τους και το επόμενο διάστημα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την απεργία στις 6 Απρίλη (όπου έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής οι Σύλλογοι Μηχανολόγων, Μαθηματικού, Φιλολογίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων).

Αντίστοιχα, την περασμένη Τετάρτη, στην Κομοτηνή, φοιτητές από τις εστίες έκαναν κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΔΠΘ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν στις εστίες.

Οι φοιτητές κατέθεσαν κείμενο με τα αιτήματά τους, το οποίο περιελάμβανε πλήθος υπογραφών εστιακών φοιτητών, στον πρύτανη του ΔΠΘ, ζητώντας άμεσες λύσεις. Ο πρύτανης, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να απαντήσει την Τρίτη 5/4 στα αιτήματα των φοιτητών.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για σκουριασμένες σωληνώσεις, διακοπές στην παροχή του κάθε τόσο, βλάβες στα boilers, προβλήματα και ελλείψεις στη θέρμανση, κακή ποιότητα του φαγητού της λέσχης. Απέναντι σε αυτά απαιτούν:

- Να εξασφαλιστούν η θέρμανση και το ζεστό νερό σε όλα τα δωμάτια.

- Αμεση λύση για τη θέρμανση, παρέχοντας θερμαντικά σώματα.

- Να αυξηθεί η ποσότητα και να καλυτερέψει η ποιότητα του φαγητού.

- Να εξασφαλίζονται δωρεάν μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού μέχρι να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό στις βρύσες των εστιών.

- Να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στα δωμάτια και στον χώρο της λέσχης, μιας και υπάρχουν δωμάτια που στάζουν νερό.

- Πύκνωση των δρομολογίων των λεωφορείων, ειδικά τις ώρες αιχμής.