ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα τεράστια άνοδος στις τιμές, συνθλίβει τα λαϊκά νοικοκυριά

Ετοιμασίες για το νέο αντιλαϊκό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής στο Γιούρογκρουπ

Τρίτη 5 Απρίλη 2022

INTIME NEWS

Νέα τεράστια άνοδο καταγράφουν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στο χρηματιστήριο Ενέργειας, αφού χτες «πέταξε» ξανά πάνω από τα 300 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα στα 334,43 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αυτή θα είναι η εφιαλτική «κανονικότητα» που θα βιώσουν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, μικρομάγαζα και φτωχοί αγρότες. Η τιμή αυτή είναι αποτέλεσμα της μεγάλης συμμετοχής του πανάκριβου πλέον φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, που όλο αυτό το διάστημα είναι σταθερά άνω του 40%, με τον λιγνίτη να έχει μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά και συγκεκριμένα χτες κάτω του 4%.

Την ίδια στιγμή, η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας κινούταν χτες στα 110 δολάρια 456% πάνω σε σχέση με πέρσι, ενώ η τιμή του μπρεντ, μετά τη σχετική αποκλιμάκωση των προηγούμενων ημερών, βρέθηκε εκ νέου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 106.

Οι τιμές στην Ενέργεια συμπαρασύρουν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, με τον πληθωρισμό να κινείται στο 8%, «ροκανίζοντας» περαιτέρω το λαϊκό εισόδημα, αφού οι τιμές σε μια σειρά βασικών ειδών διαβίωσης εκτινάσσονται. Πλέον, οι κρεοπώλες προειδοποιούν ότι η τιμή του αμνοερίφιου μπορεί να φτάσει και τα 15 ευρώ το κιλό ενόψει Πάσχα, αφού αντίστοιχα έχουν αυξηθεί κόστη παραγωγής για τους κτηνοτρόφους. Μεγάλες αυξήσεις ακόμη και σε διψήφια ποσοστά καταγράφονται επίσης σε οπωροκηπευτικά, αυγά, γάλα, ενώ η απλή φρατζόλα ψωμί έχει προ πολλού ξεπεράσει το 1 ευρώ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση συνεχίζει τα ανούσια επικοινωνιακά παιχνίδια. Χτες ξεκίνησε τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα γίνεται η δήλωση των αποθεμάτων σε πρώτες ύλες αγαθών, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίου γεωργικών προϊόντων σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφίσει πρόσφατα η κυβέρνηση, για να αποτραπεί, δήθεν, η κερδοσκοπία.

Προτάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

Σε εξέλιξη βρισκόταν το βράδυ χτες η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο, με κεντρική ατζέντα την προετοιμασία του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα. Στο κάδρο φιγουράρει η απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και η συνεχιζόμενη έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι προτάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που εξετάστηκαν στις πρόσφατες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι ορισμένες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και η ελληνική, έχουν ζητήσει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον. Να σημειωθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται, ουσιαστικά, τη δυνατότητα διόγκωσης τόσο των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του κρατικού χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πολεμικές δαπάνες.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για τη δημιουργία λεγόμενου κοινού Ταμείου Ενέργειας που θα χρηματοδοτηθεί μέσω ευρωομολόγων.

Στην ατζέντα του χτεσινού Γιούρογκρουπ ήταν και οι εκκρεμότητες της «Τραπεζικής Ενωσης», γύρω από την οποία συνεχίζονται οι ενδοαστικές κόντρες, με κεντρικό άξονα τους τρόπους χρηματοδότησης του υπό διαμόρφωση «ενιαίου ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών» καθώς και το «ενιαίο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων».

Εξάλλου, χτες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Ανησυχίες» (και) για την αγορά κατοικίας

Στο πλαίσιο του χτεσινού Γιούρογκρουπ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη στεγαστική αγορά, με φόντο τη ραγδαία αύξηση στις τιμές των κατοικιών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη. Σε σχετικό έγγραφο που διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, αναφέρεται ότι οι τιμές των κατοικιών είναι υπερτιμημένες στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ, όπως επισημαίνεται, οι τρέχουσες τιμές είναι υψηλότερες από ό,τι στο ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης το 2008.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, που σχετίζεται και με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα: «Δεδομένης της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων και απώλειας αγοραστικής δυνατότητας λόγω του πληθωρισμού, η ικανότητα των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις πληρωμές τόκων τους θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα ανησυχίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο των υπηρεσιών της Κομισιόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται «διορθωτικές» παρεμβάσεις κυρίως από την πλευρά της προσφοράς κατοικίας, όπως, μεταξύ άλλων, παροχή «κινήτρων» για την ενοικίαση κενών κατοικιών, διευκολύνσεις παροχής στέγης σε περιοχές όπου υπάρχει ζήτηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από επιχειρήσεις και για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, τα οποία όμως δεν θα πρέπει να οδηγούν σε άνοδο τιμών των ανακαινισμένων κατοικιών.