ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Γερμανία αναλαμβάνει την «κηδεμονία» της θυγατρικής της «Gazprom»

Ενώ Γερμανοί βιομήχανοι προειδοποιούν για τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε περίπτωση διατάραξης της ροής φυσικού αερίου

Τρίτη 5 Απρίλη 2022

Με μοχλό τα παζάρια και τις απειλές γύρω από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και τις παραδόσεις τους στην Ευρώπη, εξελίσσονται οι σφοδροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι και η ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου (Ενέργειας) ανακοίνωσε χτες πως αναλαμβάνει την «κηδεμονία» της θυγατρικής της «Gazprom» στη Γερμανία, «Gazprom Germania GmbH», έως το τέλος Σεπτέμβρη. Την απόφαση ανήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ, επικαλούμενος την ανάγκη εξασφάλισης της απρόσκοπτης ροής Ενέργειας στη χώρα.

Την περασμένη Παρασκευή, είχε ανακοινωθεί η απόφαση της «Gazprom» να αποχωρήσει από τη Γερμανία, εγκαταλείποντας την «Gazprom Germania».

Ο Ρ. Χάμπεκ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για γερμανικό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες για «απεξάρτηση» από τον ρωσικό άνθρακα έως το τέλος του καλοκαιριού και από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή «κηδεμονία» της «Gazprom» στη Γερμανία είχε προαναγγελθεί, ήδη από την Πέμπτη, σε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», που είχε αναφέρει «πιθανό σχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών για απαλλοτρίωση μονάδων της «Gazprom» και της «Rosneft» στη χώρα. Η πληροφορία προκάλεσε άμεσα τα αντανακλαστικά του Κρεμλίνου που προειδοποίησε την Παρασκευή ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί βιομήχανοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή κρίση σε περίπτωση διατάραξης της τροφοδοσίας της βιομηχανίας με φυσικό αέριο.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής χημικής βιομηχανίας, ΒASF, Μ. Μπρουντεμίλερ, προβλέπει ότι σοβαρά προβλήματα στη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνευ προηγουμένου ζημιές» στη βαριά βιομηχανία, οδηγώντας την οικονομία της χώρας στη χειρότερη κρίση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, η Λάμια Μεσάρι Μπέκερ, ειδική σε θέματα του κατασκευαστικού κλάδου και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ενδεχόμενη διακοπή στη συνηθισμένη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία «θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο εφέ στη βιομηχανία πρώτων υλών, το οποίο θα είναι δύσκολα αναστρέψιμο».

Στο μεταξύ, η βρετανική «Shell» δήλωσε αδυναμία να πληρώσει για ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, επικαλούμενη το γεγονός ότι το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις ακόμη και στην τράπεζα της «Γκαζπρόμ», Gazprombank (σε αντίθεση με την ΕΕ), με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καταβάλλει την πληρωμή σε ρούβλια μέσω του αυτόματου μηχανισμού που ανακοινώθηκε στη Μόσχα την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι αυτή η εξέλιξη επηρεάζει άμεσα την Γερμανία, καθώς η «Shell» έχει 20ετές συμβόλαιο με την «Gazprom» για την παράδοση 1,2 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Σλοβακία, Μολδαβία και Ουγγαρία έτοιμες για πληρωμή με ρούβλια

Την ετοιμότητα της Σλοβακίας για πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια επιβεβαίωσε χτες, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Ρ. Σούλικ. Τόνισε ότι η Σλοβακία εισάγει το 85% των υδρογονανθράκων που χρειάζεται για την ενεργειακή της επάρκεια από τη Ρωσία και επισήμανε πως η χώρα του δεν έχει την «πολυτέλεια» κυρώσεων. «Το αέριο δεν πρέπει να σταματήσει. Αν υπάρχει όρος να πληρώνουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώσουμε σε ρούβλια», υπογράμμισε, εκφράζοντας κατά τ' άλλα την άποψη ότι στηρίζει τη λήψη μιας κοινής απόφασης από την ΕΕ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, τασσόμενη υπέρ της πληρωμής του φυσικού αερίου με τους όρους που θέτει η Μόσχα, η Μολδαβή Πρόεδρος, Μάια Σάντου, ξεκαθάρισε πως υπάρχουν προτεραιότητες που δεν μπορούν να παραμεριστούν. «Εάν αφήσουμε τη χώρα χωρίς καύσιμα και αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση εδώ, δεν θα είναι χρήσιμο σε κανέναν (...) Ούτε η Μολδαβία ούτε η Ουκρανία ούτε οι δυτικοί εταίροι» θα ωφεληθούν από μια κατάσταση αυτού του είδους, είπε η Σάντου, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία επηρέασε την οικονομική κατάσταση στη Μολδαβία αφού δεν υπάρχει πρόσβαση στις αγορές Ουκρανίας, Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Επιπροσθέτως και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, εκτίμησε ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί σοβαρά εάν η χώρα επιβάλει κυρώσεις κατά της εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών πόρων και πως εάν η Ρωσία κόψει τη ροή στους αγωγούς ως απάντηση, τότε ολόκληρη η Ουγγαρία θα παραλύσει.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να θέσει βέτο στις κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού φυσικού αερίου», ιδίως «μετά τις θηριωδίες στην Μπούκα».

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας στο NBC ανέφερε: «Ο κόσμος εμποδίζεται να ξεφορτωθεί τα ρούβλια... Αυτό ενισχύει τεχνητά την αξία. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Οπότε πιστεύω ότι θα δείτε αυτή την αλλαγή».

Παρ' όλα αυτά το πρακτορείο «Bloomberg» δεν συμμερίστηκε την εκτίμηση του Μπλίνκεν, θεωρώντας ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς με τα σημερινά δεδομένα μόνο η αξία των εξαγωγών Ενέργειας φέτος αναμένεται να φτάσει τα 321 δισ. δολάρια.

Βρετανία: Νέοι πυρηνικοί σταθμοί ενώ μεγαλώνει η ενεργειακή φτώχεια για τον λαό

Το ίδιο διάστημα, στη Βρετανία εντείνονται η δυσαρέσκεια και η οικονομική αβεβαιότητα για εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς από την 1η Απρίλη τέθηκαν σε ισχύ νέα πολύ ακριβά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που σημαίνουν κατά μέσο όρο ετήσια επιβάρυνση τουλάχιστον 700 στερλινών ανά νοικοκυριό.

Η εταιρεία «Οxgem», για παράδειγμα, ανακοίνωσε αυξήσεις ύψους 54% από 1η Απρίλη.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να βυθίσει στο «σκοτάδι» ακόμη περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα. Σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος «Resolution Foundation», θα διπλασιαστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που θα βυθιστούν σε καθεστώς «ενεργειακής φτώχειας», φθάνοντας περίπου τα 5 εκατομμύρια. Αλλα 2,5 εκατ. νοικοκυριά αναμένεται να υποχωρήσουν σε καθεστώς «ενεργειακού άγχους», δηλαδή θα δυσκολευτούν πολύ να καλύψουν τους τεράστιους λογαριασμούς.

Ωστόσο τα χειρότερα φαίνεται πως έπονται καθώς, σύμφωνα με χτεσινή ανάλυση του βρετανικού δικτύου BBC, έρχεται και νέα αύξηση από το φθινόπωρο που θα είναι μεγαλύτερη, αγγίζοντας τις 2.600 στερλίνες, επηρεάζοντας πάνω από 18 εκατ. νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση επιχειρώντας να διασφαλίσει τις ενεργειακές ανάγκες των μονοπωλίων της χώρας και να ενισχυθεί στους σφοδρούς διεθνείς ανταγωνισμούς, δίνει ώθηση σε σχεδιασμούς για την κατασκευή νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων, Κ. Κουάρτενγκ, μιλώντας στην εφημερίδα «Telegraph» δήλωσε ότι σχεδιάζονται έως 7 νέοι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής Ενέργειας μέχρι το 2050. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακοινωθεί η νέα στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας, «Great British Nuclear», στο πλαίσιο της οποίας θα ανακοινωθεί η κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών μεγάλης κλίμακας έως το 2030.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τζόνσον εντείνει τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ για «τερματισμό της εξάρτησης» από τη ρωσική Ενέργεια. Οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Λιζ Τρας, και ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σαββατοκύριακο συμφώνησαν να συνεργαστούν σε αυτόν τον σκοπό.

Εξαγωγές ρεκόρ σε LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καταγράφουν νέα αύξηση των εξαγωγών στην Ευρώπη, με τη ζήτηση τον Μάρτη να αυξάνεται κατά 16%.

Συνολικά οι εξαγωγές αμερικανικού LNG ανήλθαν σε 7,43 εκατ. τόνους από 6,4 εκατ. τόνους τον Φλεβάρη (στοιχεία της αμερικανοβρετανικής εταιρείας δεδομένων Ενέργειας, «Refinitiv»). Η εξέλιξη καταρρίπτει το ρεκόρ Γενάρη, με τις εξαγωγές τότε να φθάνουν τους 7,25 εκατ. τόνους.

Οι αγορές της Ευρώπης ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικού LNG (65% των εξαγωγών), ακολούθησαν χώρες της Ασίας (12% των εξαγωγών) και έπονται εκείνες της Λατινικής Αμερικής (3% των εξαγωγών).

Την ίδια ώρα, 7 μήνες πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές (τον Νοέμβρη), ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιχειρεί να βρει τρόπους να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη συνεχή αύξηση του πληθωρισμού και τη μεγάλη ακρίβεια σε Ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης.

Με τις γνωστές στατιστικές ακροβασίες των αστικών επιτελείων, επικαλείται την τελευταία έκθεση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 431.000 τον Μάρτη και για περιορισμό της επίσημης ανεργίας στο 3,6%, για να πει ότι «η οικονομία μας από φάση ανάρρωσης μπήκε σε φάση κίνησης». Αναγνώρισε ωστόσο πως πρέπει να γίνουν περισσότερα «για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές» προϊόντων και υπηρεσιών. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι αυξήσεις περίπου 5,6% που δόθηκαν το 2021 σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τον ετήσιο πληθωρισμό που πέρσι μετρήθηκε στο 7,9%. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, 7 στους 10 Αμερικανούς εκτιμούν πως η οικονομία της χώρας είναι σε κακή κατάσταση, ενώ περίπου τα 2/3 των Αμερικανών δεν εγκρίνουν τη διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Κίνα: Σχέδια για αγορά ρωσικού αερίου με έκπτωση

Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», η Κίνα σχεδιάζει να αγοράσει ρωσικό αέριο με έκπτωση άνω του 10% σε σύγκριση με τις τιμές για προμήθειες από την Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι μεγαλύτερες κινεζικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της «Sinopec» και της «PetroChina», διαπραγματεύονται με τους προμηθευτές για να αγοράσουν παρτίδες υγροποιημένου φυσικού αερίου spot με μεγάλη έκπτωση.

Ορισμένοι εισαγωγείς, επίσης, εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ρωσικές εταιρείες για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την αγορά LNG για λογαριασμό τους, προκειμένου να κρύψουν τα σχέδιά τους για προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εμπόρων που επικαλείται το πρακτορείο, το ρωσικό LNG πωλείται με έκπτωση άνω του 10% σε σύγκριση με τις τιμές για παραδόσεις από την Κεντρική Ασία. Το «Bloomberg» σημειώνει ότι δεν υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου στην Κίνα τώρα, κάτι που σχετίζεται με τον ζεστό καιρό και ανησυχίες για πιθανά νέα μέτρα κατά της COVID. Ωστόσο, η αγορά καυσίμων σε χαμηλή τιμή θα επιτρέψει στην Κίνα να γεμίσει την αποθήκη πριν από τις εποχιακές αυξήσεις των τιμών.