ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΠΑΕ
Με μαζική συμμετοχή φοιτητών η πρώτη μέρα των εκλογών

Για μεθόδευση της διοίκησης να εμποδίσει τις εκλογές κάνει λόγο η εφορευτική επιτροπή

Τρίτη 5 Απρίλη 2022

Με μαζική συμμετοχή φοιτητών ξεκίνησαν χτες οι διαδικασίες των φοιτητικών εκλογών για την ανάδειξη ΔΣ στον Σύλλογο Φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) του ΔΙΠΑΕ, παρά τα εμπόδια που θέτουν η κοσμητεία της σχολής και η διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος. Οι εκλογές θα συνεχιστούν στο κτίριο της ΣΕΥ και σήμερα, 5 Απρίλη, αλλά και στις 7 και 8 Απρίλη από τις 8.30 π.μ. έως και τις 6 μ.μ.

Ερωτήματα προκαλεί η πρωτοφανής στάση τόσο της Διοικούσας Επιτροπής όσο και της κοσμητείας της Σχολής, καθώς παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις δεν δόθηκε ούτε αίθουσα στους φοιτητές, αλλά ούτε και οι ονομαστικοί κατάλογοι για τις ανάγκες της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών.

Η εφορευτική επιτροπή του Συλλόγου Φοιτητών ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ, σε ανακοίνωσή της, κατήγγειλε την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική στάση των διοικήσεων Σχολής και Ιδρύματος, την οποία αυτές διατήρησαν ακόμα και μετά τη σχετική γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του ιδρύματος, η οποία στις 30 Μάρτη αναγνώρισε τη νομιμότητα του Συλλόγου Φοιτητών ΣΕΥ και το δικαίωμα των φοιτητών να διεξάγουν τις αρχαιρεσίες τους και έκρινε ότι «είναι επί της αρχής επιτρεπτή η χορήγηση των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών στον σύλλογο (ονοματεπώνυμα και πατρώνυμα των ενεργών φοιτητών)» για τις ανάγκες των εκλογών.

Η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του ΔΙΠΑΕ έχει επίσης εγκριθεί και από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων (DPO) του ιδρύματος, όπως ενημερώνει ο ίδιος με επιστολή του από τις 2/4 την Κοσμητεία της ΣΕΥ.

Η εφορευτική επιτροπή απαιτεί την άμεση κοινοποίηση των ονομαστικών καταλόγων και την παραχώρηση αίθουσας για τις εκλογές του συλλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη 28 Μάρτη αντιπροσωπεία του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, έπειτα από παρουσία της στο γραφείο του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, έλαβε τη δέσμευση του ίδιου ότι θα δοθούν οι εκλογικοί κατάλογοι για την ομαλή διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών. Η δέσμευση αυτή πάρθηκε πίσω την Παρασκευή από τον κοσμήτορα της ΣΕΥ και τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, έπειτα από ένσταση που αμφισβητούσε τη νομιμότητα του συλλόγου.

Αντιπροσωπεία του φοιτητικού συλλόγου μετέβη την Παρασκευή στην έδρα της διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, ζητώντας να συναντηθεί με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής, ώστε να εξασφαλιστεί η παράδοση των εκλογικών καταλόγων. Ο ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει στην αντιπροσωπεία, η οποία στη συνέχεια θυροκόλλησε το αίτημά της στο γραφείο του προέδρου.

«Απορία μας προκαλεί η ταυτότητα αυτού που έκανε την ένσταση. Ποιος έχει συμφέρον να αμφισβητήσει νόμιμες διαδικασίες που έχουν γίνει με τη συμβολή και τη στήριξη των φοιτητών στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια; Ποιος έχει συμφέρον από συλλόγους φαντάσματα που θα κάθονται στρατιωτάκια μπροστά στις αντιδραστικές αλλαγές όπως αυτές που ετοιμάζουν με τις νέες συγχωνεύσεις τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στη σχολή Μηχανικών;», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής και της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Φοιτητών ΣΕΥ και παράλληλα τονίζει πως «υπάρχει εμφανής μεθόδευση της διοίκησης του ΔΙΠΑΕ να μην γίνουν φοιτητικές εκλογές, ακριβώς γιατί φοβούνται την οργάνωση των φοιτητών, τη διεκδίκηση».

Στο πλευρό των φοιτητών οι διδάσκοντες

Την άρνηση των διοικήσεων να παραδώσουν τους εκλογικούς καταλόγους καταγγέλλει και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΔΙΠΑΕ, τονίζοντας πως πρόκειται για πρακτικές που θυμίζουν μεθοδεύσεις άλλων εποχών, όταν επί χούντας επιχειρούνταν να παρεμποδιστούν οι φοιτητικές εκλογές, και απαιτώντας παράλληλα την άμεση παράδοση των καταλόγων στον νόμιμο Σύλλογο Φοιτητών της ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ.

«Η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, που έχει διοριστεί από την παρούσα κυβέρνηση, προβαίνει συνεχώς σε πράξεις ή παραλείψεις που δυσχεραίνουν την ίδια τη λειτουργία του πανεπιστήμιου μας», σχολιάζει η ανακοίνωση και σημειώνει πως το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΔΙΠΑΕ διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη δημοκρατίας στη διοίκηση του ιδρύματος.

Κύμα συμπαράστασης από φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία

Στο μεταξύ, η απερχόμενη προσωρινή διοίκηση και η εκλεγμένη εφορευτική επιτροπή του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΥ κάλεσαν σε ανοιχτή τους επιστολή τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και τους Φοιτητικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα να καταγγείλουν την πρωτοφανή αντιδημοκρατική προσπάθεια φίμωσης του Φοιτητικού Συλλόγου και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν με αποφάσεις στήριξης δεκάδες σύλλογοι και σωματεία.