ΑΓΡΟΤΕΣ
Νέες αγωνιστικές αποφάσεις

Πανελλαδική αγροτική σύσκεψη την Κυριακή 3 Μάρτη στη Λάρισα για τη συνέχιση του αγώνα και τον εορτασμό του Κιλελέρ

Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002

Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα
Σε πανελλαδική αγροτική σύσκεψη, την ερχόμενη Κυριακή, 3 Μάρτη, στη Λάρισα, προσκαλεί τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα από όλη τη χώρα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο» της Λάρισας, θα συζητηθεί το πλαίσιο δράσης για τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2001 και η διοργάνωση του πανελλαδικού αγωνιστικού γιορτασμού του Κιλελέρ.

Η πρόταση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας για το γιορτασμό του Κιλελέρ - όπως αποφασίστηκε κατά τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της - είναι να γίνει στις 31 Μάρτη με τη διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Η πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΝΛ να προσκαλέσει σε πανελλαδική αγροτική σύσκεψη κινείται στα πλαίσια της διακήρυξης του συνεπούς αγωνιστικού αγροτικού κινήματος ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, συντονιζόμενος σ' όλη την Ελλάδα. Το διεκδικητικό πλαίσιο των νέων κινητοποιήσεων είναι σαφές κι αφορά στην πάλη των μικρομεσαίων αγροτών για να κρατήσουν τη γη τους και να μείνουν στον τόπο τους.

Επίδοξος «εξολοθρευτής» της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΑΠ) που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτή είναι που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους αγρότες, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα και χιλιάδες ξωμάχοι να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία και στο «αντιπαραγωγικό περιθώριο». Ο αγροτικός κόσμος συνειδητοποιεί τον κίνδυνο αφανισμού του που συνεπάγεται η εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα μας και γι' αυτό στρέφει τα αγωνιστικά βέλη του για την ανατροπή της. Κι αυτή η συνειδητοποίηση γίνεται πλέον πιο φανερή, όπως έδειξαν οι συζητήσεις που έγιναν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις μαζικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλίες των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων του αγροτικού κινήματος στους νομούς της Θεσσαλίας.

Στα πλαίσια αυτά ελήφθη η απόφαση για την πραγματοποίηση παναγροτικού συλλαλητηρίου, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στις 6 Μάρτη στην πόλη της Καρδίτσας. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν και στα Τρίκαλα, ενώ αναμένεται ν' αποφασιστούν και σε άλλες περιοχές.

Συγκεντρώσεις σε Τύρναβο - Φάρσαλα

Προχτές Κυριακή πραγματοποιήθηκε μαζική αγροτική σύσκεψη στον Τύρναβο, ενώ σήμερα το πρωί θα γίνει αγροτική συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς των Φαρσάλων. Στη σύσκεψη του Τυρνάβου - τη διοργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου - οι αγρότες της επαρχίας αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Σχετικά με το θέμα των ζημιών που υπέστησαν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου διεκδικούν ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στην πανελλαδική αγροτική σύσκεψη στα Φάρσαλα της Λάρισας, στις 28 του Δεκέμβρη, απορρίπτοντας τη διαδικασία των ΠΣΕΑ που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με τη διαδικασία των ΠΣΕΑ αποκλείει μια σειρά αγρότες, δεν αποζημιώνει τη ζημιά όταν το εισόδημα από άλλες αγροτικές δραστηριότητες είναι μεγαλύτερο απ' αυτό που χάθηκε από την καταστροφή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αποκλείει τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τη διαδικασία των αποζημιώσεων, που στην επαρχία Τυρνάβου είναι πάρα πολλοί και, το κυριότερο, κάνει λόγο για έξοδα μετεγκατάστασης και όχι για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.

Ο Γ. Πατάκης ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών στις 6 Φλεβάρη, μία μέρα, δηλαδή, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών απ' όλη τη χώρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, πήρε πίσω ακόμα και τις εξαγγελίες του Γ. Δρυ περί διάθεσης 90 δισεκατομμυρίων δραχμών για τις αποζημιώσεις.

Τώρα φαίνεται πόσο δίκιο είχαν οι συνεπείς συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος που επέμειναν για συνέχιση και κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με την παραμονή των τρακτέρ στα μπλόκα, μία πρόταση η οποία, δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε, «σκοντάφτοντας» στην επιχείρηση διάλυσης των μπλόκων και υπονόμευσης του αγώνα από την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Συνάντηση με Δρυ

Χτες μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τις καταστροφές επαρχίας Τυρνάβου είχαν συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας με τον υπουργό Γ. Δρυ και το υφυπουργό Φ. Χατζημιχάλη. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής έθεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες από την κακοκαιρία αγρότες της περιοχής και ζήτησαν να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Ελαβαν τις συνήθεις απαντήσεις κοροϊδίας που δίνουν οι κυβερνώντες για το πρόβλημα αυτό. Και όταν ο Γ. Δρυς ξαναναφέρθηκε στα 90 δισ., του επισημάνθηκε από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ότι στις 6 του Φλεβάρη υπεγράφη από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Φλωρίδη κοινή υπουργική απόφαση για το θέμα των αποζημιώσεων, στην οποία, όμως, δεν προσδιορίζεται το ύψος των αποζημιώσεων και δεν αναγράφεται πουθενά ποσό 90 δισ. Ο Γ. Δρυς παρότι και ο ίδιος υπέγραψε την απόφαση αυτή, τους παρέπεμψε να ρωτήσουν τον Γ. Φλωρίδη, προφανώς για να διώξει, έστω και προσωρινώς, από πάνω του, τις δικές του ευθύνες.